Nyt grillataan! Järjestä grillijuhlat ystävien kesken

Keittiö Piha
Nyt grillataan! Järjestä grillijuhlat ystävien kesken
Aurinko, lämmin kesäilta ja maukas grilliruoka – mikä ihana yhdistelmä! Grillijuhlat omalla pihamaalla perheen ja ystävien kanssa ovat mukavaa ajanvietettä ja nauttimista yhdessäolosta ja ennen kaikkea hyvästä ruoasta.
28.3.2023

Sään yhtäkkinen lämpeneminen on saanut ihmiset kaivamaan grillit talviteloiltaan, ja ehkä grillikauden avajaisiakin on jo vietetty useassa osoitteessa. Joillekin grillaaminen on helppoa ja nopeaa ruoanlaittoa siinä, missä kokkaaminen kotikeittiössäkin; joillekin se on paljon enemmän, suorastaan kesäinen elämäntapa, johon liittyvät olennaisena osana rentoutuminen perheen ja ystävien seurassa. Grillaaminen rinnastetaan monesti amerikkalaislähtöiseen barbecue-grillaukseen, vaikka ne ruoanvalmistustapoina eroavat toisistaan jo nopeudessa: grillaaminen on ruoan kypsentämistä nopeasti esim. suoraan tulen tai hiilien päällä, kun taas barbecue-metodilla ruoka valmistuu hitaasti ja pitkään. Oikeastaan kyseessä on ruoan pitkäaikainen savustaminen, mikä antaa ruoalle ominaisen arominsa.

Hampurilaisia ja olutkanaa Amerikasta

Suomalaiset grillaavat mielellään makkaraa, erilaisia lihoja ja vartaita. Periamerikkalaisen grillijuhlan saa puolestaan aikaiseksi hampurilaisia valmistamalla. Sopivan kiinteät ja reunoiltaan tasaiset hampurilaispihvit valmistuvat kätevästi hampurilaispuristimella, joka jättää hienon uurrekuvion pihvin pinnoille. Puristimella kiinteytetty pihvi paistuu hyvin grilliritilän päällä hajoamatta ja valumatta ritilöiden raoista. Hampurilaisen täytteenä maistuu esimerkiksi pikkelöity punasipuli, joka valmistuu helposti muutamassa tunnissa kuin itsekseen.

Monille vähän tuntemattomampi grillausmetodi on niin kutsuttu beer can chicken, Amerikan peruja sekin. Siinä kokonainen broileri laitetaan puolillaan olevan oluttölkin päälle, ja koko komeus asetetaan grilliin paistumaan. Olut mureuttaa ja mehevöittää lihan ihanasti! Markkinoilta löytyy tähän tarkoitukseen tarkoitettu teline, jonka avulla säästyy suuremmilta sotkuilta grillissä. Telinettä voi hyvin käyttää samassa tarkoituksessa myös tavallisessa uunissa.

Uusia tuttavuuksia grillien joukkoon

On varmasti ikuisuuskysymys, kumpi on se aito ja oikea grilli, kaasu- vai hiiligrilli. Kaasugrillin nopeus viehättää usein kiireisempää ja nälkäisempää grillaajaa, kun taas hiilillä tai briketeillä lämmitettävä hiiligrilli vaatii vähän enemmän odottelua ennen kuin ruoan voi laittaa kypsymään. Tavallisten grillien ohelle on alkanut tulla myös grillitynnyrin ja savustimen yhdistelmiä, niin sanottuja savugrillejä, jotka ovat omiaan varsinaiseen edellä mainittuun barbecue-grillaukseen. Menetelmä soveltuu erityisesti isommille lihoille, ja vaikka se on verrattain hidasta ruoanlaittoa, palkitsee lopputulos, eli erittäin murea ja maukas syötävä, varmasti. Savugrillin pienempään tynnyriin laitetaan joko savustuslastuja, hiiliä tai brikettejä, ja grillin ilmansäätöventtiileitä käyttäen saadaan aikaan sopiva veto tynnyreiden välillä. Isompaan tynnyriin laitettu ruoka kypsyy hitaasti matalassa lämmössä ja saa savusta hyvän lisäaromin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Grillaaminen luonnonhelmassa kätevillä välineillä

Kaikilla ei toki ole mahdollisuutta grillaamiseen omassa pihassa tai kesämökillä, mutta nykyvälineillä grillaus onnistuu myös retkeillessä ja piknikeillä. Monet vannovat kertakäyttögrillin nimeen, sillä sen voi vain heittää pois käytön jälkeen. Hyvä vaihtoehto on kuitenkin hankkia kätevä kokoontaitettava grilli, joka on helppo ja kevyt kantaa mukana mihin tahansa.

Jos tietää pysähtyvänsä retkellä grillipaikalle syömään, viettävänsä kesäistä piknikkiä grillikatoksen välittömässä läheisyydessä tai jos mukana on edellä mainittu kokoontaitettava grilli, on BBQ Picknic Bag kokeilemisen arvoinen. Viiden kilon pussissa on neljä reilun kilon painoista, grillihiilien ja brikettien sekoitusta sisältävää annospussia. Pussi tai pari kulkee helposti mukana repussa tai rinkassa. Pussi laitetaan yksinkertaisesti suoraan grilliin ja sytytetään yhdestä kulmastaan – sytytysnestettä ei tarvita! Hiilien ja brikettien sekoituksesta tulee juuri sopiva hiillos makkaroiden tai pihvien paistamiseen. Picknic Bag on lisäksi ympäristöystävällinen, koska siitä ei jää jälkeen lainkaan jätettä.

Lähde: ePressi.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU