Näin valitset kotiisi sopivan lämpöpumpun

LämmitysTalo

Mitä eroa on maalämpöpumpulla, ilmalämpöpumpulla ja ilma-vesilämpöpumpuilla? Entä mikä niistä olisi paras ratkaisu sinun kotiisi? Tutustu lämpöpumppujen ominaisuuksiin ja valitse taloosi järkevin ekologinen lämmitysjärjestelmä.

Lämpöpumppujen tärkein ominaisuus on ekologisuus: ne eivät saastuta ilmaa, kuten esimerkiksi öljylämmitys tai muut fossiiliset polttoaineet. Edessä on varmasti aika, jolloin öljylämmitystä ei enää sallita.

Toinen lämpöpumppujen tärkeä ominaisuus on taloudellisuus – vedestä, maasta tai kalliosta otettava lämpöenergia on ilmaista energiaa. Se on peräisin auringosta tai maapallon ytimestä, eli on jo olemassa olevaa lämpöä, jota vain kerätään talteen.

Käyttökustannuksiltaan edullinen ja käytössä varma maalämpö sopii omakotitaloon, jos maaperä ja ympäristö sallivat energiakaivon poraamisen. Saneerauskohteissa maalämmöllä voi korvata öljylämmityksen kätevästi etenkin, jos talossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

Jos reiän poraaminen ei ole mahdollista tai talo on pieni, ilma-vesilämpöpumppu voi olla sopivin vaihtoehto. Se on alkuinvestoinniltaan edullisempi kuin maalämpöpumppu, ja sillä pärjää ainoana energialähteenä koko vuoden ihan hurjimpia paukkupakkasia lukuun ottamatta.

Ilmalämpöpumppu taas sopii suoran sähkölämmityksen kaveriksi parantamaa asumismukavuutta ja pienentämään sähkölaskua. Ainoaksi energialähteeksi ilmalämpöpumppu kuitenkin riittää vain autotalliin tai pieneen mökkiin.

Lue lisää lämpöpumpuista ja valitse kotiisi parhaiten sopiva vaihtoehto. Sen jälkeen kannattaa olla yhteydessä lähimpään jälleenmyyjään, joka pystyy muun muassa kertomaan investoinnin hinnan.

Luotettava ja ekologinen lämpöpumppu lisää asumismukavuutta ja pienentämään sähkölaskua.   

Maalämpöpumppu: varma ja huoleton

Maalämpöpumpun toimita perustuu siihen, että se kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä ja johtaa sen talon ja käyttöveden lämmitykseen. Sen voi hankkia omakotitaloon, jonka lähelle voi porata reiän lämpökaivoa varten.

Maalämpöpumppu on ekologinen, helppokäyttöinen ja varmatoiminen. Maalämmöstä tulee varmat säästöt, sillä maasta tuleva sähkö on ilmaista. Käyttökustannuksetkin ovat edulliset, vaikka kompressori tarvitseekin jonkin verran sähköä toimiakseen.

Monia mietityttää maalämmön hankinnassa alkuinvestoinnin suuruus. Lopullinen hinta määräytyy monen seikan mukaan, mutta yleensä maalämmön asennuskustannukset asettuvat omakotitalossa 12 000 ja 20 000 euron välille.

Helpoin tapa saada hinta selville on ottaa yhteyttä Thermian jälleenmyyjään ja pyytää häneltä maksuton hinta-arvio. Jälleenmyyjä tulee paikan päälle arvioimaan kaikki maalämmön hintaan vaikuttavat tekijät.

Investointi kuitenkin kannattaa, sillä se alkaa pian tuottaa selkeää säästöä. Jos esimerkiksi vaihtaa öljystä maalämpöön, öljymaksuja vastaavilla säästöillä rahoittaa maalämpöpumpun hankintakustannuksia jo melko pitkälle.

Maalämmön alkuinvestointiin voi hakea rahoitusta. Kaikkien Thermian lämpöpuppujen hankintaan voin hakea Osuuspankin myöntämää Thermia-lämpölainaa.

Maalämmön asentaminen vaatii luvan kunnalta, mutta usein luvan saanti on vain muodollisuus.

↑Thermia Calibra on inverteriohjattu maalämpöpumppu, joka hyödyntää energiakaivoa ja laitetta maksimaalisesti. Se on hiljainen, luotettava ja lämmittää paljon vettä.

Ilma-vesilämpöpumppu: ilmaista energiaa ilman porauksia

Ilma-vesilämpöpumppu ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja lämmittää taloa vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän avulla. Lisäksi se lämmittää käyttövettä.

Se on hyvä vaihtoehto maalämmölle, jos kiinteistön viereen ei voi porata lämpökaivoa tai tehdä maalämmön vaatimaa vaakaputkistoa. Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö vain sijoitetaan talon vierustalle, ja sisälle tulee oma yksikkönsä.

