Nyt panostetaan arkiruokailuun ja syödään yhdessä

Keittiö
IKEAn teettämän tutkimuksen mukaan helsinkiläiset haluaisivat panostaa arkiruokailuun ja syödä yhdessä. Arkiruokailusta on tullut tylsää, siihen kaivataan vaihtelua ja yhteisöllisyytä.
Kuva: IKEA

Nyt panostetaan arkiruokailuun ja syödään yhdessä

IKEAn teettämän tutkimuksen mukaan helsinkiläiset haluaisivat panostaa arkiruokailuun ja syödä yhdessä. Arkiruokailusta on tullut tylsää, siihen kaivataan vaihtelua ja yhteisöllisyytä.

 

Helsinkiläiset haluaisivat vaihtelua arkiseen ruoanlaittoon ja ruokailuun, mutta todellisuudessa arkirutiinit ovat useille pakkopullaa. Myös yhteisöllisyyttä, ruoan tekemistä ja siitä nauttimista yhdessä haluttaisiin enemmän. IKEAn tekemän kansainvälisen, yhdeksässä suurkaupungissa toteutetun Life at home –kyselyn mukaan helsinkiläisten toiveissa ja arjen todellisuudessa on selvä ristiriita. Kiireiset aikataulut ja arki latistavat arkiruokailut usein tylsäksi. Ruoanlaitosta ja ruokailusta tulee helposti suoritus, jossa vatsat vain halutaan saada nopeasti täyteen.

– Arkiruokailuun voitaisiin saada iloa ja inspiraatiota varsin pienilläkin asioilla. Koska ihmiset nauttivat ruoan tekemisestä ja nauttimisesta yhdessä, yhteisöllisyyttä kannattaisi tuoda arkeenkin enemmän. Ihmiset voisivat useammin pyytää kokkailemaan kavereitaan, kollegoitaan tai vaikka naapureita, jos sukulaiset asuvat kaukana. Arjesta voisi tehdä juhlaa laittamalla ruokaa yhdessä useammin, kattamalla kauniisti ja hakemalla arkiruokiin vaihtelua, kertoo IKEA keittiöiden tuoteryhmäpäällikkö Vesa Riihelä.

Helsinkiläiset ovat erittäin sosiaalisia syöjiä. Yhdessä asuvista helsinkiläisistä peräti 32 prosenttia haluaisi syödä yhdessä nykyistä useammin, luku on suurin kaikista tutkimuksen kaupungeista. Helsinkiläisistä sinkuista 41 prosenttia haluaisi syödä seurassa nykyistä useammin. Tutkimuksen kaupungeista Helsinki sijoittui toiseksi, vain berliiniläissinkut ovat innokkaampia yhdessä syöjiä (42 prosenttia) kuin helsinkiläissinkut.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suurin este yhdessä syömiselle on aikataulujen yhteensovittaminen. 65 prosenttia helsinkiläisistä sanoo, että aikataulujen yhteensovittaminen on suurin haaste yhteiselle arkiruokailulle. Sinkkutalouksissa puolestaan pitkät välimatkat ovat suurin este yhdessä syömiselle.

Helsinkiläiset kertovat nauttivansa yhdessä kokkaamisesta paljon, mutta silti vähän yli puolet vastaajista (53 prosenttia) kokkaa yhdessä harvemmin kuin kerran viikossa tai ei laita ruokaa yhdessä koskaan. Puolet helsinkiläisistä laittaisi kuitenkin ruokaa mieluummin yhdessä kuin yksin.

Puhtaus on puoli ruokaa

Keittiön siisteys on helsinkiläisille myös erittäin tärkeä asia. Keittiönsä ulkonäköön helsinkiläiset suhtautuvat hitusen häpeillen, viidesosaa hävettäisi esitellä keittiötään kavereilleen. 21 prosenttia helsinkiläisistä häpeäisi, jos kaveri näkisi oman keittiön. Eniten keittiössä hävettävät epäjärjestys ja epäsiisteys ja ahtaus.

– Jos tavoitteena on putipuhdas keittiö, saattaa se myös nostaa kynnystä kutsua vieraita syömään. Ihmisten kannattaisi ehkä laskea hitusen rimaa siisteyden suhteen ja rohkeasti nauttia yhdessä kokkaamisesta, Riihelä ehdottaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oman keittiön ahtaus ahdistaa ja hävettää helsinkiläisiä. Kaupunkikodeissa keittiöt ovat usein pieniä ja usein vain keittokomeroita.

