Oikea ikkuna oikeaan paikkaan
Ikkunavalmistajat ovat huolestuneita trendistä, jonka mukaan ikkunat valitaan pelkän ulkonäön perusteella.
Ulkonäön lisäksi pitäisi aina ajatella myös toimivuutta: esimerkiksi sitä, miten saat ikkunan pestyä, haluatko avata sen myös tuuletusta varten, tai pitäisikö sen toimia myös hätäuloskäyntinä.
Kiinteässä ikkunassa on vain kaksi pestävää ikkunapintaa, kun avattavissa ikkunoissa pesupintoja on neljä. Yksikerroksisessa talossa kiinteiden ikkunoiden pesu sujuu, mutta urakka voi käydä hankalaksi, jos kiinteä ikkuna on kovin korkea tai sijaitsee niin ylhäällä, ettei peseminen onnistu ilman erikoisjärjestelyjä. Avattavien ikkunoiden pesua helpottaa, jos kaikki lasit saa pestyä sisäpuolelta.
Huomaa valintoja tehdessäsi, että ikkunat ovat hyvin painavia. Kun leveä ikkuna avataan pesua varten, se on tuettava altapäin. Jos ikkuna-aukko on leveämpi kuin kaksi metriä, tilaan kannattaa valita kiinteä ikkuna tai kaksi kapeampaa avattavaa ikkunaa vierekkäin. Hyvä kattoikkuna on sellainen, jonka voi pyöräyttää ympäri. Silloin pesu sujuu helposti sisäpuolelta.
Mieti ikkunoita valitessasi myös ilmansuuntia ja valitse esimerkiksi etelänpuoleisille seinille aurinkosuojalla pinnoitetut ikkunat.
Ikkunoiden asennus on turvallisinta ostaa ikkuna- ja ovitoimittajalta – muuten valmistajat eivät ota vastuuta väärin asennetuista ikkunoista. Asennusvaiheessa tehdyt virheet voivat jopa pilata ikkunan. Ikkunavalmistajalta voi tilata myös sälekaihtimet tai rullaverhot ja muut lisätarvikkeet. Ikkunaremonttia suunnittelevan onkin helpointa tilata ikkunatoimittajalta kokonaispalvelu, joka sisältää asennuksen lisäksi myös siivouksen, vanhojen ikkunoiden kierrättämisen ja uusien ikkunoiden pesun.