MAINOS

Näin nikkaroitiin lämpöpumpun ulkoyksikölle suoja

Talo

Koska lämmityskausi on päällä, mieleeni muistui lämpöpumpun suoja. Niin ilmalämpöpumpun kuin ilmavesilämpöpumpunkin ulkoyksiköt kannattaa verhoilla, sillä verhoilu suojaa talvella lumen ja tuiskeen pieksennältä sekä piilottaa poikkeuksetta aika ruman ulkoyksikön.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Niin ilmalämpöpumppu kuin ilmavesilämpöpumppukin, tai oikeastaan niiden ulkoyksiköt, eli ne kalliit tuulettimet, ovat lähes poikkeuksetta aika rumia. Myös energiaexperttinne tuuletin on mallia ruma ja kallis.

Ulkoyksikkö pitää tai ainakin kannattaa verhoilla paristakin syystä. Ensimmäinen tuli jo mainittua: rumuus. Toinen syy on, että verhoilu suojaa talvella lumen ja tuiskeen pieksennältä.

Lämpöpumpuille on myös valmiita suojakatoksia

lämpöpumpun ylkoyksikkö toshiba
Toshiban ulkoyksiköt säältä suojassa.

Valmiiden suojien hinnat vaihtelevat noin 100 ja 200 euron välimaastossa. Ne tosin ovat vain pienille ulkoyksiköille. Tällainen kahden potkurin föönin suoja maksanee vielä enemmän. Kuten varmasti muistatte, pihi timpurinne ei sellaisia ostele vaan rakentaa sellaisen itse.

Jos teillä on lämpöpumppu, niin suosittelen miettimään suojarakennelmaa ja sen rakentamista nimenomaan itse. Se ei ole kovin kummoinen puhde, mutta sitäkin hauskempi. Ja jos menee pieleen, niin aina ne puut voi polttaa saunan pesässä.

Ota tämä huomioon lämpöpumpun suojaa rakentaessasi

Lämpöpumpun ulkoyksiköt kaipaavat suojaa
Ennen lämpöpumpun ulkoyksikön suojan rakentamista.

Ensinnäkin tuuletusaukot, taikka ritilät, pitää olla tarpeeksi suuria niin että ilma pääsee kiertämään tarpeeksi hyvin etenkin takaosassa, josta löytyvät jäähdytinkennot. Liian pieni ja ahdas sekä aukoistaan pieni suoja saattaa heikentää laitteen hyötysuhdetta.

Nyt kun tuota oikein väsyneenä katselee, niin eipä tuokaan niin kovin kaunis ole, mutta toisaalta parempi kuin ilman.

Lämpöpumpun ulkoyksikön suojarakenne
Ulkoyksikön suoja valmis.

Etusäleikkö on ns. nostettavaa mallia, eli neljä kappaletta itse tehtyjä hakasia, jotka avaamalla etusäleikön voi nostaa pois huoltoa varten. Sulamisvesiä ei Toshibassa, eli kavereiden kesken Tossussa tarvitse miettiä, sillä ne on johdettu putkea pitkin seinän läpi autotallin lattiakaivoon. Sulanapitokaapeli pitää huolen talvellakin putken toiminnasta. Kätevä on.

Materiaalit

Lämpöpumpun ulkoyksikön suojarakenne
Lämpöpumpun ulkoyksikön suoja on näppärä nikkaroida..

Materiaalina 50×22 rimaa. Runkopuut 50×50 ja kattolaudat mitä sattui löytymään. Päälle huopakate ja pintaan aitamaalia. Seinäsäleiköt on pultattu kiinni seinään ja ulkokulmissa on tukipuut maassa tukemassa.

Muistaakseni tätä rakentaessa hermot eivät menneet kertaakaan. Aika hyvin.

Lämpöpumpun ulkoyksikön suoja
Valmista on.

 

RemonttinalleTyönalle (työn alle) on 3 lapsen isä ja innokas remontoija, rakentaja ja hermojen menettäjä, joka pitää balalaikka-musiikista.

Projektia voi seurata myös Työnallen blogista osoitteessa suurtapintaremonttia.blogspot.fi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilmalämpöpumppu lämpöpumppu lämpöpumpun suoja lämpöpumpun ulkoyksikkö työnalle