MAINOS

Netin vertaiskauppa kasvaa kohisten

Sisustus

Vähänkäytetty.fi on uudenlainen vertaiskauppapaikka, joka satsaa palveluun ja turvallisuuteen. Ostokset tehdään turvallisessa verkkokaupassa ja tuotteet postitetaan ostajalle yhdessä paketissa keskusvarastolta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Vertaiskauppa tarkoittaa yleensä käytettyjen ja itselle tarpeettomiksi käyneiden tavaroiden kauppaa kuluttajalta kuluttajalle. Tällainen kuluttajien välinen kaupankäynti kasvaa kohisten ja ilmiö on maailmanlaajuinen.

Suomessa kaksi kolmesta osti vuonna 2013 tuotteita toiselta kuluttajalta. Suomen suosituin vertaiskauppapaikka Tori.fi kertoo, että vuonna 2014 palvelussa oli 5,6 miljoonaa myynti- ja ostoilmoitusta, joista 86 % yksityisten ihmisten jättämiä. Ilmoitusten pyyntihintojen summa on vuositasolla miljardeissa euroissa yksin Suomessa.

”Maailmanlaajuisesti vertaiskaupan arvo on satoja miljardeja euroja vuodessa. Yhdysvalloissa vertaiskauppa kasvaa noin 7 % vuodessa eli noin 13 miljardin luokkaa. Kiinassa vertaiskauppa kattaa 80 % kaikesta verkossa tapahtuvasta kaupankäynnistä”, vähänkäytetty.fi-palvelun johtaja Ossi Salo kertoo.

Tyypillisesti vertaiskauppaa käydään kirpputoreilla, lehtien palstoilla, netin keskustelupalstoilla, verkon kauppapaikoissa kuten tori.fi ja huuto.netin kaltaisissa verkkohuutokaupoissa ja Vaikkapa Facebookin kaupparyhmissä.

”Suomalaisten kuluttaminen on muuttunut radikaalisti. Käytettyä ei enää osteta pelkästään rahapulassa tai ekologisista syistä. On esimerkiksi hyvin tavallista ostaa vaikkapa käytetty auto, mutta siihen uudet renkaat. Tai käytetyt laskettelusukset, mutta uusi kypärä. Tällainen uutta ja käytettyä yhdistävä hybridikuluttaminen käy järkeen, siksi siitä on tullut valtavirtaa”, tori.fin toimitusjohtaja Jussi Lystimäki kertoo.

Vähänkäytetty.fi on uudenlainen vertaiskauppa, joka haluaa poistaa vertaiskaupan luotettavuusongelmat

vahankaytetty_fi-etusivu

Netin vertaiskaupan ongelmana yksittäisten kuluttajien välillä on tuotteen lähettämisestä aiheutuva vaiva ja sopimattoman tuotteen palauttamisen ongelmat, ja varsinkin ongelmat rahaliikenteessä.

Myytäessä yksittäisiä tuotteita kuluttajalta kuluttajalle postimaksut nousevat usein kohtuuttoman suuriksi verrattuna myytävän tuotteen hintaan. Esimerkiksi Facebookin kaupparyhmissä ostetaan usein yksi tuote kerrallaan ja postimaksut maksetaan kaikista toimituksista erikseen.

”Tuotteen maksaminen suoraan toiselle kuluttajalle voi myös olla riskialtista ja huijaustapaukset ovat viime vuosina lisääntyneet. Koska kuluttajasuojalakikaan ei vertaiskaupassa päde ja poliisin resurssit puuttua väärinkäytöksiin ovat rajalliset, syntyi tarve turvalliselle vertaiskaupan vaihtoehdolle”, vähänkäytetty.fin Ossi Salo sanoo.

Huijaamismahdollisuudet on minimoitu

luistimet

Ossi Salo kertoo, että palvelun idea syntyi hänen tutustuttuaan Facebookin kaupparyhmiin ja siihen suuren vaivaan, jota yksittäisten tuotteiden myyminen aiheutti. ”Asiaa selvittäessäni sain ajatuksen palvelusta, joka on käyttäjilleen turvallinen ja josta voi valita usean tuotteen kerrallaan ja silti selvitä vain yksillä postimaksuilla”.

Vähänkäytetty.fi pyrkii poistamaan vertaiskaupan polttavimmat ongelmat: myynnin vaivalloisuuden, huijaamismahdollisuudet rahaliikenteessä, kirpputoripöydistä varastelun, myyntipaikkojen kasvaneet vuokrakulut ja yksittäisten tuotteiden postittelun sinne tänne. Koska kaikki toimitukset ja rahaliikenne hoidetaan keskitetysti, mahdollisuudet huijaamiseen on eliminoitu käytännössä kokonaan.

Uudessa palvelussa kuluttajat voivat valita tuotteita useilta myyjiltä, maksaa ostokset normaalin verkkokaupan tapaan ja saada tuotteet toimitetuksi yhdessä paketissa 2-3 päivässä.

Kuinka vähänkäytetty.fi toimii?

vahankaytetty-prosessi

Palvelu on pyritty automatisoimaan mahdollisimman pitkälle.

  1. Kuluttaja perustaa tuotteet verkkopalveluun.
  2. Vähänkäytetty.fi hyväksyy tuotteet, tuotetiedot ja tuotteiden oikeellisuuden.
  3. Tämän jälkeen kuluttaja saa sähköpostiinsa lähetyskoodin, jonka avulla hän voi postittaa tuotteensa lähimmässä Siwassa, Valintatalossa tai Matkahuollon pisteessä.
  4. Koodin avulla postituspisteestä löytyvät valmiina tarvittavat tuote- ja postitustiedot ja paketti toimitetaan Vähänkäytetyn keskusvarastoon. Myyjän kustannus tuotteiden toimittamisesta on vain 6,90 / paketti, mikä on vähän verrattuna yksittäisten pakettien postitteluun useille ostajille. Toimituskulu vähennetään myyjän myyntituotoista ennen kuin ne tilitetään myyjälle. Jos myyntituottoja ei kerry, kulua ei tarvitse maksaa.
  5. Varastolla paketti aukaistaan, puretaan, varustetaan tuoteviivakoodeilla ja hyllytetään varastoon. Kun tuote käy kaupaksi, se vastaavasti kerätään hyllystä ja postitetaan vastaanottajalle Matkahuollon kautta.
  6. Ostaja maksaa 6,90 euron toimituskulut paketista, jossa voi olla useita tuotteita. Myös ostaja säästää voidessaan ostaa tuotteita usealta myyjältä kerrallaan.
  7. Yksi tuote on varastossa neljä viikkoa, jonka jälkeen myymättömän tuotteen voi lahjoittaa Punaiselle ristille. Tulossa on maksullinen lisäominaisuus, jonka avulla tuotteen myyntiaikaa voi lisätä kahdella viikolla. Lisäksi on tulossa mahdollisuus saada lisänäkyvyttä etusivulta erillistä korvausta vastaan.

Palvelun esittelyvideon löydät täältä >

Millainen tuote myy hyvin vertaiskaupassa?

tuotteet

Vähänkäytetty keskittyy pientuotteiden myyntiin. Pientuote on tuote, joka voidaan hakea lähikaupasta kauppareissun yhteydessä, eli mahtuu kainaloon kun kädessä on kauppakassi.

Hinnan muodostumiseen vaikuttavat tuotekuvan laatu, hyvä ja seikkaperäinen sanallinen tuotekuvaus sekä tuotteen yleinen vaikutelma, esimerkiksi onko vaate ryppyinen vai silitetty. ”Tuotteen esillepanoon satsaaminen yleensä kannattaa”, Ossi Salo vinkkaa.

Myymättä jääneet tuotteet voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen

hyvantekevaisyys

Usein myymättömät tuotteet esimerkiksi kirpputoreilta päätyvät joko roskiin tai hyväntekeväisyysjärjestön keräyslaatikkoon.

Vähänkäytetty.fi on ratkaisut kuluttajan puolesta myymättömien tuotteiden ongelman. Mikäli tuotteet eivät neljän viikon kuluessa käy kaupaksi, eikä tuotteen myyjä halua niitä takaisin itselleen, tuoteet lahjoitetaan palvelun kautta Punaisen ristin konttipalvelulle. SPR myy tai lahjoittaa myymättä jääneet tuotteet ja käyttää saamansa varat omaan hyväntekeväisyystoimintaansa.

”Ajatus hyväntekeväisyyden kytkemisestä palveluun lähti liikkeellä omasta halustani tehdä hyväntekeväisyystyötä. Siitä syntyi idea, että lahjoitettaisimme myös jokaisesta myydystä tuotteesta pienen siivun hyvään tarkoitukseen. Samalla myös myyjä saa kokea tehneensä kierrätyksen lisäksi konkreettista hyvää”, Salo sanoo.

Vähänkäytetty.fi lahjoittaa 10 senttiä kaikista myydyistä tuotteista valikoiduille hyväntekeväisyysjärjestöille. Myös myyjä itse voi halutessaan lahjoittaa omia myyntituottojaan suoraan hyväntekeväisyyskohteisiin.

Tinkiminen on automatisoitu

Palvelussa on myös sisäänrakennettu hinnanlaskuautomatiikka, joka laskee tuotteen hintaa, jos tuote ei käy alkuperäisellä hinnalla kaupaksi. Tuotteen hintaa lasketaan kolmen viikon ajan viikon välein, aina 20 % kerrallaan alkuperäisestä hinnasta laskettuna. Viimeisen viikon myyntihinta on näin olen 40 % alkuperäisestä pyyntihinnasta. ”Ensimmäisellä viikolla tuotteista menee kaupaksi jopa puolet. 4 viikon aikana 75n % eli noin 25% menee hyväntekeväisyyteen” Ossi Salo kertoo.

Vähänkäytetty tähtää kansainvälisille markkinoille

”Kuuntelemme asiakkaittemme kehitysesityksiä herkällä korvalla ja otamme ne huomioon, kun kehitämme palveluamme edelleen. Tulossa on muun muassa mobiiliaplikaatio, jolla tuotteen voi perustaa suoraan verkkopalveluun. Tuotekuvat otetaan usein kännykkäkameralla, joten on luontevaa, että tuotteen perustaminen verkkokauppaan tehdään aplikaation avulla mahdollisimman helpoksi”, Salo sanoo.

Vähänkäytettyä kiinnostavat Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden markkinat. Yrityksen tavoitteena on yksi yhteinen kauppapaikka ja keskusvarasto kaikille pohjoismaisille vertaiskauppatuotteille. Jatkossa voi siis olla mahdollista ostaa vaikkapa kööpenhaminalainen käsilaukku tutun ja luotettavan vertaiskauppapaikan kautta.

Lisätietoja:
vähänkäytetty.fi
tori.fi
huuto.net

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kirpputori nettikirpputori verkkokauppa vertauskauppa vähänkäytetty.fi