Näillä nurmikonhoito-ohjeilla saat viheralueesi kukoistamaan.
Leikkaaminen
 • Parhaan leikkaustuloksen saavuttamiseksi ruohonleikkurin terien on oltava terävät.
 • Ruohon pituudesta ei koskaan saa leikata kerralla yli 1/3.
 • Ruoho on hyvä pitää 4-5 cm:n korkuisena, jolloin se kestää parhaiten kulutusta.
 • Leikkaamista helpottaa nurmialueen selkeä muoto. Pensaita ja istutuksia on hyvä välttää nurmialueen keskellä.

 

Lannoittaminen
 • Lannoittaminen onnistuu parhaiten ennen sadetta tai kastelua.
 • Keväisin ja kesäisin maata on hyvä ravita säännöllisesti typpilannoitteella, esim. kanankakalla. Typpilannoitteen käyttöä pitäisi kuitenkin välttää heinäkuun jälkeen, jolloin ruoho alkaa valmistautumaan talveen.
 • Nurmikon leikkaamiseen on hyvä käyttää silppuavaa ruohonleikkuria, joka hienontaa leikattavan ruohon nopeasti maaperän luontaiseksi ravinteeksi.

 

Sammal ja rikkaruohot
 • Hyväkuntoinen nurmikko, lannoittaminen sekä nurmikon säännöllinen leikkaaminen ehkäisevät sammaleen kasvua.
 • Koska sammal viihtyy kosteissa ja varjoisissa paikoissa, kannattaa sinne valita varjossa menestyvä ruoholajike. Pihamaan varjoisiin kohtiin voidaan myös valita – nurmikon sijaan – varjoisen paikan kasveja.
 • Rikkaruohojen kitkeminen onnistuu parhaiten käsin. Kaikkia rikkaruohoja ei kuitenkaan tarvitse kitkeä kokonaan. Esimerkiksi nurmitädyke, kaunokainen, kärsämö ja valkoapila kukkivat kauniisti ilman, että ne levittäytyisivät turhan aggressiivisesti.
 • Vanhan nurmikon saa ilmattua tekemällä siihen pystylovia. Ilmaaminen parantaa nurmikon vastustuskykyä sammalta ja rikkaruohoja vastaan. Ilmalovien tekeminen ei ole ajankohtaista puutarhakauden alkaessa keväällä, vaan nurmikko pitäisi leikata ainakin kolmesti ennen ilmaamista.
 • Kun nurmikko on vanha ja siinä on paljon sammalta sekä rikkaruohoja, paras vaihtoehto on uusia nurmikko kokonaan.

 

Nurmikonhoito eri vuodenaikoina
 
Kevät: Nurmikon hoito aloitetaan varovasti keväisin. Ennen nurmialueen täysimittaista käyttöönottoa, pitäisi nurmen antaa kuivua talven jäljiltä sekä aloittaa uusi kasvu- ja viherryskausi. Vasta sitten on vuorossa ilmalovien teko, kevätsiivous ja jalkapallopelit. Kun ruoho on kasvanut yli 5 cm korkuiseksi, on aika leikata nurmikko. On hyvä muistaa, ettei nurmea pidä leikata liian lyhyeksi. Kevätnurmikkoa leikataan 1-2 kertaa viikossa.
 
Kesä: Kesähelteillä ruohon kasvu hidastuu, eikä nurmikkoa tarvitse leikata enää yhtä useasti. Jotta ruoho säilyisi vahvana ja kauniin vihreänä, pitäisi nurmikko kastella kerran viikossa läpimäräksi. Kastelu on hyvä ajoittaa iltaan, jotta vesi imeytyy maaperään eikä haihdu ilmaan kuumuuden johdosta. Nurmikkoa ei suositella leikattavaksi 4 cm:ä lyhyemmäksi, sillä lyhyt nurmi on alttiimpi kuivuudelle ja kulutukselle.
 
Syksy: Syksyllä, ennen talven tuloa ruoho on hyvä pitää noin 4-5 cm:n pituisena. Pudonneet lehdet haravoidaan pois, jotta lehtien alla oleva ruoho ei tukehtuisi. Vaihtoehtoisesti lehdet voidaan hienontaa silppuavalla ruohonleikkurilla maaperän ravinteeksi.
 
Klippo_Helena  
Nurmikonhoito-ohjeet on tuottanut Klippo yhteistyössä Helena Rosenlöfin kanssa. Rosenlöf työskentelee Tukholmassa Ulriksdalin kuninkaallisen linnan puutarha-arkkitehtina.