Oikeat välineet maalamiseenSiveltimellä tulee hierottua maali tiiviisti puun tai kiviaineen pintaan, ja kun katse kohdistuu jokaiseen yksityiskohtaan, tulee maalia levitettyä riittävästi. Tela saattaa jättää ohuita pälvikohtia, ja ruiskulla maalikerros jää kunnolla juurtumatta alustaan. Niin mieluisaa työtä kuin maalin sutiminen monelle meistä onkin, nautintoa kannattaa vielä parannella parhailla mahdollisilla välineillä. Ei ole haitaksi, jos siveltimiä hankitaan kerralla kunnon valikoima eri kokoja. Kukin maalari saa silloin valita mieleisensä ja vaihtaa sopivampaan, jos ensimmäinen sivellin tuntuu liian raskaalta tai suti ei ole kyllin satoisa.
 
Tukevat mutta kevyet ja kevyesti muuntuvat tikkaat ovat talomaalarin välttämätön apulainen. Tyvestä puuhun ei aina kannata pyrkiä. Sen sijaan maalausprojektin voi suunnitella siten, että inhottavimmat työt ja korkealla keikkumiset hoidetaan ensin. Hyvällä suunnittelulla voi säästää esimerkiksi siten, että konevuokraamosta tuodut tikkaat, telineet tai peräti nosturi ovat käytössä mahdollisimman vähän aikaa. Kokemus osoittaa, että maalausurakan aikana sataa aina. Siihen on ainakin varauduttava. Suunnittele sadepäiviksi sisätöitä: irrota ikkunoita ja ovia ja maalaile ne rauhallisesti vihellellen sisätiloissa kesäisen sateen ropistessa ulkona.
 
Homeen poisto
Rakennuksen pohjoispuolella ja muualla varjossa on helposti hometta. Jotta home ei löisi uuden maalin läpi, se on poistettava. Tähän tarkoitukseen on olemassa lukuisia aineita.
 
Oksalakka
Oksia ja pihkasulkeumia on etenkin uusissa lautapinnoissa, mutta usein vanhoissakin. Oksat ja muut arveluttavat paikat pitää sivellä oksalakalla ennen ensimmäistä maalikertaa. Muuten pihka helmeilee maalin läpi.
 
Ruosteenesto
Naulojen kannat, vahvikeraudat, ikkunapellit ja muut rautaosat sivellään ruosteenestomaalilla ennen muita maalikerroksia. Parasta on käyttää ruosteenestomaalia, jonka voi sävyttää lopullisen maalin väriseksi.
 
Pohjamaalit
Monilla valmistajilla on erityisiä pohjamaaleja ulkomaalaukseenkin. Maalien tuoteselosteista ja kokeilemalla saat selville, tarvitaanko erillistä pohjamaalia, vai olisiko pohjamaaliksi sopiva menettely sivellä pinnat ohennetulla varsinaisella maalilla. Usein riittää yksikin maalikerros.
 
Tehtaalla pohjamaalattu
Alkydi- ja akrylaattimaalit soveltuvat valmiiksi pohjamaalatulle puutavaralle, mutta aidon öljymaalin sopivuutta pitää kysyä, ja liete- eli keittomaalit eivät sovellu lainkaan.
 
Maalinpoistoaineet
Kemiallinen maalinpoisto on näihin asti ollut väkeviin liuottimiin perustuvaa, ja paitsi kallista, myös terveydelle ja ympäristölle haitallista. Yhä suhteellisen kallis, mutta ympäristö- ja tekijäystävällinen menetelmä on nyt saapunut meillekin. Siinä missä aikaisemmat maalinpoistoaineet perustuivat väkeviin liuottimiin, uusi menetelmä pureutuu maalikalvon läpi ja irrottelee maalin ja alustan välisen sidoksen. Asia ei hoidu hetkessä, mutta vaikkapa vuorokauden kuluttua aineella päällystetty maali on kypsää irtoamaan, ja se voidaan huuhdella vedellä matkoihinsa.
 
Värin valinta
Useilla maalinvalmistajilla on havainnollisia värikarttoja ja kuvastoja, joissa on valmiiksi valittuja, toisiinsa sopivia värisävyjä.
 
Millä tulikaan maalattua?
Jos et tiedä, millä talosi on maalattu, maalin tunnistamisessa auttaa taloussprii, kuten Sinol. Kastele spriillä talouspaperituppoa ja pyyhi seinä puhtaaksi. Lisää sen jälkeen spriitä ja hiero pintaa sormenpäällä.
 
– Jos maali on lateksia eli vesiohenteista akrylaattimaalia, maali pehmenee.
– Jos maali on öljymaalia tai alkydipohjaista liuotinmaalia, maali pysyy ennallaan.
Öljymaalin pintaan syntyy vanhemmiten hiushalkeamaverkko, ja pinnassa saattaa olla liitumainen kerros.
– Jos maali on keittomaalia, väriä tarttuu sormenpäihin kuiviltaankin hierrettäessä ja pinta tuntuu jauhoiselta.