Näin sisäilman laatu parani vanhassa puutalossa vain päivässä

Lämmitys
Sisäilmaongelmiin löytyi ratkaisuksi lämpöä talteenottava ilmanvaihtolaite. Se sopii taloihin, joissa on riittämätön painovoimainen ilmanvaihto tai puutteellinen koneellinen poistoilmanvaihto.

Kärsittyään pitkään kotinsa huonosta sisäilmasta perhe tarttui toimeen ja alkoi selvittää vaihtoehtoja, joilla sisäilman laatu saataisiin paremmaksi. Ongelman ratkaisu ei lopulta ollutkaan kovin mutkikas.

Aikuisen pariskunta asuu porvoolaisesssa 162 vuotta vanhassa kauniissa puutalossa. Vuonna 1990 kylmätilana olleeseen vinttikerrokseen rakennettiin lisää asuinneliöitä. Katolle asennettiin edelleen toiminnassa oleva huippuimuri, mutta remontin yhteydessä ilmanvaihtokanavia ei rakenteellisista syistä johtuen saatu vedettyä sinne minne olisi tarvittu.

Puutteellinen ilmanvaihto on yli 20 vuoden ajan talvikuukausina huurruttanut ikkunat ja aikaansaanut hapettoman sisäilman. Tuloilma on saatu ikkunoita avaamalla ja lisäpoisto on jouduttu hoitamaan ristivedolla – vuodenajasta riippumatta.

Huono sisäilman laatu on yleinen ongelma

Perusongelma on tuttu tuhansille suomalaisille, sillä 1960-luvulle asti ilmanvaihto toteutettiin suomalaisissa kodeissa useimmiten painovoimalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaikka painovoimainen ilmanvaihto on edullinen ja helppo huollettava, se ei aina takaa parasta mahdollista sisäilmaa. Säätilavaihtelut vaikuttavat järjestelmän toimivuuteen suuresti: pakkasilla ilma vaihtuu hyvin mutta lämpimillä keleillä ilmanvaihto on olematonta.

Koneellisen ilmanvaihdon ongelmana on puolestaan riittävän tuloilman saaminen huoneisiin ja lämmön karkaaminen ulos.

Avuksi löytyi forssalaisen yrityksen tilakohtainen ilmanvaihtolaite lämmöntalteenotolla

Koko järjestelmä saatiin käyntiin alle päivässä, sillä itse laite on 30 kilon painoinen ja kompaktin kokoinen eikä ilmanvaihtoputkia tarvinnut vetää. Yksi seinän läpivienti riitti, ja asennuksen aiheuttamat työnjäljet oli äkkiä siivottu.

Koko järjestelmä saatiin käyntiin alle päivässä, sillä itse laite on 30 kilon painoinen ja kompaktin kokoinen eikä ilmanvaihtoputkia tarvinnut vetää. Koneelle tehdään vain kaksi reikää seinään, yksi tuloilmaa ja toinen poistoilmaa varten. Asennuksen aiheuttamat työnjäljet oli äkkiä siivottu.

Tutkittuaan erilaisia vaihtoehtoja sisäilman laadun parantamiseksi pariskunta päätyi forssalaisen ilmastointialan yrityksen Lesilin ratkaisuun, jossa Saneair-ilmanvaihtolaitteella saadaan ilma kierrätettyä aikaisempaa paremmin ja jonka avulla sisääntuleva ilma on puhdasta ja haluttaessa myös lämmitettyä.

Valmistaja kuvaa ratkaisun sopivan taloihin, joissa on riittämätön painovoimainen ilmanvaihto tai puutteellinen koneellinen poistoilmanvaihto.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Laitteen asennuksen nopeus yllätti

Koko järjestelmä saatiin käyntiin alle päivässä, sillä itse laite on 30 kilon painoinen ja kompaktin kokoinen eikä ilmanvaihtoputkia tarvinnut vetää. Koneelle tehdään vain kaksi reikää seinään, yksi tuloilmaa ja toinen poistoilmaa varten. Asennuksen aiheuttamat työnjäljet oli äkkiä siivottu.

Sähkönkulutus ei ole Saneairin myötä juurikaan kasvanut ja laitteen käyntiääntä porvoolaispari kuvailee ”lähes huomaamattomaksi huminaksi”.

Talon isäntä on jo parissa kuukaudessa huomannut sisäilman raikastuneen. Nyt talon asukkaat odottavat pakkasten alkamista, jotta nähdään miten hyvin pitkään vaivannut huurtumisongelma saatiin ratkaistua.

Kun laitteen säätää lämmitysasentoon, laite tuo talvikaudella helpotusta vanhan talon lämmittämiseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Lisätietoja: www.lesil.fi