MAINOS

Nyt puutarha talviteloille – vielä ennättää istuttaa

Piha

Syksyn tullen on aika laittaa puutarha talviteloille. Pese ja huolla työvälineet, siivoa kasvihuone, leikkaa nurmikko ja haravoi enimmät lehdet pois. Nyt on myös aika istuttaa syyssipulit.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pikkuhiljaa alkaa ennätyslämmin syksy loppua ja viileämmät ilmat saapuvat tuomaan syksyn tuntua, saattaapa jopa ensilumi sadella viikonloppuna.

Syyssipulien istutukset alkavat

Syyssipuleiden istutusaika alkaa olemaan parhaimmillaan. Parhaat istutuskelit alkavat, kun lämpötila laskee alle +10°C asteen. Myös viimeisiä perennoja ja pensaita voi vielä hyvin istutella, talvivalkosipulista puhumattakaan – sen paras istutusaika on, kun lämpötila lähestyy +5°C astetta. 

Rikkaruohot vielä kertaalleen pois

Nyt on oiva aika tehdä myös vuoden viimeinen rikkaruohokierros ja kiertää kukkapenkit lävitse ja kitkeä ne – näin helpotetaan kevään työtaakkaa. Samalla voi penkin reunatkin jo kantata valmiiksi.

Pitäisikö haravoida vai ei – entä leikata?

Haravoidako vai ei, leikatako perennat vai ei? Nämä ovat näitä ikuisuuskysymyksiä. Teit sitten kummin vain, teit oikeastaan oikein. Jos leikkaat perennat alas, teethän sen vasta sitten, kun lehdet ovat kellastuneet. Annetaan kasvien kerätä voimia niin kauan, kun lehdet ovat vihreinä.

Haravoinnin suhteen voidaan edelleenkin olla huolettomia haravan käyttäjiä. Likkaa nurmikko ennen haravointia, siinä samalla lehdet silppuuntuu ja tämän jälkeen ne haravoidaan kevyesti, siten että lehtisilppua jää himpun verran myös nurmikolle ravinteeksi ja maan matosille ruoaksi. 

Työvälineet huoltoon

Kun pihahommat on hoidettu, viimeiseksi otetaan käsittelyyn puutarhatyövälineet. Pestään ja huolletaan ne, tarvittaessa teroitetaan ja sitten varastoidaan. Keväällä on mukava aloittaa uusi kausi, kun työvälineet ovat kunnossa. Myös vesiletkut, vesiastiat ja kastelukannut voi hiljalleen tyhjentää, putsata ja siirtää talviteloille.

Kasvihuoneissa alkaa sato olla lopuillaan, joten on aika siivota myös kasvihuoneet. Tyhjennetään kasvihuone niin kasveista (myös rikkaruohoista) kuin mahdollisista työvälineistäkin. Pestään huone huolella – tähän käy hyvin kuuma vesi terästettynä pienellä tilkalla mäntysuopanestettä. Talvipakkaset pitävät sitten huolen lopullisesta silauksesta ja desinfioi vielä huoneen.

Suojattavien kasvien kehikot ja jänisverkot valmiiksi

Tulevia talvisuojauksia varten voidaan jo viritellä tukikehikoita, jotka helpottavat talvisuojien ja keväisten varjostuskankaiden laittoa. Muistetaan kuitenkin, että itse talvisuojat laitetaan vasta sitten, kun maan pinta on kohmettunut. Toki jänisverkot voit jo viritellä omenapuiden ja muiden jänisten herkkupuiden ja pensaiden ympärille.

Lokakuisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvihuoneen syyshuolto nurmikon syyshuolto pihan syystyöt puutarhan syystyö puutarhan syystyöt syyshuolto syyssipuli syyssipulien istutus


Lisää samasta aiheesta