MAINOS

Oikea syyslannoite on kasvien pakkasnestettä

Piha

Nyt on aika valmistaa monivuotiset kasvit talveen. Syksyllä voi myös istuttaa puutarhaan uusia monivuotisia kukkia, puita ja pensaita.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Viileän alkukesän jälkeen lämpimät päivät hellivät puutarhoja ja puutarhaharrastajia. Monivuotisten kasvien syyslannoitus kannattaa kuitenkin aloittaa lämmöstä huolimatta.

Riittävän ajoissa annettu syyslannoitus parantaa kasvien kestävyyttä kylmyyttä vastaan. Syksyllä annettava lannoite sisältää kaliumia ja fosforia.

– Syyslannoitteen kalium nostaa kasvien solunesteen väkevyyttä ja samalla jäätymispistettä. Se toimii ikään kuin pakkasnesteenä, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Fosfori puolestaan edesauttaa kukkasilmujen muodostumista ja lisää siten seuraavan vuoden kukintaa ja marja- ja hedelmäkasveilla myös seuraavan vuoden satoa.

Syyslannoite ei saa sisältää typpeä

– Syyslannoitus pitää antaa kasveille silloin, kun ne ovat vielä kesäisen vihreitä. Jos kasvit ovat jo ehtineet värittyä ruskan väreihin, ne eivät enää hyödynnä syyslannoitteen ravinteita. Vaikka päivälämpötilat ovat kesäisiä, päivän pituuden lyheneminen viestii kasveille lähestyvästä talvesta, siksi syyslannoituksen oikea aika on nyt, Kerttula muistuttaa.

Syksyllä annettava lannoite ei saa sisältää typpeä, koska typpi saa kasvin vihreät osat kasvamaan ja kasvin talvilepoon siirtyminen häiriintyy. Sen sijaan yksivuotisia kasveja, kuten parvekekukkia, voi lannoittaa typpipitoisella lannoitteella koko kesän, jotta ne jaksavat kukkia pakkasiin asti.

Syksyllä on myös oikea aika istuttaa uusia kasveja

syyslannoitus

Syyslannoitus pitää antaa kasveille silloin, kun ne ovat vielä kesäisen vihreitä. Kuva: Biolan.

Loppukesän korkeampi ilmankosteus takaa hyvän kasvuun lähdön uusille istutuksille. Nyt on hyvä aika istuttaa puita, pensaita ja perennoja.

– Moni ajattelee, että vain keväällä voi istuttaa kasveja. Syksyllä juurtuminen on jopa nopeampaa kuin keväällä. Ainoastaan menestymisensä äärirajoilla olevien arkojen kasvien istutus kannattaa jättää kevääseen. Tällaisia ovat muun muassa jaloruusut, jalokärhöt ja hedelmäpuut, kertoo Riikka Kerttula.

Istutusalueelta hävitetään rikkakasvit ja maa kalkitaan ja lannoitetaan. Jos rikkakasveja on paljon, kannattaa vanha maa-aines kuoria pois ja tuoda tilalle uutta puutarhamultaa. Istutusalue muokataan koko syvyydeltään ja muotoillaan ympäröivää maata korkeammaksi, koska kasvualusta tiivistyy sateiden ja talven vaikutuksesta jonkin verran.

Kasvualustan paksuus ja kasvien istutus

Istutettava kasvi ja kasvualustan paksuus

 

Artikkelin asiantuntija: Riikka Kerttula, puutarhaneuvoja, Biolan Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

monivuotiset kasvit syysistutus syyslannoitus