Varautumisen tarkoituksena on taata asukkaille viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö olosuhteista riippumatta.
– Onko käytössä toimivat lumenluontivälineet, kuten lumikolat ja -lapiot? Tarvitaanko ”varokaa katolta putoavaa lunta tai jäätä”-eristysnauhoja tai muuta erityistä, kuten aurauskeppejä? Onko hiekotusastia täynnä?, huoltomies Jukka Hällfors luettelee.
Itse pihapiiri valmistellaan talvikuntoon leikkaamalla pihan koristepensaat alas, irrottamalla lasten leikkipaikan keinut talvisäilöön, siirtämällä polkupyörät varastoihin ja laittamalla aurauskepit paikoilleen. Autojen lämmitystolpan toimivuus kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin.
– Useat talon talvivalmistelut, kuten esimerkiksi pensaiden alas leikkuu tai pyörien siirtäminen varastoon ehkäisee esimerkiksi aurauksessa tapahtuvia vahinkoja ja lisäävät muutenkin pihan siisteyttä.
Jos käytössä on jäätymisen estävä saattolämmitys, se laitetaan öiden pakastuttua päälle. Saattolämmityksellä varmistetaan, etteivät putket tai kourut jäädy ja vaurioidu.
Iltojen pimetessä ja valoisan ajan vähentyessä valaistuksella – ja etenkin ulkovaloilla – on suuri merkitys. Pihavalojen toimivuus tulee tarkastaa säännöllisin lamppukierroksin. Palaneet lamput tulee viipymättä vaihtaa uusiin.
MAINOS– Varalamppuja kannattaa varata talvikaudelle reilusti, Hällfors muistuttaa.
Usein lumenkasauspaikkojen sijainnit aiheuttavat päänvaiva. Lumikasat voivat haitata liikkumista – varsinkin, jos lumen poiskuljetus ei ole säännöllistä tai riittävän tiheää.
Parhaat lumenkasauspaikat oppii kokemuksesta talvien mittaan. Lumenkasauspaikoista voi piirtää kartan, jotta ne osaa ottaa huomioon kesän istutuksia suunniteltaessa.