MAINOS

Nosta, kuivata ja istuta valkosipulit, muista syyslannoitukset

Piha

Valkosipulit kannattaa nostaa ajoissa ja kuivattaa lämpimässä ja ilmavassa paikassa sateelta suojassa. Juuret voi pestä vedellä puhtaiksi. Aluksi lämpöä saa olla enemmänkin (= auringossa tai muussa lämpimässä paikassa) muutaman viikon ajan. Sen jälkeen kuivamisen voi vielä viimeistellä viemällä valkosipulit viileään ja ilmavaan paikkaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kun varret ovat kokonaan kellastuneet, ne katkaistaan 2–3 cm:n mittaan ja siirretään säilytykseen mahdollisimman viileään. Parhaiten valkosipulit säilyvät, kun lämpötila on mahdollisimman lähellä 0 astetta (+ 2°C ihanteellisin), mutta minulla oli yksi valkosipuliletti keittiössä koko viime talven, ja se säilyi koko vuoden yllättävän hyvin.

Istutus kannattaa siirtää mahdollisimman myöhään eli loka–marraskuulle. Nyrkkisääntö ”ylös ajoissa, maahan myöhään” toimii hyvin.

Kätevästi eroon banaanikärpäsistä

Viheliäiset banaanikärpäset ovat sadonkorjuun nurja puoli. Ne tulevat kuin tyhjästä heti, kun jättää hedelmiä tai marjoja pöydälle. Niiden kanssa ei tarvitse suotta tapella, sillä niistä pääsee helposti eroon ”ansaliemellä”. Tee ansaliemi pariin lasiin, laita tuorekelmua päälle ja töki kelmuihin pienet reiät hammastikulla.

Banaanikärpästen ansaliemi

  • pieni loraus tummaa balsamiviinietikkaa
  • vähän isompi loraus vettä niin, että nestettä on kaikkiaan noin sentin verran lasin pohjalle
  • pisara astianpesuainetta (nesteen pintajännityksen rikkomista varten)
  • yksi tomaattilohko sekaan siten, että sen yläpuoli juuri ja juuri nousee nestepinnan yläpuolelle

Ansaliemi on pitänyt ongelman poissa jo useamman syksyn. 1–2 viikon välein teen aina uuden satsin.

Tärkeät syyslannoitukset

Syyslannoituksen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Usein luullaan, että pelkkä kevätlannoitus on riittävä, mutta itse pidän monivuotisten kasvien syyslannoitusta jopa kevätlannoitusta tärkeämpänä.

Elokuu on paras aika aloittaa syyslannoittaminen. Typetön syyslannoite ehtii imeytyä hyvin maahan ja sitä kautta kasveille. Sillä varmistetaan monivuotisten kasvien tuleentuminen ja hyvä talvehtiminen. Kun ravinnetila on kasvilla hyvä, se tarkoittaa koristekasveilla komeaa kukintaa ja satokasveilla laadukasta ja runsasta satoa.

Minä käytän ja suosittelen syyslannoitusta veteen liuotettuna, jolloin lannoite menee varmasti kasveille, olivat kelit millaiset tahansa.

Kompostia ei levitetä nyt, vasta loka–marraskuulla

Kompostia ei kannata levittää kasveille vielä elokuussa typen takia. Sen kannattaa tehdä vasta loka–marraskuulla, kun ravinteet ei enää yllytä kasveja kasvuun.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

komposti puutarhakomposti syyslannoite syyslannoitus valkosipuli