MAINOS

Näin siirryt teräväpiirtoaikaan

Sisustus

Laadultaan paras televisiokuva saadaan teräväpiirtotekniikalla. Yhä useamman kanavan saa jo myös teräväpiirtotasoisena, ja näiden kanavien määrä kasvaa lähivuosina merkittävästi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Yhä useampi television katsoja kaipaa parempaa ja tarkempaa kuvaa. Kun televisioiden koko on kasvanut, kuvanlaadun erot näkyvät selvemmin.

Teräväpiirtotekniikan ansiosta kuva on tavallista televisiokuvaa terävämpi. Teräväpiirtokuvan kuvapisteiden määrä voi olla jopa viisinkertainen tavalliseen digi-tv-lähetykseen verrattuna. Kun kuva koostuu useammasta pikselistä, yksityiskohdat erottuvat tarkemmin ja värit loistavat kirkkaampina.

Nykyään televisiokuva voidaan siirtää vastaanottajille antenniverkossa, kaapeliverkossa, tietoliikenneverkossa tai satelliitin kautta. Kaikki siirtotekniikat välittävät myös teräväpiirtokuvaa. Tässä jutussa käsitellään teräväpiirtotelevisiolähetysten vastaanottamista antenniverkossa.

Jos haluaa katsella teräväpiirtolähetyksiä antenniverkossa, pitää varmistaa kaksi asiaa: alueella pitää olla tarjolla teräväpiirtosignaali, ja vastaanottimen pitää osata käsitellä teräväpiirtoa. Vastaanotin voi olla joko televisio tai digiboksi.

Vasta yksi lähettäjä

Tällä hetkellä teräväpiirtolähetyksiä antennikoteihin tarjoaa vain DNA. Helpoiten antenniverkon lähetysten vastaanottovalmiuden voi selvittää, jos kotona on Antenna ready hd -hyväksytty, T2-virittimellä varustettu televisio. Suurin osa nykyisin myytävistä televisioista sisältää T2-virittimen.

Jos kanavapaikalla 22 näkyy Yle hd -kanava, on kaikki kunnossa. Jollei näy, voi ongelmaan olla useita syitä.

Ensin pitää varmistua, että ollaan DNA:n antenniverkon alueella. Sen saa selville osoitteessa http://www2.dna.fi/antenniverkon-nakyvyysalueet.

DNA:n antenniverkon peitto loppuu jo Oulun pohjoispuolella, ja Oulun eteläpuolella se peittää pääasiassa vain suurimmat asutuskeskukset. Turku-Lappeenranta-linjan eteläpuolella peitto on melko kattava.

Sitten pitää selvittää, onko antenni sopiva ja onko se suunnattu oikein. DNA:n lähetyksiä varten tarvitaan VHF-antenni. VHF-antenneja käytettiin aikoinaan analogisten kanavien vastaanottoon, joten sellainen löytyy monesta pientalosta. UHF-antennilla vastaanotetaan Digitan verkosta tulevat lähetykset. Varminta on tilata antenni asennuksineen antenniliikkeestä tai DNA:n kautta. Yhteystietoja Satelliitti- ja antenniliiton verkkosivuilla, www.sant.fi.

Punaisella alueella voidaan tällä hetkellä katsella teräväpiirtolähetyksiä antenniverkon kautta.

Testaa kanavalla 22

Tämän jälkeen tarvitaan teräväpiirtotelevisio, jossa
on teräväpiirtoon tarkoitettu T2-vastaanotin. Vaihtoehtona on teräväpiirtokelpoinen digiboksi. Käytännössä kaikki uudet televisiot ovat jo teräväpiirtotasoa, mutta kaikissa ei ole T2-vastaanotinta.

Digiboksiin liitettävässä televisiossa pitää olla vähintään HD Ready -merkintä ja itsenäiseen vastaanottoon tarkoitettu merkintä Antenna Ready HD. Osoitteessa www.testatutlaitteet.fi selviää, toistaako laite teräväpiirtolähetyksiä.

Kun antenni ja televisio mahdollisine digibokseineen ovat kunnossa, kokonaisuuden toimintaa kannattaa kokeilla valitsemalla kanava 22, jossa pitäisi näkyä Ylen ilmainen teräväpiirtokanava. Jos Ylen teräväpiirtolähetys näkyy, on televisio valmis vastaanottamaan teräväpiirtoa.

Sitten pitää miettiä, mitä kanavia haluaa katsella hd-tarkkuudella. Kaikkia kanavia ei suinkaan vielä ole tarjolla teräväpiirtoisina. Yle HD -kanavaa lukuun ottamatta muut vaativat katselukortin. Jos käytössä ei ole digiboksia, pitää televisiossa lisäksi olla CI+-kortinlukija. Kortinlukijoita myyvät kodinkoneliikkeet ja DNA. Kortin saa tekemällä sopimuksen DNA Welhon kanssa.

Teräväpiirtokanavien kopiointisuojausten takia katselukortti pitää linkittää kyseiseen lukijaan tai digiboksiin, jotta kortti toimii laitteessa. Jos kodissa on useampia televisoita, kortinlukijan ja kortin voi siirtää televisiosta toiseen.

Seitsemän kanavaa

Suomessa on tarjolla kaikkiaan yli 50 teräväpiirtokanavaa, joista antenniverkossa näkyy tällä hetkellä seitsemän. Eniten teräväpiirtokanavia on tarjolla tietoliikenneverkoissa (ip-verkko) ja kaapeliverkoissa.

Anternniverkossa on tarjolla kakasi ilmaista teräväpiirtokanavaa, YleHD ja MTV3 HD. Ylen kanava toimii ilman korttia. MTV3 vaatii DNA:n maksukortin, mutta itse kanavasta ei tarvitse maksaa.

Kaikki muut DNA:n verkossa näkyvät teräväpiirtokanavat ovat maksullisia. Syksyllä käyntiin pyörähtävän jääkiekon SM-liigan saa antenniverkosta Nelonen-paketista.

Dna:lla on tarjolla kanavapaketti nileltä DNA Welho TV Antenni Mix HD. Paketti maksaa 24,95 euroa kuukaudessa ja pakettiin voi valita 13 kanavasta kahdeksan. Näistä kolme ovat teräväpiirtoa: Animal Planet HD, MTV Live HD ja Silver HD.

Nelonen Pro 1 HD ja Nelonen Pro 2 HD saadaan näkyviin ostamalla Nelonen Pro –paketti. Se maksaa 14,06 eruao kuukaudessa. Lisäksi tulee korttimaksu 2,90 euroa kuukaudessa.

DNA:n antenniverkossa näkyvät HD-kanavat

  • Animal Planet HD
  • MTV3 HD
  • MTV Live HD
  • Nelonen Pro 1 HD
  • Nelonen Pro 2 HD
  • Silver Hd
  • Yle HD

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

antenna hd-ready hd-kuva hd-valmis teräväpiirto teräväpiirtolähetys