Näin sujuu grillin puhdistaminen ja huolto

Piha
Grillin puhdistaminen kannattaa, koska kukaan tuskin haluaa syödä likaista ruokaa. Lue vinkit!

Puhdistusperiaate on sama miltei kaikilla grilleillä: kuumenna grilli ja puhdista grilliharjalla ritilät puhtaaksi.

Myös grillin puhdistukseen tarkoitettujen puhdistusaineiden käyttö auttaa grillin siivouksessa. Grillin ulkopuoli kannattaa putsata kuivalla liinalla. Säilytyspeite auttaa ulkopintoja pysymään puhtaana läpi vuoden.

Kaasugrillien osalta pitää muistaa tarkistaa kaasuletku ja sen liitokset halkeamien varalta. Kaasuletkun kunnon voi selvittää esimerkiksi siten, että sivelee saippuavettä letkuun ja varmistaa, ettei pintaan tule kuplia. Letku pitäisi vaihtaa parin vuoden välein ja tarkistaa säännöllisesti.

Myös kaasugrillin polttimet ja brikettigrillin pohja on hyvä puhdistaa, kun grilli on viileä. Jos grilli ei enää lämpene tasaisesti tai on palamassa puhki, kannattaa hankkia uusi grilli.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vinkit – grillin puhdistaminen

1. Puhdista grilli lämpimänä

Lika irtoaa helpommin, kun grilli on lämmin.

2. Puhdista grilli säännöllisesti

Puhdista grilli jokaisen käyttökerran jälkeen. Muista putsata myös grillausvälineet, kuten lastat ja pihdit.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Käytä puhdistamiseen grilliharjaa

Grilliharjalla lika irtoaa paremmin. Jos sinulla on vanhempi grilli, jossa on valurautaritilät, älä käytä teräsharjaa, vaan siihen sopivaa harjaa. Voit käyttää myös grillaukseen sopivia puhdistusaineita puhdistamista helpottamaan.

4. Öljyä valurautaritilät

Jos sinulla on vanhempi grilli, jossa on valurautaritilät, öljyä ritilät ennen ja jälkeen grillauksen. Öljyn avulla ruoka irtoaa paremmin ritilästä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Säilytä grilli peitteen alla myös kesällä

Grillin ulkopinnan voi puhdistaa liinalla, mutta jos käytät peitettä, pinta pysyy pidempään siistinä ja grilliin ei pääse esimerkiksi siitepölyä tai muita epäpuhtauksia.

6. Muista myös kaasugrillin pohja ja polttimet

Puhdista grillin pohja ja polttimet säännöllisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

7. Vaihda rasvankeräysastia

Rasvankeräysastia on hyödyllinen, sillä sen avulla vältät sotkemasta grilliäsi ja voit kerätä talteen grilliruoasta tippuvan rasvan. Muista vaihtaa astia kuitenkin tarpeeksi usein.

8. Mikä ihmeen puhdistusrobotti?

Grillinpuhdistukseen on olemassa myös puhdistusrobotteja, jota myy muun muassa Gigantti.

Grillbot grillin puhdistusrobotti

Witt Grillbot on kämmenkokoinen puhdistin, joka toimii nappia painamalla. Robotti puhdistaa grillin maksimissaan puolessa tunnissa ja sen puhdistusharjat voi pestä pesukoneessa. Kuva: Gigantti.