MAINOS

Nyt istutetaan! Suojaa kylmänarat kasvit hallaa vastaan

Piha

Maa jäähtynyt syysistutuksille sopivaksi, ei kun istuttamaan! Säätiedot lupailevat hallaa, muista suojata kylmänarat kasvit. Leikkaa vadelmapensaat ja varmistat ensi vuoden sadon. Nurmikko puolestaan saa rehottaa vielä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nyt ovat ilmat ja kasvit siinä H-hetkessä, että toimitukset ja syysistutukset lähtevät käyntiin todenteolla. Maa on sopivan jäähtynyttä kaikelle syysistutettavalle (paitsi talvivakosipulille, jonka kanssa odotetaan vielä, että maa jäähtyy pysyvästi alle + 5 asteen), joten ei muuta kuin iloisesti perennoja ja kukkasipuleita maahan ja ensikesän loistokkuus on taattu!

Uuti koti – syksyllä istutettu, seuraavana kesänä kuin ”vanha” piha

Tässä on kuvia Eija-Liisan uudelta pihalta, joka on istutettu käytännössä kokonaan viime syksynä. Katso miten ihanan näköinen se on heti, ihan kuin se olisi jo kauan kasvanut piha! Ja miten helpolla se onnistui, kun ei tarvinnut kastella ja taistella rikkaruohoja vastaan. Syksyllä istutus, keväällä peruslannoitus ja sieltä nousi kesäksi taivaallinen kukkaloisto kuin itsestään. Syyssipuleita vielä kun istuttaa noiden pensaiden ja perennojen väleihin, niin ”WAU” penkki on valmis kerrasta. Ja kukkii aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kyllä syysistutus kannattaa!

Koko syysistutettavien valikoiman näet täältä

Nurmikko saa kasvaa vielä

Lämpimät ilmat jatkuvat ja sehän tietää, että myös nurmikko kasvaa vielä. Viime viikolla leikkasin nurmikon kertaalleen pitkään sänkeen (8-10 cm) ja pidän sen noin pitkänä, kunnes pakkaset tulevat ja kasvu loppuu. Sitten leikkaan sen lyhyeksi (n. 3-4 cm) ja korjaan suurimmat ruohosilput pois. Näin nurmikko on imenyt juuriinsa kaiken mahdollisen energian ja toisaalta homeet ei pääse siihen talvella iskemään. Keväällä nousee taas tasaisen vihreä nurmikko nopeasti, ilman talvehtimisongelmaa.

Vadelmien leikkuuta

Vadelmien ensivuoden sato ja terve vadelmakasvusto tehdään nyt. Leikkaan aina näin syksyllä tänä vuonna marjoja tehneet versot sekä huonot tai ylimääräiset uudet versot poikki. Näin ensikesänä satoa tulee runsaasti ja penkki pysyy muutenkin hallinnassa. Katko versot ihan maanrajasta, niin ei jää kasvituholaisille tai -taudeille talvehtimispaikkoja.

Tomaatit kypsyvät myös sisällä

Jos sinulla on tomaatteja vielä kasvihuoneessa tai ulkona ja alkaa näyttää siltä, etteivät ne ehdi kypsyä, niin ei mitään hätää – tuo ne sisälle kypsymään. Kerään aina joka syksy vihreät tomaatit sekä paprikat ja laitan ne sanomalehden päälle kypsymään. Paikkana minulla on varasto, jossa on pimeää ja normaali huonelämpötila. Minusta pimeässä nuo kypsyvät paremmin kuin valoisassa, joten ihan keittiössäkin kypsytys onnistuu, vaikka pahvilaatikossa. Viikko-pari ja ne ovat kypsiä syötäväksi ja maku on ihan kohdillaan.

Vinkki: Jos vielä laitat sekaan omenan tai banaanin, niin kypsyminen nopeutuu huomattavasti, hedelmistä erittyvän etyleenin ansiosta.

PS. Ja juuri tuosta etyleenin erittymisestä johtuen hedelmät kannattaa pitää aina hiukan erillään kukkivista kukista. Etyleeni kun vanhentaa kukat nopeasti.

Ota kuva keittiökasvimaasta

Viimeistään nyt olisi hyvä ottaa kuva kasvimaasta, niin muistaa ensi kesänä, mitä kasvoi missäkin kohtaa. Keväällä istutetaan kaikki hieman eri kohtaan kuin tänä vuonna, niin vuoroviljely onnistuu helposti ilman päänraapimista. 

Hallaa luvassa? Ota harsot esille 

Säätiedot ovat lupailleet monin paikoin hallanvaaraa ja alkuviikosta sitä olikin jo etenkin pohjoisemmassa, mutta myös paikallisesti etelässäkin. Ja kuten tiedetään, halla saattaa yllättää hetkessä ja silloin ne hallaharsot ovat vielä hukassa tai kaupan hyllyssä. Eli katso harsot jo valmiiksi, niin on sitten kätevä heittää ne yöksi kasvien päälle suojaksi. Kesä saa paljon jatkoa, kun eivät ensimmäisiin halloihin mene.

Leenan vinkki pikkukärpäsiä vastaan

Leena kirjoitteli ihanasta ja toimivasta vinkistä pitää pikkukärpäset loitolla.
 
Ihana tuo ”pikkukärpäs” pyydysvinkki. Itse laitan neilikoita (mausteneilikat) kukkapurkkeihin multaan…upotan ne kevyesti multaan ja paitsi että tuoksu on hyvä, katoavat  myös pienet kiusanhenget. Menee kuukauden päivät ja uusin homman. Tämän kun on parikertaa tehnyt ei enää kiusanhenkiä ole näkynyt. Saapi taas olla rauhassa. Pieneen tilaan kätevä konsti. Kannattaa kokeilla…….

Kiitos Leena mukavasta ja toimivasta vinkistä. Tätä en ollut ennen kuullutkaan, joten täytyypä kokeilla!

Laitoin itse myös kelta-ansan tuohon roikkumaan ja hyvin sekin banaanikärpäsiä kerää. Eli jos et viitsi tuota pyydystä tehdä, niin tälläkin pärjää. Bonuksena näkee samalla onko huonekasveissa tuholaisriskiä ja ehtii reagoida ajoissa.

Kelta-ansoja saat täältä – 9,90 € / 10 kpl pakkaus.

ps. Paketissa on 10 liuskaa ja kun otat liuskaa paketista, niin jätä se päällimmäinen aina suojaksi. Siinä on liima vain toisella puolen, muissa molemmin puolin. Liima kestää siten monta kuukautta tehokkaana, ettei ihan heti tarvitse uusia. Käyttämättömänä kestävät vuosia.

Amaryllikset siirtyivät kesähoidosta sisälle lepoon

Vaikka amaryllisten kasvu olisi varmaan vielä jatkunut, niin otin ne jo sisälle lepoon. Annan niiden kuivahtaa kunnolla ja leikkaan lehdet noin sentti-pari sipulin yläpuolelta poikki. Vien ne pimeään varastoon, jossa lämpötila on n. +10 astetta. Siellä ne saa olla marraskuun lopulle asti.

Vielä ehdit, mutta enää ei kannata viivytellä

Alamme nyt laittamaan täältä puutarhalta kasveja uusiin koteihin. Etenkin pensaiden ja perennojen osalta kannattaa tehdä tilaukset pikimmiten. Istutuskelit näyttävät jatkuvan, mutta tuotteet joita on syksylle varattu, alkaa uhkaavasti vähetä – muutama lajike on jo loppunutkin. Toki hyvä valikoima on vielä jäljellä, mutta mitä nopeammin teet tilauksen, sitä varmemmin saat mitä haluat.

Miss Pionin viimeinen erä käsittelyssä

Viimeinen erä on nyt nostettu ja lajittelussa, joten jos haluat jotain todella kaunista (ja todella edullisesti) niin nyt olisi viimeiset hetket tarttua tilaisuuteen.

Miss Pionin 2018 (´Sarah Bernhard´) tarjoushintaan 3,90 € (ovh. 9,90 € – säästät yli 60 %) saat täältä. Max 10 kpl / tilaus, että riittää mahdollisimman monelle!

Kukkasipuli mix 

Tähän pakkauksen olen koonnut Sinulle sellaisen kukkaloiston, että nämä istuttamalla takaan, että ensi keväänä nouse hymy huulille.

100 kpl pakkaus Sinulle vain 19,90 € (ovh. 49,90 € – säästät yli 60 %) täältä.

Myös hunajamarjojen viimeinen erä

Myös hunajamarjoista on viimeinen erä käsillä, eli nämä kannattaa tilata ja istuttaa nyt, niin ei sitten harmita ensi keväänä.

Suosittelen 1+1 pakkausta 19,90 € / 2 kpl (ovh. 25,00) – löydät sen täältä, sekä miksi kaksi on parempi kuin yksi…

Iloisin terveisin istuttamisen helpointa kulta-aikaa elävä puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

nurmikonleikkaus nurmikonleikkuu perenna perennat perennojen jakaminen syysistutukset syysistutus syyssipuli


Lisää samasta aiheesta