MAINOS

Nokkosen siemenet talteen, liljojen siemenkodat pois – marjapensaiden hoitoleikkauksia

Piha

Syyskuu alkoi kauniina ja suorastaan ihanteellisena ajatellen tulevia syypuuhia, lähinnä viimeisiä sadonkorjuita ja syysistutuksia.  Kesä tuntuu taas menneen ihan liian nopeasti, mutta onneksi kaunista syksyä on vielä jäljellä ja saadaan nauttia pihapuuhista täysillä. Ja luonnossakin on vielä vaikka mitä kivaa tarjolla, kuten esim. nokkosen siemenet.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nokkosen siemenet korjuuseen – tiedätkö mitä kaikkea niistä saa? 

Jos olit ajatellut kerätä nokkosen siemeniä, niin nyt alkaisi olla siihen viimeiset hyvät hetket. Vihreät siemenet ovat hiukan ”tehokkaampia”, mutta kyllä kypsissäkin siemenissä puhtia riittää. Nokkosten lehtien terveysvaikutukset tiedetään, mutta aina ei muisteta sitä, että siemenissä on samat ominaisuudet, mutta moninkertaisena lehtiin verrattuina. Siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja ja runsaasti E-vitamiinia. Niissä on myös runsaasti A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja piitä.

Karkea ohje olisi ottaa aluksi vajaa teelusikallinen päivässä, vaikka puuron, jogurtin, munakkaan tai teen seassa. Soveltuu käytettäväksi myös leivonnassa jauhojen seassa. Siemenet soveltuvat käyttöön ihan sellaisenaan. On tosin todettu, että yhden vuorokauden liotus saa niissä olevat entsyymit aktivoitumaan paremmin.

Siementen on todettu auttavan myös  mm. iho-ongelmiin, muistin heikkenemiseen, anemiaan, väsymykseen, seksuaalisen vireyden laskemiseen, eturauhasvaivoihin, hiuksiin ja kynsiin. Annostusta voi lisätä jopa 1-2 ruokalusikalliseen päivässä, mutta niin kuin muidenkin villiyrttien käytössä, välillä on hyvä pitää taukoja näidenkin käytössä.

Kätevin keino on leikata saksilla norkot ja samalla poistaa huonot lehdet. Säilöntä onnistuu tuoreena pakastamalla tai kuivattuina, ihan niin kuin yrtit yleensäkin. Uunissa jos kuivatat, niin lämpötila ei saisi mielellään nousta yli +40°C-asteen.

Siemeniä ei kannata kerätä liian reheviltä kasvupaikoilta (navetoiden nurkilta, kompostien läheltä yms.), niissä voi olla liikaa nitraattia. Samoin tienvarsilta ei tietenkään kerätä.

Liljojen helppo syyshoito – siemenkodat pois, takaa hyvän kukinnan ensi vuonna

Liljat alkavat olla kukkansa kukkineet tältä kesältä ja niille olisi nyt hyvä tehdä pieni, mutta erittäin tärkeä hoitotoimenpide. Eli napsitaan siemenkodat pois. Liljat keskittyvät kukinnan jälkeen kasvattamaan siemeniä. Valitettavasti vain Suomen kesä on siihen liian lyhyt, että ne ehtisi valmistua ja niistä saisi uusia liljoja, joten parempi tapa on poistaa siemenkodat kokonaan. Tällöin kasvi reagoi niin, että se alkaakin kasvattamaan ja tankkaamaan ravintoa itse sipuliin. Ja tekee sitä niin kauan kuin vain lehdissä vihreyttä riittää. Näin sipuli ehtii uudistua ja tankata itsensä hyvään kuntoon ennen talvea ja kukkii upeasti taas ensi kesänä.

Miksi syysvalikoimissani ei ole värililjoja?

Ensinnäkin tämän vuoden sipulisato liljojen osalta nostetaan Hollannissa vasta loka-marraskuussa. Ja niiden istuttaminen niin myöhään täällä Suomessa on auttamattomasti turhan riskialtista. Parempi siis, että viljelijät siellä säilövät sipulit niitä varten tehdyissä pakkasvarastoissa ja istutetaan ne sitten keväällä.

Toisekseen, jos haluaisi sipuleita syysistutuksiin, niin ne olisi niitä viime vuoden puolella nostettuja ja kohta vuoden pakkasvarastossa olleita.

Ja kolmanneksi, keväällä istutetut kukkivat myös ensi kesänä, joten syysistutuksissa ei ole kuin turhia riskejä. Eli siksi minun valikoimissani ei ole liljoja syksyllä, mutta keväällä sitäkin paremmat. 

Herukoiden ja karviaisten hoitoleikkauksia

Sitä mukaa kun pensaat tyhjenevät marjoista, on kätevä tehdä hoitoleikkaukset samalla. Molemmista pensaista on nyt helppo poistaa mahdolliset huonot oksat tai oksien osat pois. Keväällä niiden erottaminen ei olekaan aina yhtä helppoa. Varsinaiset harvennusleikkaukset tehdään sitten vasta keväällä, ennen kasvukauden alkua. Näin pensaat talvehtivat hyvin ja tuottavat satoa taas ensi vuonna.

Syksy on mitä parahinta istutusaikaa myös marjoille ja syysistutettavien valikoimistani löytyy nyt niin puna-, valko- kuin mustaherukan taimia sekä punaisia- ja keltaisia karviaisia.

Syyskuisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

herukka Juha Toikka karviainen Kodin Kukat Kodinkukat liljat marjapensaiden hoitoleikkaus marjapensas


Lisää samasta aiheesta