Näin sähköturvallisuuslaki velvoittaa omakotitaloasujaa – 7 väittämää omakotitalon sähköistä

Talo

Omakotitalon sähköjärjestelmä on katseelta piilossa oleva osa koko talon tekniikkaa ja harvoin sen kuntoa asukas tulee pohtineeksi. Toisinaan kodin sähköturvallisuus kuitenkin nousee ajankohtaiseksi uutisaiheeksi sähköjen vikaantumisesta aiheutuneiden tapaturmien tai rakennuspalojen vuoksi.

Sähköverkon vikaantumiset ovat harmillisen yleisiä suomalaisissa kodeissa, siksi listasimme tähän 7 asiaa, jotka sinun kannattaa omakotitalon omistajana tietää kotisi sähköjärjestelmästä sekä sen turvallisuudesta.

1. Kiinteistön omistajan tulee lain mukaan toteuttaa määräaikaistarkastuksia sähköjärjestelmän turvallisuuden takaamiseksi

Kyllä, sähköturvallisuuslain mukaan tarkastus tulee tehdä 10 vuoden välein. Laki koskee kiinteistöjen korkeamman tehon sähkölaitteistoja, lukuun ottamatta asuinrakennuksen sähkölaitteistoa. Poikkeuksena sääntöön kuitenkin sellaiset asuinrakennukset, joissa osana kiinteistöä on esimerkiksi liiketila.

Ainoastaan asuinkäytössä olevaan kiinteistöön, eli kotiisi, sähkölaki ei velvoita tekemään määräaikaisia tarkastuksia. Lain puitteissa kuitenkin odotetaan, että kiinteistön käytöstä riippumatta sähkölaitteiston haltija huolehtii laitteiston kunnosta yleisellä tasolla ja tarkkailee laitteiston turvallisuutta. Lisäksi mahdolliset havaitut puutteet tulee korjata riittävän nopeasti, jotta vikatilanteet voidaan ennaltaehkäistä.

2. Omakotitalon sähköjärjestelmä kuluu ajan myötä sekä käytössä, vaikka johdotukset ja muut sähköjärjestelmän osat ovat seinien sisällä

Kyllä, kodin sähköjärjestelmällä ja siihen kuuluvilla laitteilla on käyttöikä, joka on keskimäärin noin 30 vuotta. Laskennallinen tekninen käyttöikä perustuu käytettyihin materiaaleihin sekä niiden tyypilliseen kulumiseen.

Vaikka sähköjohdotukset ovat pääosin seinien sisällä piilossa, tapahtuu materiaaleissa lämpötilasta sekä muista olosuhteista johtuvaa kulumista ja lämpölaajenemista. Sähköjohdotusten ympärillä oleva kuminen eriste haurastuu vuosikymmenien käytön aikana ja sähköjohdotuksien liitokset voivat löystyä. Heikko eristys ja löystyneet liitokset ovat sähköjohdotuksien keskeisimmät turvallisuusriskit.

3. Sähköjohdot, kaapeloinnit ja sähkökeskus aiheuttavat vikaantuessaan useimmiten paloriskin 

Kyllä, Tukesin vuonna 2019 toteuttaman raportin mukaan sähköpaloturvallisuuden kannalta haavoittuvimmat kiinteistön sähköjärjestelmän osat ovat sähköjohdot, kaapeloinnit sekä sähkökeskus. Näissä laitteissa tapahtunut vikaantuminen on useimmiten johtanut siihen vakavimpaan tilanteeseen, eli palon syttymiseen.

Yleisesti muita kuin palohälytystehtäviä sähköjärjestelmään liittyen tulee useimmiten valaisimien ja sähkökeskuksen vikaantumisen vuoksi. Valaisinmalleista yleisimmin vikoja esiintyy vanhoissa loisteputkivaloissa.

4. Vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa kaikkia sähköjärjestelmän vikaantumisesta aiheutuneita vahinkoja

On hyvin vakuutusyhtiöstä ja vakuutusehdoista riippuvaista, milloin sähkölaitteen vikaantumisen aiheuttamat vahingot korvataan ja milloin ei. Satunnaisesti uutisoidaan ikävistä tapauksista, joissa korvaus on jäänyt saamatta. Muutama korvauksen saamiseen vaikuttavaa asiaa ovat varsinaiset vakuutusehdot, vahingon aiheuttaja sekä vahingon ennakoitavuus.

Muista siis tarkistaa kotivakuutuksesi ehdot etukäteen mahdollisten vahinkojen varalta. Korvausasiat ovat tietysti tilanne- ja yhtiökohtaisia, mutta helppo muistisääntö on, että korvattavan vahingon tulee lähtökohtaisesti olla äkillinen ja ennalta-arvaamaton. Siitä syystä havaitut viat ja puutteet kiinteistön sähköjärjestelmässä on aina suositeltavaa hoitaa pikimmiten kuntoon ammattilaisen avulla.

5. Jatkuva sulakkeiden palaminen on usein merkki siitä, että kodin sähköjärjestelmän kantokyky ei riitä kaikille siihen liitetyille laitteille

Kyllä. Useasta 60–80-luvulla rakennetusta omakotitalosta löytyy perinteinen sulaketaulu, jossa on tulppasulakkeet ja pyöreät valkoiset sulakekannet. Näissä vanhan mallisissa sulaketauluissa sulakkeiden palaminen on usein toistuva riesa, joka tyypillisesti johtuu äkillisestä liian korkeasta virran määrästä sähköjärjestelmässä.

Virtapiikin aiheuttaa usein se, että sähköjärjestelmään on liitetty saman aikaisesti liian monta sähkölaitetta. Jo kahdessa vuosikymmenessä kodin sähkölaitteiden määrä on kasvanut huomattavasti ja siksi sähköjärjestelmään liitetään helposti enemmän laitteita, kuin se on aikoinaan mitoitettu kestämään. Kun sulakkeiden palaminen on toistuvaa, se on tyypillisesti merkki siitä, että sähköjärjestelmän kantokyky on saavuttanut rajansa ja sen päivittämistä nykykäyttöä vastaavaksi kannattaa harkita.

6. Maadoittamattomat pistorasiat ovat merkki siitä, että kodin sähköturvallisuus ei ole enää nykypäivän tasolla

Maadoittamattoman pistorasiaan liitetty sähkölaite voi vikaantuessaan joutua jännitteelliseksi, jolloin siitä aiheutuu selkeä vaaratilanne sähkönkäyttäjälle. Sen sijaan suojamaadoitettuun pistorasiaan liitetty sähkölaite ei voi tulla jännitteelliseksi, koska suojajohdin ohjaa vikavirran aina pois laitteesta ja vikavirtasuoja laukeaa alle 20 millisekunnissa. Tällä periaatteella suojamaadoitetut pistorasiat ehkäisevät henkilövahingot paljon varmemmin, kuin vanhat maadoittamattomat pistorasiamallit.

Maadoitetut pistorasiat otettiin käyttöön hieman ennen 2000-luvun alkua ja tänä päivänä vanhemman kodin remonttia tehdessä tulee pistorasiat aina vaihtaa suojamaadoitettuihin malleihin. Mikäli kodissasi on vielä pääosin maadoittamattomat pistorasiat, se on yksi merkki siitä, että sähköjen uudistaminen saattaa olla paikallaan.

7. Näin tiedät, milloin omakotitalosi sähköremontti on ajankohtainen

Olemme aiemmissa väittämissä todenneet, mitkä ovat kodin sähköjärjestelmän haavoittuvimmat osat, mitkä varoitusmerkit kertovat turvallisuuspuutteesta ja mikä on sähköjen keskimääräinen käyttöikä. Näiden asioiden pohjalta saatat miettiä, milloin juuri sinun on ajankohtaista uudistaa kotisi sähköjärjestelmä kokonaisvaltaisesti.

  • Kotisi sähköjärjestelmä on pääosin alkuperäiskunnossa ja se on yli 30 vuotta vanha
  • Kodissasi on vanhan mallinen sulaketaulu
  • Sulakkeet palavat usein
  • Pistorasiat ovat maadoittamattomat
  • Pistorasioiden muoviosat ovat halkeilleet tai rikkinäisiä
  • Kodissasi on useita jatkojohtoja jatkuvassa käytössä
  • Pistorasioiden tai valaisimien ympärillä on tummentumaa
  • Sähköllä toimivissa lämpöpattereissa on tummentumaa

Kuulostiko tutulta? Jos 3 mainituista asioista esiintyy sinun kotisi sähköjärjestelmässä, on todennäköistä, että sähköjen uudistus on nyt ajankohtainen. Kotisi yksilöllinen tarve selviää kuitenkin vasta osaavan henkilön toteuttamalla tarkastuskäynnillä.

Nyt jos koskaan on sopiva hetki tarkistaa sinun omakotitalosi sähköjärjestelmän kunto

Tilaamalla maksuttoman kuntoarvion, saat 500 € alennuksen kotisi sähköremontista. Black Fridayn huippuetu on voimassa vain tämän viikon sunnuntaihin 29.11.2020 asti.

Varaa nyt

Maksuton sähkökartoitus ei sido sinua sopimukseen kanssamme, vaan sen tarkoituksena on yhdessä asiantuntijamme kanssa arvioida kotisi sähköjärjestelmän kunnossapitotarve. Mikäli kunnostus on ajankohtainen ja päädyt sopimukseen kanssamme saat 500 € alennuksen remontistasi.

Teksti ja kuvat: Kotivo Oy

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kaapeli kodin sähköt kodin sähköturvallisuus Kotivo Oy maadoitettu pistorasia maadoittamaton pistorasia pistorasia Renoa Renoa Group Oy sulake sähköjohto sähköjärjestelmä sähkökeskus sähkölaite sähkölaitevika sähköremontti sähköturvallisuus sähköturvallisuuslaki