Nanopinnoitteet helpottavat pientalon siivousta

Keittiö
Nanopinnoitteet helpottavat tulevaisuudessa pientalon siivousta. Muun muassa ikkunat, lasilaatat sekä keittiötasot voidaan päällystää siivousta helpottavalla pinnoitteella. Lue lisää!

– Nanoteknologiaa voidaan soveltaa vaikka missä. Kuluttajille ja teollisuuteen on olemassa omat tuotteensa, ja muun muassa Helsingin Musiikkitalon lattiassa sekä Keskuskadulla on käytetty likaa hylkivää nanopinnoitetta, kertoo Culminatum Innovation Oy:n projektipäällikkö Katri Kaipainen.

Nanopinnoite perustuu lian hylkimiseen

Nanopinnoite perustuu lian hylkimiseen _pixxhill.com
Esimerkiksi keittiön ja kylpyhuoneen kaakeleissa kalkki- ja rautajäämät eivät tartu.

Pinnoite muuttaa päällystettävän pinnan pintajännitystä niin, ettei lika pääse tunkeutumaan
materiaalin sisälle. Kotitalouskäytössä pinnoite on pitkäikäinen. Kaipaisen mukaan Helsingin Keskuskadun nanopinnoite, joka on kovassa rasituksessa, uusitaan muutaman vuoden välein.

Kotioloissa pienelle alalle pinnoitteen voi levittää näppärästi itsekin, mutta suuremmat pinta-alat vaativat ammattilaisen apua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaipainen toteaa, että itse pinnoiteaine on kohtuullisen hintaista, mutta työ maksaa silloin, kun pinta-alaa on paljon.

– Kankaankin voi pinnoittaa, jolloin pesuväli pitenee. Punaviini ei imeydy pinnoitettuun kankaaseen, vaan se voidaan pyyhkiä pisaran muodossa pois. Pidempi pesuväli on myös ekologista.

Kaakelit ja korkeat ikkunapinnat hyviä nanopinnoitteen käyttökohteita

Esimerkiksi keittiön ja kylpyhuoneen kaakeleissa kalkki- ja rautajäämät eivät tartu. Lasin ohella pinnoitetta voidaan käyttää muoviin. Pinnoitteet ovat täysin huomaamattomia ja niitä on saatavilla sekä värittömänä että värillisenä.

Nanopinnoitteita on Suomessa kuluttajille saatavissa vielä niukasti. Kaipainen uskoo, että pinnoitteet yleistyvät vähitellen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Esimerkiksi Hyvinkään Asuntomessuilla nanopinnoitteita löytyy ikkunoista. Monissa messukodeissa korkeat, näyttävät ikkunat on pinnoitettu ulkopuolelta niin, että ne puhdistuvat itsestään auringon UV-säteilyn ja veden vaikutuksesta. Tällöin ikkuna ei saa olla räystään alla, jotta auringonvalo ja vesisade tulevat koko ikkunan pinnalle. Sisätiloissa käytettävät pinnoitteet toimivat myös ilman auringonvaloa.

Lisätietoja: Culminatum Innovation , www.culminatum.fi

Lähde: Suomen Asuntomessut

MAINOS
MAINOS LOPPUU