MAINOS

Nurmikon keväthuolto, kompostin herätys – eroon peuroista

Piha

Puutarhasa on aika herätellä komposti talviunilta ja poistaa talvensuojaturpeet. Myös nurmikko kaipaa keväthuoltoa. Millä eroon puutarhassa mellastavista peuroista? Lue puutarhurin vinkki!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nurmikon haravointi, lannoitus ja kalkitus

Nurmikot alkavat hiljalleen kuivahtaa ja sitä mukaa niitä voi myös hoitaa. Haravointi on se ensimmäinen asia joka tehdään, mutta vain jos se on tarpeellista. Yleisesti ottaen sellainen perinteinen ”kaikki pois” tyyli ei ole hyvä. Maa ja maaperän pieneliöstö köyhtyy, parempi on haravoida vain pois mahdollisesti kasvua estävät kasat pois tai levittää ne. Tämän jälkeen nurmikko on hyvä lannoittaa ja kalkita, jos siihen on tarvetta.

Mahdolliset talvituhoalueet paikkakylvetään vasta myöhemmin, kun nurmikko on alkanut kunnolla vihertämään ja nähdään paremmin mahdolliset vauriot.

Pitäisikö kastella?

Helposti tulee ajateltua, että kasveja ei vielä tarvitse kastella. Mutta olisiko hyvä sittenkin kastella, etenkin köynnöksiä ja nuoria havu- ja rodoistutuksia? Niiden juuret eivät välttämättä olekaan vielä niin syvällä maassa ja voi olla vielä osin jäässäkin. Muutama kastelukannullinen vettä tekee niille hyvää ja varmistaa niiden vedensaannin.

Lisäsitkö syksyllä turvetta? Otetaan pois nyt

Jos lisäsit syksyllä monivuotisille talvehtimisturvetta, niin se on hyvä poistaa nyt, tai heti kun maa on vapautunut lumesta. Se nimittäin eristää myös maan lämpenemistä ja pitää  maan ja juuret jäässä.

Itse en ole käyttänyt talvehtimisturvetta enää vuosiin. Istutan kasvit syvälle, vettä läpäisevään maahan ja sellaisia lajikkeita, jotka pärjää.

Kompostin herätys

Alkaa hiljalleen käsillä sekin hetki, kun ulkokompostit voisi herätellä käyntiin. Talven aikana ne usein tiivistyy niin paljon, että niitä pitänee hiukan herätellä.

Perushuolto yleensä riittää – hiukan möyhitään ja lisätään samalla typpeä esim. kanankakka rakeita tai kompoistiherätettä. Ja jos komposti on kovin kuivaa, niin annetaan kastelukannulla hiukan haaleaa vettä. Eli kun kompostia ottaa nyrkkiin ja puristaa, niin muutama tippa vettä olisi hyvä irrota, silloin kosteus on kohdillaan. Kaikki on hyvin kun komposti lämpenee eikä haise mädälle. 

Tarkennus Trico Gardenin käytöstä – vain koristekasveille!

Moni tuskailee kun peurat, kauriit ja jänikset syövät niin nousevia sipulikukkia kuin muitakin kasveja, ja ne halutaan pitää loitolla ihan ymmärrettävistä syistä. Keinoja ja konsteja on toki monia, mutta Trico Gardenista haluaisin sen verran muistuttaa, että sen käyttö on tarkoitettu ainoastaan koristekasveille, ei koskaan syötäville tuotteille!

Valmisteen teho perustuu sen hajun ja maun hirvielämiä karkottavaan vaikutukseen. Pakkausta on ravistettava huolellisesti ennen käyttöä. Lämpimällä säällä käsittely tehdään aamulla tai illalla, koska voimakkaassa auringon paisteessa lehtien vioitusriski kasvaa. Pitkän suojavaikutuksen saamiseksi valmisteen on kuivuttava ruiskutuksen jälkeen kasvin pinnalle. Sateen uhatessa käsittelyä ei pidä tehdä. Kasveja ei saa käsitellä muilla kasvinsuojeluaineilla viikkoa ennen /jälkeen Trico Garden -käsittelyä.

Valmistetta on testattu seuraavilla kasveilla ilman vioitusta: Kurjenpolvet, ritarinkannus, ruusu, kaunokainen, orvokki, syreeni, kultasade, komeaonnenpensas, kotakuusama, valkopyökki, pihajasmike, sahalininpaju, pyöröliuskaorapihlaja, tylppäliuskaorapihlaja, kanadantuija, begonia, ryytisalvia, idänkuusi, metsäkuusi, saksanpihta, tammi ja niverävaahtera.

Koska valmistetta ei ole voitu tutkia kaikilla kasvilajeilla ja -lajikkeilla, suositellaan ensin käsiteltäväksi muutama taimi kyseisessä kasvuvaiheessa kestävyyden toteamiseksi ennen koko kasvuston käsittelyä.

Mikäli sinulla on tarvetta, niin tätä löytyy täältä, 19,90 € / 250 ml.

Mikäli sinulla on tilauksiin tai toimituksiin liittyviä kysymyksiä, niin ota yhteyttä vaan reilusti. Katsotaan asiat kuntoon yhdessä.

  • Puhelin (05-3440300) ajoittain ruuhkainen – kärsivällisyyttä!
  • Chat kotisivuilla www.puutarha.com
  • WhatsApp 044 099 7096
  • Sähköposti puutarha@kodinkukat.fi 

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkuka Kodinkukat komposti kompostori nurmikon hoito nurmikon kalkitseminen


Lisää samasta aiheesta