MAINOS

Oikea valaistus tekee viihtyisän, tyylikkään ja toimivan kodin

Sisustus

Oikeanlainen valaistus tuo kotiin tunnelmaa mutta myös helpottaa tekemistä ja työskentelyä. Valaistuksen merkitys on yllättävän iso: ”Jos olohuoneen sohvassa ei löydä mukavaa oloa, vika voi olla valoissa eikä siinä sohvassa”, valosuunnittelija vinkkaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Työhuoneessa ja keittiössä tarvitaan voimakkaasti valaisevat työvalot, kun taas makuuhuoneessa haetaan tunnelmaa sekä mahdollisuutta rauhoittua – ja toki myös hyvin valaisevaa kohdevaloa esimerkiksi lukemista varten. Myös kylpyhuoneessa pitää olla hyvä valaisu peilin edessä.

Valon määrän kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska kyseessä on koti eikä toimisto. Olohuoneeseen halutaan yleensä seesteistä, rauhoittavaa tunnelmaa. Kohdevaloja kaivataan nostamaan esiin herkullisia yksityiskohtia, kuten tauluja ja kasveja.

– Valaisun ei tarvitse olla tasaista ja joka nurkassa samanlaista, vaan erilaisilla valoilla saa kiinnostavia huoneita kotiin. Se aika, että huoneessa on vain yksi valaisin, on ohi. Tilasta tulee mielenkiintoinen, kun voi vaihdella tunnelmaa vaihtamalla eri valaisimet päälle, miettii valosuunnittelija Taisto Palonen Valonlaatu Oy:stä.

Valojen suunnittelussa kannattaa kuitenkin olla harkitseva ja maltillinen. Ei ole pahitteeksi pyytää suunnitteluapua ammattilaiselta, joka osaa taklata pahimmat suunnitteluvirheet alkuunsa.

– Ihmiset ovat esimerkiksi hotelleissa käydessään ihastuneet eksoottisiin valovirityksiin ja haluavat kotiinsa jotain samanlaista. Ne voivatkin olla hetkellisesti kivoja, mutta hotellivaloissa eläminen 20 vuotta ei enää tunnukaan niin mukavalta, Palonen kertoo.

 

↑Joskus, esimerkiksi lukemiseen, tarvitaan kirkasta valoa.

Himmennettävä valo antaa aamuisin ja öisin armoa

Makuuhuoneeseen Palonen suosittelee epäsuoraa valoa esimerkiksi seinän tai katon kautta.

– Himmennin on kätevä makuuhuoneessa, mutta myös lasten huoneessa, ettei yöllä tarvitse laittaa valoja täysille mennessä lapsen luokse. Lukuvalo voisi sitten olla erikseen, Palonen sanoo.

Hän suosittelee himmentimiä vaikka kaikkiin kodin valoihin. Ne eivät ole kalliita, mutta asennukseen tarvitaan sähkömies.

Himmentimien haaste on, että kaikki lamput eivät käy himmentimille vaan ne pitää yleensä hankkia erikoisliikkeestä. Toisaalta asiaan voi varautua hankkimalla kerralla varalamppuja pitkäksi aikaan.

– Jopa kylpyhuoneeseen kannattaisi laittaa himmennin, että aamulla voi mennä suihkuun hämärässä valossa, Palonen toteaa.

↑Makuuhuoneessa tarvitaan mietoa valoa, jos esimerkiksi lamppu pitää sytyttää yöllä.

Kelvin kertoo lampun värisävyn – pitäydy yhdessä värilämpötilassa

Lampun värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Mitä korkeampi kelvinarvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun tuottaman valon väri on.

Led-lampuissa on vaihtoehtoja tavanomaisesta lämpimän valkoisesta kylmään sinisen valkoiseen ja aina värillisiin valoihin saakka. Myös energiansäästölamppujen värilämpötiloissa on vaihtelua, mutta halogeenilampun värilämpötila on aina noin 3 000 kelviniä. Vanhanaikaisen hehkulampun värilämpötila oli noin 2 700 kelviniä ja päivänvalo 5 500 kelviniä.

