MAINOS

Nurmikko kuntoon ja etanoille kyytiä

Piha

Oletko perustamassa uutta nurmikkoa vai kunnostamassa vanhaa? Syksyllä on hyvä aika laittaa nurmikko kevätkuntoon ja antaa samalla etanoille kyytiä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Näin syksyllä tykkään ajatella, että ensi kesän samettinen kutina jalkapohjiin varmistetaan nyt. Jos olet perustamassa kokonaan uutta nurmikkoa, syksyllä on hyvä levittää maat paikalleen. Se saa sitten talven aikana painettua, ja keväällä ei tarvitse kuin kerran tasata pinta ja kylvää siemenet. Näin tulee kerrasta nopeasti hyvä nurmikko, joka ei ”aaltoile” kesällä.

Paikkauskylvöt taas teen jo nyt: vanhan nurmikon pinta rikki, hiukan uutta hiekansekaista multaa ja kylvö. Siemenet ehtivät juurtua ja nousta piikeille syksyllä, joten ne ovat keväällä heti valmiit kasvuun.

Syyskuussa jätän nurmikon 6–8 cm korkeaksi eli selvästi kesäleikkausta pidemmäksi. Näin se pystyy keräämään mahdollisimman paljon voimia talvehtimiseen. Ihan viimeisen leikkuun (yleensä lokakuussa) teen 3–4 cm korkeuteen ja korjaan leikkausjätteen pois kompostiin. Tämä ehkäisee nurmikon talvipoltetta hyvin.

Tärkeä syyslannoitus kannattaa tehdä nyt, lokakuussa siitä ei ole enää juurikaan hyötyä. Käytä aina ehdottomasti syyslannoitetta, älä mitään muuta. Parempi on olla jopa lannoittamatta kuin käyttää kevät- ja kesälannoitetta. Ja tämä sama pätee kaikessa monivuotisten syyslannoittamisessa.

Etanathan tykkäävät talvehtia nurmikonreunoilla, mutta haistavat ruuan hyvin nurmikolta asti. Jos pihalla on etanaongelmia, nurmikon reuna-alueet kannattaa kiertää vielä kerran ja ripotella sinne ”etanamyrkkyä”. Tällä on todella iso merkitys etanapopulaatioon, ja keväällä sen viimeistään huomaa. Tämä uusi rae on paitsi riittoisaa (pakkaus riittää 200 neliölle) myös tehokasta ja turvallista käyttää – kippurahännät ja kissat saavat olla vapaana samoilla alueilla eikä niille ole mitään vaaraa. Voit tilata raetta täältä >

Perennoista ja ruusuista latvoja poikki

Syksyisin tulee kuljeksittua perennojen ja ruusujen seassa sakset kädessä tavallista ahkerammin. Leikkaan huonoja osia ja kukkineita kukkia pois. Näin penkit pysyvät siisteinä, homeet eivät leviä ja kasvit vahvistuvat talvea kohden. Kerran viikossa annan kastelukannulla syyslannoitetta näille kaikille. Syyslannoittaminen on oikeasti tärkeää ja maksaa vaivansa monin kerroin takaisin.

Harsoja vihannesmaalle

Ensimmäiset hallayöt on jo koettu, joten vihannesmaan harsot on taas haettu esiin. Keväällä suojattiin hallaa sekä tasattiin lämpöä ja sitä samaa tehdään nytkin. Satoa tulee vaikka kuinka paljon vielä, kun vain lämpöä piisaa. Harso vaikuttaa hyvin maan lämpimänä pysymiseen. Jos sen vielä laittaa tuplana, niin johan on hyvä!

Varasto kuntoon

Kaverini mietti, laittaisikohan sitä työkalut ja muut puutarhatarvikkeet tänä syksynä kerrasta paikalleen. Olen itse pohtinut samaa. Nyt voisi olla hyvä hetki valmistaa varasto talvikuntoon.

Ennen kuin työkaluja, ruukkuja, letkuja ja muita puutarhatarvikkeita alkaa siirtää sisätiloihin talvisäilöön, on hyvä laittaa niille paikat kuntoon jo nyt, jotta löytyisivät oikeilta paikoiltaan ja järjestyksessä sitten keväällä. Kun eihän varastossa mitään hyllyjä ja ripustuskoukkuja mahdu enää virittelemään, kun sinne rahtaa puutarhatarvikkeita kiireellä ensilumen seasta…

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

etana Nurmikko nurmikon hoito nurmikon syyshuolto


Lisää samasta aiheesta