MAINOS

Näin sähkönkulutus vähenee merkittävästi, etkä edes huomaa eroa

LämmitysTalo

Suomalaiset säästävät sähköä mieluiten valoja sammuttamalla, mutta vain asteen lasku huonelämpötilassa merkitsisi viiden prosentin säästöjä lämmityskuluissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia ekologisista asumisratkaisuista ja siten myös halukkaampia säästämään sähkönkulutuksessa.

Energiapalveluyhtiö Väre selvitti suomalaisten ilmastoa kuormittavat tottumukset ja asenteet, ja lähes puolet suomalaisista on vähentänyt viimeisen vuoden aikana turhaa sähkönkulutusta kotona. Suurin osa kertoi kiinnittävänsä huomiota kotitalouden sähkön kulutukseen konkreettisilla teoilla.

Selvityksen mukaan naiset myös uskovat miehiä useammin, että oman kotitalouden sähkönkulutuksella voi vaikuttaa ilmaston kuormitukseen, ja ovat selvästi kiinnittäneet erityistä huomioita turhan sähköön käytön karsimiseen

– Fiksulla sähkönkulutuksella todella voi merkittävästi vaikuttaa niin omaan hiilijalanjälkeen kuin kukkaroonkin. Turhan hävikkisähkön karsiminen kannattaa aina, etenkin jos haluaa karsia myös sähkölaskun loppusummasta, kertoo Väre Oy:n kehitysjohtaja Antti Martikainen.

Viiden prosentin säästö sähkölaskussa

Entä miten suomalaiset mieluiten säästäisivät sähköä kotona? Kaikkein mieluisimpana koettiin turhien valojen sammuttaminen, ja seuraavaksi eniten ollaan valmiita tinkimään sähkösaunan lämmittämisestä.

– Valojen sammuttaminen sähkön säästökeinona on meille kaikille ehkä jo lapsuudesta tuttu ja toki edelleen toimiva keino. Ikävä kyllä sen vaikutukset eivät ole välttämättä kaikkein tehokkaimmat, Martikainen kertoo.

Kaikkein vaikeinta suomalaisille on sisälämpötilan laskeminen, koska sitä mieluisimpana säästövaihtoehtona piti ainoastaan seitsemän prosenttia vastaajista. Se olisi kuitenkin erityisen tehokas keino tinkiä sähkönkulutuksesta.

– Sisälämpötilan lasku asteella tuo viiden prosentin säästön lämmityskuluihin. Mikäli jokainen suomalainen kotitalous laskisi huonelämpötilaa asteen verran, se vastaisi noin 150 000 sähkölämmitteisen omakotitalon kokonaissähkönkulutusta vuodessa, Martikainen selventää. 

– Harva varmaan edes huomaa asteen laskua lämpötilassa. Eli käytännössä mistään ei edes tarvitsisi luopua ja säästö olisi merkittävä sekä ajatellen luontoa että omaa kukkaroa.

 

Väreen teettämä tutkimus suomalaisten ilmastoa kuormittavista tottumuksista ja asenteista toteutettiin Norstatin kuluttajapaneelissa marraskuussa 2020 ja siihen vastasi 1 015 suomalaista ikähaarukassa 18–69-vuotta. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

 

Kuva: Marko Pakkanen

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ekologisuus ekosähkö huonelämpötila sähkö sähkön kulutus sähkön säästö sähkönsäästö Valojen sammuttaminen