MAINOS

Nuorenparin taloprojekti Iijärven kainalossa

SisustusTalo

Nuorenparin ensimmäinen taloprojekti hiottiin jo suunnitteluvaiheessa tarkasti kohdilleen. Avaimet käteen -ratkaisun koti on sisustettu harkitusti uutta ja vanhaa yhdistäen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kun iisalmelainen nuoripari haaveili talosta ja tontista, kriteerilistalla oli ensimmäisenä järvinäkymä. Sellainen oli ehdottomasti oltava! Ja niinhän tuo näkymä saatiin. Olohuoneesta on kaunis maisema kohti pohjoissavolaista Iijärveä. Luonto on lähellä, tontti tarpeeksi suuri parin toiveiden mukaan ja Iisalmen keskustaan on alle kymmenen kilometrin matka.

– Meidän kaikki toiveemme täyttyivät tämän puolen hehtaarin tontin löytyessä. Valitsimme talopaketin Deko-Taloilta, sillä se sopi meille parhaiten. Pääsimme suhteellisen nopeasti muuttamaan valmiiseen kotiin, eikä meistä olisi ollut talonrakentajiksi lähinnä ajanpuutteen vuoksi.

_MG_3161-h

Kodin tyyli on suomalaiseen sisustusmakuun hyvin sopiva. Tekstipainotteiset yksityiskohdat ovat asukkaiden mieleen. Lipasto on ostettu joensuulaisesta myymä­ lästä, ruokaryhmä Maskusta ja matot Sotkasta.

Omaan tyyliin sopiva

Perustukset olivat valmiina 133-neliöisessä talossa lokakuussa 2012, ja seuraavan vuoden maaliskuussa pariskunta parkkeerasi muuttokuorman pihaan. Maapohjatyöt ovat isännän veljen kädenjälkeä, mutta muutoin Deko-Taloilta tuli koko kodin rakentaminen.

– Pyysimme tarjouksia monesta paikasta, joten olimme hyvin perillä hintatasosta ja laatuvaihteluista. Kaikilta ei tullut edes vastausta tarjouspyyntöön! Valmiista talomallista poistimme yhden makuuhuoneen, kodinhoitohuonetta muokattiin isommaksi ja keittiön seinää venytettiin. Oli kiva, kun koko sisäpuoli oli muokattavissa omiin tarpeisiin, kodin emäntä selventää.

Pohjaan tehtiin myös ikkunoiden paikkojen muutoksia. Pintamateriaalivalintoja mietittiin tarkasti, ja esimerkiksi laattalattiaa otettiin enemmän kuin valmiissa mallissa oli.

_MG_3203-h

”Hyvää harjoittelua seuraavaa varten”

Pariskunta kokee, että ensimmäisen kodin suunnittelu oli harjoittelua.

– Koko projekti oli tosi onnistunut. Meillä oli alun perinkin ajatuksena, ettei tästä välttämättä tule loppuelämän kotia juuri meille. Seuraava projekti ei ole ehtinyt vielä ruutupaperille asti, mutta häivähtelee mielessä säännöllisesti. Mieli halajaa vieläkin lähemmäksi vettä, kenties aivan järven rannalle.

Toimintoja ja sisustusta on pohdittu tarkkaan, joista jälkimmäinen on täysin talon rouvan käsialaa.

– Luotin vaimooni mielelläni, sillä hänellä on silmää kodin laittamiselle. Hän teki jo rakennusvaiheessa suuntaviivoja sisustukselle, mies kertoo.

_MG_3027-h

Molempien mielipiteet huomioon

Hankintoja tehtiin pitkin rakennusaikaa. Vuoden asumisen jälkeen huoneiden tyyli tuntui löytäneen lopullisen ilmeensä, mutta pieniä muutoksia on tapahtunut senkin jälkeen.

– Valitsimme neutraalit sävyt pintoihin, jotta kausivaihteluita olisi helppo tehdä tekstiilein. En oikein osaa niputtaa tyylillisesti kotiamme mihinkään kategoriaan, mutta peruslinjoina olen pitänyt selkeyttä, harmoniaa, valkoista ja harmaata. Pientä rouheutta ja väripilkkuja unohtamatta! Pidän myös mustasta väristä ja industrial-tyylistä. Molemmat tuovat kivaa ryhtiä.

Vaikka uuteen taloon on luonnollisestikin tullut hankittua uusia huonekaluja, on asukkaiden periaatteena ollut, että kauniin ja silmää miellyttävän tavaran ei tarvitse olla kallis.

– Hihkun edullisista löydöistä ja näperrän silloin tällöin itse jotain, kuten sängynpäädyn. Nuorekkuutta kotiin tulee tekstiprinteistä, joita voisin haalia meille enemmänkin. Mieheni toimii hyvänä mittarina sisustuksessa – kyselen ja varmistan häneltä useimmat ratkaisut, onhan koti hänenkin.

Vanhojen huonekalujen lumoissa

Sittemmin koti on kokenut muutoksia muun muassa vieras- huoneen uudelleentapetoinnilla. Kalustuksen osalta uudistusta on tehty enemmän. Mustavalkoinen linja on alkanut tuntua omimmalta jutulta, ja samaan aikaan vanhat esineet ja huonekalut ovat muodostuneet hyvin tärkeiksi.

– Olohuoneeseen sain lähes satavuotiaan kaappivanhuksen, joka on lasisine vitriiniovineen järkälemäisen kokoinen. Maalasin kaapin sisältä valkoiseksi ja ulkoa mustaksi; se on oikeasti vanha koulukaappi.

_MG_3090-h _MG_3093-h

Uusvanha kärrynpyörä tuo pientä rosoa sisustukseen. Yksityiskohta on pikku­ huoneesta, joka toimi ennen makuuhuoneena. Matkalaukut ovat toimineet koristeina. Alempi on ostettu Jyskistä ja päällystetty harlekiinipaperilla, ylempi on sukulaistädin vanha.

Emännän edesmenneeltä ukilta löytyi muun muassa pärekoreja, yöpöytäpenkit, matkalaukku ja savuinen ikkunanpoka rikkomaan uudenkarhean talon tunnelmaa.

Seuraavana projektina on vuorossa etupihan L-muotoisen pation jatkaminen ylöspäin tekemällä sen ympärille pergola istuskelu- ja ruokailualueineen. Tämän lisäksi sisälle tuodaan vanha koulupiano, joka maalataan valkoiseksi.

Myös pihaa on saatu tehtyä valmiimmaksi. Tontille on nakuteltu kivat istutuslaatikot, joista kesällä voi napsia hurmaavia kukkia maljakkoon.

Teksti: Tanja Hakala, kuvat: Johanna Lehtinen

_MG_3581-h

Iijärvi pilkottaa talon takaa.

_MG_3350-h _MG_3321-h

Asukkaat halusivat väriä näkyviin yhteen makuuhuoneeseen, ja sävyiksi valikoituivat herkulliset pastellit. Väripilkkuja ei tarvita montaa, jotta saadaan aikainen mielenkiintoinen yhdistelmä harmonisuutta ja leikkisyyttä. Vanha tuoli löytyi autiotalosta. Helmitaulu löytyi kodin emännän ukin tavaroiden joukosta, isot kirjaimet ovat Ruotsista.

_MG_3159-h _MG_3221-h

Kodin emäntä huolehtii siitä, että kukat piristävät arkea lähes joka viikko. Kotona on melkein aina siistiä, sillä iltaisin tehdään usein nopea järjestelykierros.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

rakennuttaa rakentaa sisustusideat talo talopaketti taloprojekti


Lisää samasta aiheesta