MAINOS

Nyt on paras aika kaataa joulukuusi – miten se talvi etenee

Piha

Milloin on paras aika kaataa joulukuusi, kuinka se säilyttää neulasensa ja pysyy virkeänä pidempään.? Lue puutarhurin vinkit joulukuusen kaatoon!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Taatto saa nyt lähteä innoissaan – joulukuusen paras kaatoaika alkoi ja jatkuu aina 18. päivään asti

Viime viikolla kuun vaikutus muuttui nousevaksi ja samalla alkoi paras joulukuusen kaatoaika. Kuuset kaadetaan tänä vuonna siis 8.–18.12. välisenä aikana. Kiirettä ei siis vielä ole, mutta toki voit jo kaataa. Ja mikäli hankit kuusen valmiina, niin ammattikuusikauppias osaa kyllä sanoa, koska puut on kaadettu ja miksi ne on kaadettu näinä päivinä. Jos puu on kaadettu muuna aikana kun 8.–18. päivä, niin minä ainakin jättäisin ostamatta. Ero on ihmeen suuri – niin neulasten pysymisen kuin vedenkäytönkin suhteen.

Paremman joulukuusen muistilista

1. Kaatoajankohta

Huom. Kuun vaikutus vuosittain, 2018 -> 8.-18.12.)

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta säilytetään kylmässä esim. autotallissa. Hyvä keino on laittaa avattu, vedellä täytetty maitotölkki kuusen tyvelle. Sulalla kelillä se antaa puulle vettä ja jäätyessään tukkivat johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

2. Kuusen osto

Tarkista aina kuusen myyjältä kaatoajankohta. Kokeile ettei kuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä. Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

3. Kuljetus

Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

4. Sulatus

Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi koko ajan vaikka vesiämpärissä.

Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

5. Jalkaan asettaminen

Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila. Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä.Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

6. Hoito sisällä

Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle, ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

7. Kuusen poisvienti

Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu ulos osumatta oviin. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

Ja pari niksiä  vielä parempaan lopputulokseen:

  • Raikas kasteluvesi laitetaan heti, kun kuusi on saatu sisälle ja jalkaan.
  • Kasteluveden sekaan voit lisätä hiukan energiaa kuuselle. 4-5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä on hyvä.
  • Vesi pysyy jalassa kätevästi puhtaana, jos puristat pari tippaa sitruunamehua tai laitat pari palaa puuhiiltä veden joukkoon.
  • Jos vielä maltat sumutella kuusta muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin kuusi tykkää ja neulaset pysyvät paremmin.

Kotimaisten kuusien kasvattajia ja lisää tietoa saat Joulupuuseuran sivuilta

Pelakan pistokkaat viihtyvät

Nimittäin myös tämän meidän led-lampun alla erinomaisesti.

Lamput saavatkin palaa nyt pitkin päivää huonekasveille ja syys-/talvipistokkaille – ja jo kuukauden päästä myös taimille ja kylvöksille.

Lamput, nämä ainoat kuluttajille myytävät ammattilamput, saat vain minun kauttani täältä.

alk. 65,00 € (ovh 75,00). Normaali E27 kanta. Takuu 2 vuotta.

Miten talvi etenee missäkin päin Suomea?

Hauska ja kiva tapa seurata talven etenemistä ja talveen liittyviä juttuja on talviseuranta-sivu. Siellä pääsee hetkessä katselemaan ympäri Suomen, miten talvi missäkin päin Suomea etenee. Ja voit toki itsekin tehdä sinne päivityksiä. Sivuille pääset suoraan täältä.

Mukavaa joulun odotusta toivottaen puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulu joulukoristeet joulukoristelu joulukuusen kaato joulukuusen kuljetus joulukuusi jouluperinteet Juha Toikka


Lisää samasta aiheesta