Odota talvisuojien kanssa, leikkaa omenapuun versot – amaryllis tuo joulun kotiin

Piha
Odota talvisuojien kanssa, leikkaa omenapuun versot - amaryllis tuo joulun kotiin
Ilmat pysyttelevät lämpiminä ja kosteina, joten talvisuojauksien laittoa on syytä odotella vielä. Joulukuusta voi jo katsella, muttei vielä kaataa. Ja miksi amaryllikset kukkivat eri tahtiin? Omenapuun versoja voi nyt ottaa kevääksi valmiiksi, ja samalla kannattaa harjata omenapuiden rungot. Miksikö? Lue puutarhurin vinkit!

Ilmat jatkuvat poikkeuksellisen lämpöisinä ja istutuksia olisi voinut vielä tehdä, mutta kun penkit ja nurmikot ovat noin märkiä, niin en mene niitä suotta tiivistämään. Odottelen rauhassa kunnes enin märkyys on kuivahtanut ja istuttelen sitten. Minulla kun on yhä muutama kukkasipuli odottamassa sitä, että kuinka myöhään tänä vuonna viimeiset tulee istutettua.

Suojaukset saavat odotella – ei houkutella homeita

Nyt kun nämä vesisateet ja lämpöiset ilmat jatkuvat, niin odotan talvisuojien kanssa vielä tovin. Jos ne laittaa jo nyt, niin on suuri vaara, että ne hautovat ja lisäävät homeiden ja kasvitautien riskiä. Tuossa nuo havut ovat valmiina, mutta laitan ne vasta sitten suojaksi, kun maa jäätyy ja ilmat menee pakkasen puolelle.

Ulkona harmaata, sisällä tunnelmaa

Vaikka ulkona onkin ollut harmaata, niin sisällä odottaa tämä näky – amaryllisten testisipulit ja muutamat muut testikasvit (mm. pelargonien syyspistokkaat) loistavat kasvilampun alla. Kukilla on ihan mielettömän suuri ja positiivinen vaikutus meihin, harmaudesta huolimatta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Paketit kulkevat Postin lakosta huolimatta

Vaikka postilaatikoihin jaettava posti ei kulje käytännössä lainkaan, niin paketit kulkevat ihan normaalisti. Postilta kertoivat että jopa normaalia paremmin, kun moni on valinnut pakettien kuljettajaksi jonkun muun esim. Matkahuollon. Minä laitan paketit matkaan ihan kummalla tavalla vain sinulle on parasta, molemmat toimivat hyvin.

Uusia omenapuita – versot voi leikata jo nyt

Mikäli sinulla on aikomusta lisätä uusia omenapuita esim. vanhasta ja pidetystä lajikkeesta joko omalta tai ystävän pihalla kasvista puista, niin niiden versot voit leikata jo nyt, kun puut ovat jo levossa. Idea ja toteutus on helppo:

 • Leikattavat versot ovat tämän vuoden, jo lepotilassa olevia versoja
 • Leikkaa versot n. 20-30 cm pitkinä
 • Lyijykynän paksuinen verso on ihanteellisin, mutta ohuemmatkin käyvät
 • Versoja leikatessa pakkasta ei saisi olla –5 astetta enempää, mielellään plussan puolella
 • Kääri yhden lajikkeen versot nimilapun kera muovin sisään ja vie kellariin
 • Versot voi säilöä myös ulos lumen suojaan, mutta silloin ne kannattaa laittaa johonkin ”jyrsijävarmaan” laatikkoon
 • Varttaminen ennen kasvukauden alkua

Mikäli sinulla ei ole aikaa, paikkaa, perusrunkoja tms. niin monet omenanviljelijät tekevät versoja pientä korvausta vastaan. Esimerkiksi Hirvensalmen taimisto tekee versoja tilauksesta. Ammattitaitoa talosta löytyy jo vuosikymmeniä. Heidän yhteystiedot löydät täältä.

Vinkki – Jos sinulla on vanha puu, joka ei juurikaan tuota uusia versoja, niin otapa ensi keväänä saha ja sakset käyttöön, ja leikkaa sitä hiukan reippaammin, niin johan alkaa versoa! Mutta varo leikkaamasta liikaa, ettet huku versoihin ja niiden poistamiseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Miksi omenapuiden runkoja harjataan?

