Opas oikeanlaisen ruohonleikkurin valintaan
 
Myös lopputulokselta toivotaan eri asioita: joku haluaa viimeistellyn nurmen ja toinen taas pitää luonnollisen näköisestä pihasta. Myös se, kuinka paljon aikaa ruohonleikkuuseen halutaan käyttää, on oleellista laitevalintaa tehtäessä.  
Käsikäyttöinen kelaruohonleikkuri – pienelle nurmikolle ja aktiiviselle liikkujalle
Kelaleikkuri soveltuu parhaiten pienille pihoille ja niille, jotka nauttivat liikunnasta puutarha-askareiden lomassa. Kelaleikkuri on hiljainen, helppohoitoinen ja ympäristöystävällinen. Nurmialueet on kelaleikkuria käytettäessä pidettävä puhtaina kivistä, kävyistä ja oksista, sillä ne saattavat vahingoittaa leikkuria joutuessaan kosketuksiin kelan kanssa.
Moottorikäyttöinen ruohonleikkuri – suurelle tontille
Suositut moottorikäyttöiset ruohonleikkurit sopivat parhaiten suurille tonteille. Moottorikäyttöisiä ruohonleikkureita on monenlaisia.
 
Klippo_silppuaminenBio-ruohonleikkurit – ruohosilpusta ravinteita nurmelle ilman haravointia
Bio-leikkuujärjestelmä on Pohjoismaiden suosituin ruohonleikkuujärjestelmä. Bio-toiminnossa leikattava ruoho hienontuu maaperän luonnolliseksi lannoitteeksi. Koska leikkuujätettä ei tarvitse kerätä maasta, säästetään aikaa, rahaa ja työtä edistäen samalla nurmikon hyvinvointia.
 
Ruohonkeruu – tavoitteena viimeistelty lopputulos
Ruohonkerääjällä varustettu ruohonleikkuri sopii parhaiten niille, jotka haluavat erityisen huolitellun lopputuloksen. Koneen keruusäiliö on tyhjennettävä säännöllisesti – yleensä muutaman kerran ruohonleikkuun aikana.
 
Sivulle tai taakse puhaltava leikkuri – täydellinen nurmikkoa harvoin leikkaavalle
Sivulle- tai taaksepuhallusjärjestelmällä varustetut ruohonleikkurit ovat tehokkaita koneita, jotka soveltuvat erityisesti vaativiin olosuhteisiin kuten pitkän ja kostean nurmen siistimiseen. Sivulle- tai taaksepuhallusjärjestelmä on hyvä valinta niille, joilla ei ole mahdollisuutta leikata nurmikkoa usein. Leikkuujäte sinkoutuu joko sivulle tai taakse, jolloin vältytään moottorin pysähtymiseltä leikattaessa pitkää ruohoa. Joissakin Klipon bioruohonleikkureissa on irrotettava ilmanohjain, jonka poistamalla leikkuri toimii taakse puhaltavana leikattaessa pitkää ruohoa.
 
Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri – pienille ja avarille nurmipihoille
Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri saa käyttövoimansa jatkojohdon avulla verkkopistokkeesta. Se on helppokäyttöinen eikä vaadi juurikaan huoltoa. Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri sopii pienille nurmialueille joilla on vähän puita ja istutuksia, joihin johto voi takertua.
 
Ajettava ruohonleikkuri – suurille nurmikoille ja nurmikentille
Ajettava ruohonleikkuri on mukavin vaihtoehto isoille pihoille. Investointi on tällöin suurempi, mutta ajettavalla leikkurilla voidaan suurikin alue leikata nopeasti ja tehokkaasti.
 
 
Kuvat ja valintaohjeen teksti: Klippo.