MAINOS

Näin syntyy kätevä idätyslautta

Piha

Idätyslauta on ideana yksinkertainen ja helppo tehdä itse! Idätyslauta helpottaa siementen idättämistä ja taimien koulimista. Katso vinkkivideo, miten idätyslauta tehdään!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Idätyslautan tarkoitus on helpottaa siementen idättämistä ilman pelkoa kastelun epäonnistumisesta. Idätyslautalta taimet on kätevä koulia, ja myös vanhojen siementen testaamiseen lautta on mahdottoman kätevä!

Tarvitset

 • astian, esim. jäätelöpurkki tai vastaava rasia, joka pitää vettä
 • styroksia, 1–2 cm paksua
 • talouspaperia
 • kahvisuodatinpaperia
 • kynä
 • siemenet

 

IMG_20170203_090806

 1. Mittaa ja piirrä astiaa apuna käyttäen sopivankokoinen pala styroksia. Se saa olla hieman pienempi kuin astia.
 2. Kiedo styroksin ympärille pari kerrosta talouspaperia. Voit periaatteessa laittaa siemenet jo tähänkin, mutta suodatinpussi talouspaperin päällä on parempi, sillä siemenet irtoavat suodatinpaperista vielä helpommin kuin talouspapereista.
 3. Tarvittaessa samassa palassa voi idättää monta eri lajia. Piirretään vain hiukan ”rajoja” ja kirjoitetaan siementen nimet ennen kuin koko komeus laitetaan veteen.
 4. Anna kostua ja kylvä siemenet. Laita astia valoon, mutta ei paahteeseen. LED-kasvilampun alla lopputulos on täydellinen.
 5. Kun sirkkalehdet tulevat esiin, kouli taimet isompiin purkkeihin. Niissä on hyvä käyttää taimimultaa. Kaikkein paras multaseos on uusi kookos-multaseos, jota saat nyt myös 1 tai 5 litran pakkauksissa täältä meiltä. Siemenet on helppo irrottaa ja koulia tuosta ja tarvittaessa voit hiukan auttaa vaikka kynän tai veitsen kärjellä.

Katso idätyslautan vinkkivideo täältä.

Muista suojata vaikka havuilla, jos lunta ei ole

Talvi hiukan kiristelee otettaan. Lumettomilla paikoilla kannattaakin nyt katsoa, että monivuotisten päällä on jokin suoja suojaamassa kaikkein kylmimmältä pakkaselta. Yksi parhaimmista on reilu kerros havuja penkin päällä. Ne suojaavat hyvin, ovat ilmavia ja myös kauniita.

1550 1884

Uusi taimikuvasto ilmestyi, löytyy myös netistä

Uudessa taimikuvastossa on Suomi 100 -teemaa ja vanhoja pelargoneja sekä kaikkea muutakin jännää. Kuvaston löydät täältä. Kuvaston voit tilata myös kotiisi paperiversiona.

Mullantuoksuisin ja pienten itujen täyttämää terveisin

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

idättää idätyslautta itäminen itää kylvää kylvö multa siemen


Lisää samasta aiheesta