MAINOS

Nämä ovat kotivalaistuksen trendit

Sisustus

Kylmempiä sävyjä, led-paneeleja ja ajatonta muotoilua - siinä kotivalaistuksen trendit.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Valaistussuunnittelija Suvi Lapinvuo Sähköinsinööritoimisto Matti Leppä Oy:sta sanoo, että kotivalaistuksessa ollaan siirtymässä lähes kokonaan ledeihin. Led-valaistus korvaa vähitellen halogeenit, sillä led-valaisimien§ valikoima on todella laaja.

– Pohjoisessa on perinteisesti pidetty lämpimästä valosta. Nyt trendi näyttäisi olevan, että siirrytään yhä kylmempään sävyyn, niin sanottuun päivänvalosävyyn tai neutraaliin sävyyn. Erityisesti valkoiseksi sisustetuissa kodeissa käytetään nykyään paljon neutraalia valaistusta, Lapinvuo kertoo.

– Dynaaminen valaistus tekee myös tuloaan kotivalaistukseen, sillä monipuolistunut led-valaisinvalikoima ja valaistuksen ohjausjärjestelmät mahdollistavat valaistuksen himmennyksen, värilämpötilan vaihdon ja jopa värinvaihdon. Julkisissa tiloissa, esim. sairaaloissa, dynaamista valaistusta käytetään paljon hyvinvointivalaistuksena, mutta samaa tekniikkaa voi soveltaa myös kotiin, Lapinvuo avaa valaistustrendejä.

Ajaton muotoilu, monikäyttöisyys ja pitkäikäisyys valintakriteereinä

– Valaisimissa haetaan ajattomuutta sekä kestävyydessä että muotoilussa. Valaisimien elinkaarista halutaan pidempiä, ja ekologisuus ja monikäyttöisyys ovat tänä päivänä monille hyvin tärkeitä. Led-teknologia tukee tätä trendiä, sillä ledit kestävät huomattavan pitkään.

Muotoilun ajattomuudesta kertoo myös, että samasta valaisimesta halutaan monia eri vaihtoehtoja, esimerkiksi värivaihtoehtoja, sanoo Innojok Oy:n toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi.

Valaisin - valaistuksen ohjausjärjestelmät

Valaistuksen ohjausjärjestelmät mahdollistavat valaistuksen himmennyksen, värilämpötilan vaihdon ja jopa värinvaihdon.

Muista myös heidät, kun suunnittelet valaistusta

Riippumatta valaisimesta tai valolähteestä, yksi asia kannattaa pitää mielessä valaistusta suunnitellessa:

– Valaistusta ei voi miettiä vain aikuisen näkökulmasta. Pienet lapset ja kotieläimet kohdistavat katseensa tilan kirkkaimpaan kohtaan ja häikäisevä valaistus on silmälle rasittavaa. Häikäisysuojaus on tärkeää varsinkin silloin, jos tilassa on spottivalaistus, valaistussuunnittelija Suvi Lapinvuo ohjeistaa.

Kotivalaistuksen trendit ja ajankohtaista tietoa

Valaistusalan ammattilaisille ja kotivalaistuksesta kiinnostuneille tarkoitettu ValoLight-tapahtuma järjestetään samaan aikaan Habitaren kanssa Messukeskuksessa Helsingissä 9.–13.9.2015. ValoLight toteutetaan yhdessä Messukeskuksen, Sähkösuunnittelijat NSS ry:n ja Suomen Valoteknillisen Seuran kanssa. www.valolight.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kotivalaistus led-valaistus sisävalaistus