TEKSTI CLAS VON BELL JA MARTTI TALA
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
 
Jos olet pitkään poissa kotoa, älä paljasta sitä kenelle tahansa
Mikään turvajärjestelmä ei ole aukoton. Suurin riski on ihminen itse. Asukkaan huolimattomuus helpottaa varkaan elämää. Ikkuna voi unohtua auki tai turvalukko kytkemättä. Myös avainnippu saattaa kadota, ja jos siinä lukee tarkka osoite, on rosvon helppoa kävellä suoraan sisään. Moni piilottaa vara-avaimen johonkin liian helposti arvattavaan paikkaan.
 
Suomalainen sormenjälkitunnistin Gatekeeper.
Avaimia ei tarvita, jos ovessa on sormenjälkitunnistin. Kuvan suomalainen sormenjälkitunnistin Gatekeeper Lite maksaa yhteen oveen 960 euroa. Oveen tarvitaan lisäksi sähkölukko. Lisätietoja deltabit.fi.

Jos joutuu jättämään talonsa tyhjilleen pitkäksi aikaa, asunnon pitäisi näyttää asutulta. Posti ei saisi kasaantua laatikkoon. Vanha konsti on kytkeä ajastimella joitakin valaisimia syttymään ja sammumaan luonteviin aikoihin. Pihapiirin ulkovaloja voi ohjata hämärätunnistimella ja sälekaihtimetkin saa nousemaan ja laskemaan ajastimella.

 
Kaikki tämä on tosin turhaa, jos talvella lumi peittää ulkoportaat ja kesällä nurmikko rehottaa
villinä. Luontevuutta lisää, jos naapuri pitää autoaan satunnaisesti pihalla, kävelee uudella lumella ja nakkaa joskus roskapussin jäteastiaan.
 
Lankapuhelin kannattaa kääntää soimaan matkapuhelimeen. Satunnaisille soittajille ei pidä paljastaa, että aikoo olla pitkään poissa kotoa. Myöskään puhelinvastaajan vastausviestissä tai sähköpostivastaajassa ei pidä kertoa, että talo on tyhjillään.
 
Katso taloa varkaan silmin
Mietipä hetki perheen kanssa, millä tasolla kotinne murtosuojaus on. Ensimmäinen tehtävä on harjoitella katsomaan pihaa ja taloa rosvon silmin. Lojuuko pihalla tavaraa, joista saa esimerkiksi pinoamalla tilapäiset tikkaat parvekkeelle? Siirrettävä pyöräteline tai penkki saattaa riittää. Joskus pihalla on jopa irtotikkaat, puupinon vierellä ehkä kirves ja seinää vasten lapio, kaikki varkaan kannalta mainioita työkaluja. Kaikki varkaan työtä helpottava kannattaa pitää lukkojen takana.
 
Ikkunan eteen laskettavat metallirullaimet estävät tehokkaasti ikkunasta murtautumisen.
Ikkunan eteen laskettavat metallirullaimet estävät tehokkaasti ikkunasta murtautumisen. Lisätietoja tamar.fi.

Sisällä avaimet kannattaa pitää poissa näkyvistä. Vara-avainta ei pidä laittaa sellaiseen paikkaan, josta rosvo sen heti löytää. Huomaa, että hälytinkään ei estä ammattirikollisen toimintaa, jos asuntoon voi päästä nopeasti. Ammattirosvo tietää, mitä hakee. Hän tietää myös, että naapuri tuskin puuttuu hälyttimen ääneen. Yleensä kuluu vähintään 5–10 minuuttia, ennen kuin vartija ehtii paikalle. Sinä aikana rivakka rosvo käy läpi tavalliset piilopaikat.

 
Merkitse tai kuvaa esineet
Kodin arvotavarat kannattaa merkitä. Merkintävälineitä kannattaa kysellä omasta vakuutusyhtiöstä tai poliisista. Poliisin luona voi ainakin merkitä oman polkupyöränsä. Yleensä merkintä koostuu FI-kirjaimista ja henkilötunnuksesta. Näin varastettu omaisuus on helppo palauttaa omistajalle. Kaikkia tuotteita ei kuitenkaan voi merkitä. Onneksi kaikki arvotavarat on helppoa ja edullista kuvata digikameralla. Tärkeää on tietysti varmistaa, etteivät kuvat katoa esimerkiksi varastetun tietokoneen mukana. Siksi kuvien kopioita kannattaa säilyttää esimerkiksi työpaikalla tai naapurin luona. Omaisuuden kuvaaminen auttaa myös vakuutuskorvausta haettaessa.
 
Varmista alennukset omasta vakuutusyhtiöstäsi
Jos käytät vakuutusyhtiöiden hyväksymiä lukkoja ja valvontajärjestelmiä, voit saada alennuksia vakuutusmaksuista. Tarjolla voi olla esimerkiksi maksualennuksia tai omavastuun poisto vahinkotapauksessa. Tarkempia tietoja saat vakuutusyhtiöistä.