Kodin oleskelutiloissa suositaan ylipäänsä matalahkon värilämpötilan lamppuja, sillä niiden lämmin tai puhtaan valkoinen valo koetaan kodikkaan miellyttäväksi. Julkisissa tiloissa käytetään usein kelvinarvoltaan korkeita loistelamppuja, joiden valo on sinertävän valkoinen.

Useimmiten kotiin sopii hyvin 3 000 kelvinin valaisin, mutta työpisteessä 4 000 kelviniä on yleinen.

Yhdessä kodissa tai tilassa ei saisi olla hirveästi eri värilämpötilan valoja. Ainakaan niitä ei kannata pitää päällä yhtä aikaa.

– Jos samalla silmäyksellä näkee eri värilämpötilan valoja, ympäristö vaikuttaa sekavalta, Palonen kertoo.

↑Kylpyhuoneessa pitää nähdä esimerkiksi meikata, mutta aamuyöstä näin kirkas valo voi viedä loppuyön unet. 

Kaikki valaisimet eivät tuota laadukasta valoa

Monesti valaisimia hankkiessa tulee kiinnitettyä huomiota vain sen ulkonäköön, mutta itse asiassa olennaisinta on, millaista valoa se tuottaa. Valaisimissa kannattaakin luottaa laatuun, sillä huono valaisin ei täytä sitä valon tarvetta tai tehtävää, jota varten se on hankittu.

Esimerkiksi olohuoneen tunnelmavalo saattaa muuttua epätunnelmavaloksi, jos valaisimessa on vaikka flikkeri-ilmiö eli se värisee. Värinä voi laukaista migreenin tai tuntua muuten vain ikävältä, mikä vesittää koko olohuoneen tarkoituksen.

Jos haluaa varmistua laadusta, valaisimet kannattaa ostaa asiantuntijalta. Moni ostaa valaisimet marketista tai netin kautta, mikä ei ehkä olekaan viisasta, vaikka muutama euro säästyisikin.

– Jos liikkeessä alkaa tuntua siltä, että myyjä ei tunne myymäänsä valaisinta, kannattaa vaihtaa liikettä. Netistä taas ostetaan valaisin näkemättä sitä luonnossa, mikä on riskipeliä. Suosittelen valaisinostoksiin pienehköä liikettä, jossa on asiantuntijamyyjä tai sitten valaisimien hankkimista suoraan valosuunnittelijalta, Palonen neuvoo.

↑Tunnelmavalaistukseen kaivataan vain vähän valaisutehoa.

Ammattilainen auttaa valosuunnittelussa

Kun suunnittelee koko kodin valaisua, kannattaa hyödyntää asiantuntijoiden osaamista.

– Valosuunnittelijaan otetaan yhteyttä ajoissa, eikä vasta sitten, kun remontti tai rakennus on valmis. Valaistuksen suuntaviivoja kannattaa miettiä jo ennen kuin tehdään sähkösuunnitelmia, eli silloin, kun kaikki on vielä mahdollista, Palonen kertoo.

Näin valosuunnittelu etenee

1) Ensin tutustutaan talon asukkaisiin ja selvitetään, millaisista asioista he pitävät – esimerkiksi taiteesta tai kuntoilusta.

2) Valosuunnittelu alkaa pimeästä. Ihan sama, missä ikkunat ovat ja mistä tulee luonnonvaloa, sillä kodissa pitää olla kiva olla myös marraskuussa, kun mistään ei tule luonnonvaloa.

3) Lopuksi selvitetään valaisimien visuaalinen ilme – yhdet haluavat blingblingiä, toiset minimalistisia valaisimia ja kolmannet jotain ihan muuta. 

↑Millaiset valot tekisivät sinun kodistasi täydellisen?

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

flikkeri-ilmiö halogeenilamppu himmennin K lamppu led-lamppu led-valaisin ledilamppu