MAINOS

Nyhdä omenapuun vesiversot – leikkaa ja lannoita puutarhassa

Piha

Nyhdä omenapuun vesiversot irti. Komeimmillaan olevat kesäkukat tarvitsevat lannoitetta, nypi samalla kukkineet kukat pois. Nyt on myös aika leikata niin ryhmäruusut kuin yrttien kukinnotkin sekä pitkiksi venähtäneet orvokit.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Omenapuiden vesiversot nyhdetään irti

Jos leikkasit omenapuita keväällä, kannattaa käydä katsomassa, onko niiden runkoon ilmestynyt ns. vesiversoja. Mikäli niitä on tullut, ne on turvallista nyhtää nyt irti. Itse nykäisen ne aina ”vastakarvaan”. Lähtee hyvin eikä jää pahaa jälkeä runkoon ja sekin paranee hyvin kuntoon kesän aikana. 

Leikkaa yrttien kukinnot

Yrttikasvustoissa on havaittavissa ensimmäisiä kukintoja. Ne kannattaa leikata pois, sillä ne muuttavat usein yrttien makua kitkeräksi. Samoin uusien lehtien kasvaminen vähenee ja jopa loppuu kokonaan. Kun napsit kukinnot pois, niin johan taas ovat maut kohdillaan ja uutta lehteä puskee kiihtyvällä tahdilla. 

Kesäkukille lannoitetta ja kukkineita kukkia pois

Kesäkukat ovat nyt komeimmillaan, ja ne tarvitsevat kukkiakseen kunnolla lannoitetta. Mikäli et laittanut kasvualustaan kestolannoitetta (esim. lannoitekäpyjä), niin kasteluveden sekaan kannattaa laittaa lannoitetta vähintään joka toinen kerta.

Kukkineet kukat kannattaa myös poistaa, se lisää uusien kukkien tulemista. Etenkin petunioiden, pelargonien, verenpisaroiden ja markettojen kukkineet kukat kannattaa poistaa. Lumihiutaleen ja miljoonakellojen kukkia ei välttämättä tarvitse poistaa, mutta nekin ovat kivemman näköisiä, jos kukkineet kukat poistaa, uusien kukkien tuloon sillä ei ole vaikutusta.

Ryhmäruusujen kukat leikataan myös

Ryhmäruusujen kukkineet kukat kannattaa leikata pois ajoissa. Ensinnäkin uusien kukkien tuleminen lisääntyy ja toiseksi niiden penkkiin varisseet terälehdet rupeavat helposti mätänemään.

Orvokitkin leikkaan alas nyt

Usein lämmössä orvokit venähtävät pitkiksi ja kaatuilevat.  Ne kannattaa siis saksia alas nyt. Kuukauden päästä niissä on taas uudet kukat ja kukinto jatkuu helposti aina tuonne marras- jopa joulukuulle asti.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kesäkukat kesäkukka kesäkukkien hoito omenapuiden leikkaus omenapuu omenapuun hoito omenapuut ryhmäruusu


Lisää samasta aiheesta