– Keittiönseinien ei kannata antaa kaatua päälle. Tilanpuutteen ei tarvitse olla este ruoanlaittamiselle, ruokailulle ja ihmisten kyläilylle. Pienillä kikoilla ahtaaseenkin keittiöön saa riittävästi tilaa astioille ja ruoanlaitolle. Voihan aterian kattaa vaikka olohuoneeseen, Riihelä toteaa.

Arkiruokailussa vain vähän vaihtelua

Helsinkiläiset vaihtelevat varsin vähän aterioidensa sisältöä. 62 prosenttia ilmoitti syövänsä joka aamiaisella samoja ruokia. 51 prosenttia syö myös suurin piirtein samoja ruokia päivällisellä. Vain tukholmalaiset ja pariisilaiset  (64 prosenttia) ilmoittivat syövänsä aamiaisella samoja ruokia vielä enemmän kuin helsinkiläiset. Päivällisellä vielä vähemmän vaihtelua on mumbailaisilla (54 prosenttia).

– Kaksi kolmasosaa helsinkiläisistä kertoo nauttivansa uusien ruokien kokeilusta, mutta viidesosa on kyllästynyt arkipäivien aterioihin. Tuntuu, että ihmiset turhaan rajoittavat kokkailuharrastuksen ja uusien inspiraatioiden etsimisen viikonloppuihin. Pienelläkin vaihtelulla voisi arkipäivän aterioihin saada paljon iloa, Riihelä toteaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muita tutkimustuloksia lyhyesti

Suomessa nettikyselyyn vastasi 1017 pääkaupunkiseudulla asuvaa ihmistä. IKEA on tehnyt vastaavan kyselyn myös Tukholmassa, New Yorkissa, Lontoossa, Pariisissa, Berliinissä, Mumbaissa, Shanghaissa ja Moskovassa. Vastaajien ikä oli 18-60 vuotta ja miehiä ja naisia oli yhtä paljon.

Vain berliiniläiset kokkaavat arkisin harvemmin kuin helsinkiläiset

39 prosenttia helsinkiläisistä kokkaa kotona arkipäivisin melkein joka päivä, 47 prosenttia helsinkiläisistä kokkaa arkipäivisin 1-4 kertaa viikossa. Kyselyn perusteella tukholmalaiset ovat innokkaimpia ruoanlaittajia ja berliiniläiset kokkaavat vähiten.

Helsinkiläiset ovat kulinaristeja

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Syöminen on helsinkiläisten mielestä erittäin miellyttävää (82 prosenttia), kun muualla vastaava luku oli 79 prosenttia.

Myös uusien ruokien kokeileminen on helsinkiläisten mielestä erittäin miellyttävää (68 prosenttia). Helsinkiläiset nauttivat myös erittäin paljon ruoanlaitosta seurassa (56 prosenttia), kun muualla vastaava luku oli 52 prosenttia.

Ruoanlaitto on rutiinia

Ruoanlaitto on helsinkiläisille etenkin rutiinia, 56 prosenttia helsinkiläisistä vastasi arkiruoanlaiton olevan rutiinia, kun muualla sama luku oli 38 prosenttia. Etenkin naiset pitivät arkikokkailua rutiininomaisena. 65 prosenttia naisista ja 47 prosenttia miehistä pitää ruoanlaittoa arkisin rutiinina. Naisista 41 prosenttia vastasi laittavansa ruokaa lähes päivittäin, miehistä 37 prosenttia.

Lisätietoja:

IKEA

www.IKEA.fi

Twitter: @IKEASuomi

IKEA-visio on luoda parempi arki mahdollisimman monille ihmisille. Visiomme ja liikeideamme mukaisesti tarjoamme kauniisti muotoiltuja, toiminnallisia, edullisia ja laadukkaita kodinsisustustuotteita, jotka on valmistettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. IKEA-konsernilla on 322 tavarataloa 28 maassa. IKEA-konserniin kuuluvissa tavarataloissa vieraili toimintavuoden 2014 aikana yhteensä 716 miljoonaa ihmistä ja IKEA-kotisivuilla 1,5 miljardia ihmistä. IKEA perustettiin Ruotsissa vuonna 1943. Suomessa on viisi IKEA-tavarataloa: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa sekä lisäksi IKEA-lähipiste Jyväskylässä. IKEA-tuotteita voi ostaa myös nettikaupasta www.IKEA.fi

Lähde: ePressi.com