Ilma-vesilämpöpumppu on myös järkevä vaihtoehto vähän pienempään omakotitaloon, johon maalämpöä ei välttämättä kannata hankkia; ilma-vesilämpöpumpun alkuinvestointi on pienempi kuin maalämmön investointikustannus. Ilma-vesilämpöpumpun asennuksen hintaan vaikuttavat monet tekijät, mutta hintahaitari vaihtelee tavallisesti 8 000:n ja 15 000 euron välillä.

Thermian ilmavesilämpöpumpulla on korkea hyötysuhde ympäri vuoden, ja se pystyy tuottamaan energiaa jopa 25 asteen pakkasessa. Tämä on mahdollista ainoastaan lämpöpumpulla, joka sulattaa itse itsensä automaattisesti tarpeen vaatiessa. Ihan hurjimmilla paukkupakkasissa ilma-vesilämpöpumpun rinnalle tarvitaan lisälämpöjärjestelmä, esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun omat sähkövastukset.

Ilma-vesilämpöpumppu voidaan myös asentaa vanhan lämmitysjärjestelmän tilalle tai rinnalle tai kytkeä esimerkiksi olemassa olevan öljylämmityksen tueksi.

 

↑Thermia Aura S1 -ilmalämpöpumppu täydentää sähkölämmitystä. Se on erittäin hiljainen ja viilentää kesäisin.

 

Ilmalämpöpumppu: isoja säästöjä sähkölaskuun

Ilmalämpöpumppu hyödyntää ulkoilmaan varastoitunutta energiaa ja lämmittää talon sisäilmaa. Sitä voidaan käyttää myös talon viilentämiseen lämpiminä kesäpäivinä. Lisäksi Thermian ilmalämpöpumppu puhdistaa sisäilmaa.

Ilmalämpöpumppu tuottaa parhaan taloudellisen hyödyn suoran sähkölämmityksen kanssa – lämmityskulut voivat jopa puolittua. Sen voi asentaa myös öljylämmityksen rinnalle tai ulkovaraston sekä autotallin päälämmitysjärjestelmäksi. Koska ilmalämpöpumppu ei lämmitä käyttövettä, sitä ei voi käyttää kodin ainoana lämmitysjärjestelmänä.

Ilmalämpöpumppu ei vaadi rakenteiden muutostöitä, joten se on helppo asentaa kaikkiin talotyyppeihin – ja uusiin sekä vanhoihin taloihin. Tavallisesti ilmalämpöpumpusta ei tarvitse edes ilmoittaa kunnan ympäristö- ja terveysvirastolle.

Parhaiten ilmalämpöpumppu levittää lämpöä avarassa yhtenäisessä huonetilassa, sillä väliseinät estävät merkittävästi lämmön kulkua. Suuressa tai erityisen sokkeloisessa talossa tarvitaan todennäköisesti useampi ilmalämpöpumppu, jotta ilma pystytään jakamaan tasaisemmin joka puolelle.

 

Kuvat: Thermia ja Pexels

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

ekologinen lämmitys ilma-vesilämpöpumppu ilmalämpöpumppu lämpöpumppu maalämpö maalämpöpumppu maalämpöpumput Thermia Thermia Aura S1 -ilmalämpöpumppu Thermia Calibra

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.thermia.fi

Thermia on ruotsalainen lämpöpumppumerkki, jota Suomessa myy ja markkinoi Thermia Lämpöpumput. Thermian lämpöpumppujärjestelmät lämmitykseen, veden lämmitykseen ja viilennykseen kehitetään ja valmistetaan Ruotsissa.
Thermia on toiminut lämmityksen parissa jo 90 vuotta, joista 40 vuotta lämpöpumppujen saralla.
Edustamme yhtä Euroopan moderneimmista valmistajista tutkimuksessa ja kehityksessä. Perinteiden ja innovatiivisen ajattelun avulla pyrimme jatkuvasti kehittämään jokaista yksittäistä lämpöpumpputekniikan osa-aluetta siitä huolimatta, että jo tänä päivänä valmistamme yhtä markkinoiden parhaimmista ratkaisuista. Loppuasiakkaalle se merkitsee aina parasta taloudellista ratkaisua, turvallisuutta ja mukavuutta.
Thermia Lämpöpumput omistaa Stiebel Eltron Oy. Olemme yksi johtavia yrityksiä Euroopan lämpöpumppumarkkinoilla ja olemme vahvassa kasvuvaiheessa.
Thermia Lämpöpumpuilla on 73 miljoonan euron liikevaihto ja noin 200 työntekijää eri maissa. Thermian tuotanto ja kehitystyö tapahtuu Arvikassa Ruotsissa.
Asiantuntevia ja koulutettuja Thermia lämpöpumppujen jälleenmyyjiä on Suomessa noin 60.

Lue lisää: Thermia