Vanhempien hedelmäpuiden, etenkin omenapuiden runkoihin alkaa usein kasvaa sammalta ja se on hyvä harjata juuriharjalla pois. Ai miksikö? Sammalissa on tuhohyönteisille turhan houkutteleva talvikoti ja lyhyt matka keväällä itse puuhun. Eli harjaamalla saa talvipesät tuhottua kätevästi. Sekin on semmoista kivaa ja leppoisaa puuhaa nyt kun muita suurempia kiireitä ei ole ja ilmatkin suosivat.

Joulukuusia voi katsoa, vaan ei kaataa

Joulukuusi ehdokkaita on jo hyvä katsella ennakkoon. Niitä ei muuten vielä kannata kaataa, kun viime viikolla alkoi tuo laskevan kuun aika. Paras aika kaataa joulukuuset on vasta muutaman viikon päästä eli 27.11.–8.12. Silloin kestää neulaset hyvin ja kuusi pysyy komeana koko joulun ajan.

Eri amaryllikset kasvaa hieman eri tahtiin –  pari nyrkkisääntöä ja vinkkiä

Eri amaryllislajikkeilla on eroa kasvunopeudessa sekä etenkin kasvuun lähdössä. Ihan tarkan ohjeen antaminen on melko haasteellista, sillä se riippuu paitsi lajikkeesta, niin myös sipulin sen vuoden kasvuolosuhteista ja levosta. Mutta muutama yleisohje on helppo antaa:

 • Valkoiset lajikkeet lähtevät usein hitaammin kasvuun. Niille auttaa kun ne saavat aluksi paljon lämpöä alakautta. Kun lämpötila sipulin sisällä nousee tarpeeksi, kasvu alkaa. Kun ensimmäinen nuppu on noussut kunnolla sipulista ylös, niin kasvu jatkuu ihan huoneenlämmössä. Kyse on siis siitä, että sen kasvuun ”herääminen” vaatii hiukan enemmän lämpöä sipulin sisälle kuin esim. punaiset.
 • Punaiset lajikkeet ovat nopeimpia ja kasvu alkaa heti, kun pääsevät huoneenlämpöön.
 • Kaksiväriset ja vaaleanpunaiset lajikkeet ajoittuvat valkoisten ja punaisten väliin.
 • Kerrotut lajikkeet ovat aavistuksen hitaampia, mutta kovin suurta eroa ei ole.

Ja nyt siis puhun näistä minun lajikkeistani, jotka kaikki ovat niitä, joiden luontainen kukinta-aika (Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa, josta nämä tulevat) on näin jouluna. Hollantilaiset ns. preparoidut lajikkeet vaativat sitten paljon enemmän aikaa ja lämpöä, mutta niiden ohjeet sinun kannattaa kysyä niitä myyviltä henkilöiltä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Amaryllisten toimitukset täydessä vauhdissa – kukkivat jouluna parhaimmillaan

Amaryllissipulien toimitukset jatkuvat nyt täydellä tohinalla ainakin seuraavat pari viikkoa. Siis jos vain sipuleita riittää kaikille! Muutama lajike on jo loppunut, mutta noita suosituimpia sipuleita on onneksi varattuna enempi, että niitä nyt ainakin toistaiseksi on riittänyt. Mutta jos et ole vielä tilannut tai haluat lisää, niin nyt se kannattaa tehdä, viimetinka lähestyy nimittäin huimaa vauhtia.  Toimitukset heti ja tässä nämä parhaat suosikit:

Vaha-amaryllis lajitelma ”Iloista joulua”

Lajitelma sisältää kolme punakukallista vaha-amaryllista:

MAINOS
MAINOS LOPPUU
 • Reindeer
 • Santa Claus
 • Merry Christmas

Ja kaupan päälle 5 kpl tasetteja!

Tarjoushintaan nyt 39,95 € / pakkaus (ovh. 53,80) saat nämä täältä.

Erikseen saat myös täältä.

”Joulun taikaa”

Lajitelma sisältää kolme amaryllista:

 • Red Bull (isot, joulunpaunaiset kukat)
 • Alfresco (ehkä maailman ihanin ja paras kerrottu kukallinen valkoinen lajike)
 • Superstar (lasten ja lastenlasten ehdoton suosikki, oikea ”marianne” väritys)

Ja kaupan päälle 5 kpl tasetteja!

Tarjoushintaan nyt 19,95 € / pakkaus (ovh 32,80) saat nämä täältä.

Erikseen lajikkeittain saat näitä myös täältä.

Red BullAlfresco 

Ja ruukut, mullat, maljakot löydät täältä.

Ps. Nopeimmille on vielä jokunen aito vaalea jouluruusu ja joulukaktus (trio) saatavilla täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy