Sulamisvesistä mittavia vesivahinkoja: näin torjut kosteusvauriot

Piha Talo
Sulamisvedet voivat aiheuttaa mittavia vesivahinkoja talon rakenteille.
Sulamisvedet runsaslumisen talven jälkeen voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja talon rakenteille, jos ne pääsevät valumaan rakennukseen päin. Vakuutusyhtiö Ifin mukaan esimerkiksi salaojat puuttuvat noin joka viidennestä omakotitalosta, mikä voi aiheuttaa kosteusvaurioita talon rakenteisiin myös keväisin.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.2.2024

Sulamisvedet ja ajoittain pitkäänkin jatkuvat vesisateet koettelevat nyt rakennuksia ja pihoja. Lumet sulavat kovaa vauhtia etenkin Etelä-Suomessa. Juuri nyt kannattaakin tarkistaa, että sulamisvesille löytyy reitti pois talon nurkilta.

Sulamisvedet tulee ohjata sadevesikaivoihin ja avo-ojiin

– On erityisen tärkeää varmistaa, että sulamisvedet pääsevät valumaan pois rakennuksesta sadevesikaivoihin ja avo-ojiin. Esimerkiksi isot lumikasat kannattaa mahdollisuuksien mukaan poistaa talon seinustoilta, jottei sulamisvesi kulkeudu niistä suoraan rakenteisiin, neuvoo omakotitalovakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen vakuutusyhtiö Ifistä.

Lue myös: Lumen sulattaminen pihalta

Monesta omakotitalosta puuttuvat salaojat

Ifin tilastojen mukaan isossa osassa suomalaisia omakotitaloja on jokin puute, joka heikentää ulkoapäin tulevan kosteuden, kuten sulamisvesien ja sadevesien, hallintaa. Jopa joka viidennessä omakotitalossa salaojat puuttuvat tai niistä ei ole mitään havaintoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Salaojat pitävät kodin perustukset kuivina ohjaamalla maaperän kosteuden pois rakennuksen läheisyydestä. Pientalon elinkaaren aikana salaojajärjestelmä tulee tarkastaa ja huoltaa noin 30-40 vuoden iässä.

Sulamisvedet tulee ohjata sadevesikaivoihin ja avo-ojiin.

Tarkista, että sulamisvedet ohjautuvat poispäin rakennuksesta.

Sulamisvedet voivat aiheuttaa mittavan kosteusvaurion

Muita yleisiä puutteita ovat patolevyjen puuttuminen, virheellisesti tehdyt sokkelin vierustäytöt ja puutteellisesti asennetut syöksytorvet.

– Nämä voivat kaikki edesauttaa kosteuden pääsemistä rakenteisiin ja aiheuttaa pahimmillaan mittavan kosteusvaurion, Utunen sanoo.

Patolevy eli perusmuurilevy tunnetaan myös nimellä sokkelilevy ja nystyrälevy. Patolevyn tehtävänä kiinteistössä on vähentää kosteutta talon perustuksista sekä ohjata se salaojien kautta pois perustusten läheisyydestä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Patolevy asennetaan kiinni sokkeliin, missä sokkelista kondensoituva vesihöyry siirtyy patolevyn pintaan ja valuu sieltä salaojiin. Patolevy myös ohjaa tehokkaasti sadevesiä pois seinustalta.

Lue myös: Patolevy estää veden pääsyn perustuksiin

Näistä merkeistä tunnistat kosteudenhallinnan ongelmat

Selviä hälytysmerkkejä kosteudenhallinnan ongelmista ovat esimerkiksi sulamisveden lammikoituminen rakennusten viereen, sokkelin kastuminen tai rapautuminen sekä rakennuksen sisäpuolella maalin hilseily lattialistojen yläpuolelta.

Sulamisvedet saattavat kertyä pihalle valtavaksi lammikoksi.

Jos kiinteistössä on salaojat, varmista tarkistuskaivosta, että vesi virtaa esteettä salaojaputkia pitkin tarkistuskaivoon.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sulamisvedet kannattaa torjua – varaudu lumien sulamiseen hyvissä ajoin

1) Poista isot lumikasat talon seinustoilta.

2) Puhdista sadevesikaivot lumesta, jäästä ja roskista.

3) Tarkista, että sulamisvedet ohjautuvat poispäin rakennuksesta.

4) Tarkista kellarikerroksen tuuletusaukot ja ikkunat sekä varmista, ettei sulamisvesi pääse kellariin. Tarkista myös alapohjan ja mahdollisen kellarin ilmanvaihto ja tarkkaile kosteuden jälkiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5) Varmista, että rännit ja tasakaton kattokaivot ovat auki, jotta katolle kertyvät sulamisvedet pääsevät poistumaan esteettä.

6) Jos kiinteistössä on salaojat, varmista tarkistuskaivosta, että vesi virtaa esteettä salaojaputkia pitkin tarkistuskaivoon. Salaojat suojaavat talon perustuksia kosteudelta, joten jos putket näyttävät olevan tukossa, ne pitää saada auki. Ammattilaisen tekemä salaojien kuvaus selvittää, onko putki tukossa tai rikki.

7) Tee talven jälkeen katon kuntotarkastus: tarkasta katon, räystäiden, syöksytorvien, lumiesteiden ja kattoturvatuotteiden kunto.

Katon tarkastus ja huolto pitää katon kunnossa.

Älä tee näitä rakennusvirheitä!

  • Älä ohjaa katon sadevesiä syöksytorvista salaojien tarkastuskaivoihin. Tällöin muutat perustusten kuivatusjärjestelmän kastelujärjestelmäksi.
  • Älä pelkästään maalaa sokkeleita, mikäli maalipinta hilseilee ja sokkelin pinnalle muodostuu kalkkihärmää. Syy voi olla syvemmällä, esimerkiksi salaojituksessa.
  • Älä ohjaa katon sadevesiä perustusten vierelle, vaan johda ne vähintään 3 metrin päähän rakennuksesta.
  • Älä asenna terasseja, patioita tai kukkapenkkejä kiinni perustuksiin, koska ne ohjaavat helposti kosteutta perustuksiin ja ulkoseinien alaosiin. Huolehdi, että sokkelikorkeus on vähintään 30 cm maanpinnasta.

Lue myös nämä ohjeet

Patolevy estää veden pääsyn perustuksiin

Lumen sulatus kotipihalla: eroon lumikasoista ja jäästä

Lunta katolla: milloin lumen pudotus katolta on tarpeen?

Salaojat kuntoon: näin uusittiin salaoja- ja sadevesijärjestelmät

Kosteusvaurio asunnossa? Näin tunnistat ja korjaat

Home asunnossa: tunnista oireet ja korjaa homevauriot