Siirry pääsisältöön

Nikkaroi takkapuille pyörillä kulkeva teline

Yleinen
Nikkaroi itse takkapuille pyörillä kulkeva teline. Reilua puuvarastoa on helppo siirrellä, ja se näyttää siistiltä. Sitä paitsi puut kuivuvat sisällä iloisesti palaviksi.

Iso puupino olohuoneessa, takkahuoneessa tai saunakamarissa kuulostaa äkkiseltään hurjalta, mutta kun puille tehdään tyylikäs teline, saadaan polttoainetta sisään pitkäksi aikaa. Pyörillä varustetun klapikehikon voi rullata ovensuuhun tai kuistille täytettäväksi, jolloin puiden kanto helpottuu eikä roskia tipu pitkin lattioita. Lisäksi puut kuivuvat sisällä lämpimässä helposti syttyviksi.

Puutelineestä tehtiin takkakamiinan korkuinen, ja se väritettiin peittävällä puunsuojalla samanväriseksi kuin tulisija. Telineen leveys on 55 senttiä, syvyys 38 senttiä ja korkeus 100 senttiä ilman pyöriä, jotka nostavat korkeutta noin 10 senttiä.

Rungon pystypuut kootaan 15 x 70 millin laudoista liimalla ja 35 millin uppokanta- eli dyckertnauloilla. Kiinnitys varmistetaan puristamalla liitos liimauspuristimilla. Telineen vaakasuorat osat kiinnitetään pystypuiden sisäpuolelle ruuveilla ja liimalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Takkapuutelineen kaaviokuva

Tarvikkeet

(kun rungon korkeus on 98 cm)
15 x 120 millin höylättyä mäntyä:
A 2 kpl 52 cm (otsalaudat)

15 x 95 millin höylättyä mäntyä:
B 3 kpl 52 cm (vaakapuut)
C 4 kpl 32 cm (sivujen vaakapuut)
D 2 kpl 33,5 cm (tukilaudat) (osat D ja yksi C jäävät pois, jos kehyksen korkeus on vain 70 cm)

15 x 70 millin höylättyä mäntyä:
E ja F 8 kpl 103 cm (pystypuut 5 sentin työvaroineen, 72 cm pienempään malliin)

21 x 33 millin listaa:
G 2 kpl 27,8 cm (pohjalevyn kannakkeet)
H 2 kpl 49 cm (pohjalevyn kannakkeet)

MAINOS
MAINOS LOPPUU

15 millin vaneria:
J 1 kpl 32 x 49 cm (pohjalevy)

Muuta:
4 x 30 ja 4 x 35 millin ruuveja, 35 mm uppokanta- eli dyckertnauloja, puuliimaa, peittävää puunsuojaa, 4 kpl teollisuusmallisia kääntöpyöriä laippakiinnityksellä, vedin.

Puutelineen kokoaminen

Tee neljä pystypuuta laudoista E ja F liimalla ja 35 millin uppokantanauloilla.
1. Tee neljä pystypuuta laudoista E ja F liimalla ja 35 millin uppokantanauloilla. Purista sauma kiinni liimauspuristimilla liiman kuivumisajaksi, joka on noin tunti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kopioi piirroksen ruutukaaviosta yläosan otsalautojen A ääriviivat laudalle tai tee ensin pahvimalli.
2. Kopioi piirroksen ruutukaaviosta yläosan otsalautojen A ääriviivat laudalle tai tee ensin pahvimalli. Sahaa sähkökäyttöisellä pistosahalla.

Merkkaa viisto kulma pystypuiden E yläpäihin kuvan mukaan.
3. Merkkaa viisto kulma pystypuiden E yläpäihin kuvan mukaan. Pidä mielessä, että vasen ja oikea puoli ovat peilikuvat. Hio sahauspinnat ja särmät.

Sahaa pystypuut 98 senttiä pitkiksi.
4. Sahaa pystypuut 98 senttiä pitkiksi. (Voit muuttaa korkeutta oman tulisijasi mukaan.) Jos korkeus on vain 70 senttiä, voit jättää keskituet B ja D pois.

Kiinnitä 4 x 30 millin ruuveilla ja liimalla otsalaudat A ja vaakapuut B pystypuihin E
5. Kiinnitä 4 x 30 millin ruuveilla ja liimalla otsalaudat A ja vaakapuut B pystypuihin E. Kokoa kehys yhdistämällä etu- ja takaosa kappaleilla C ja D.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pohjalevy lepää listojen G ja H varassa. Kiinnitä listat liimalla ja 35 millin ruuveilla sisäkautta.
6. Pohjalevy lepää listojen G ja H varassa. Kiinnitä listat liimalla ja 35 millin ruuveilla sisäkautta. Ruuvaa paikoilleen pohja J, pyörät ja vedin.