MAINOS

Oksasakset testissä – puutarhurin tärkeät perustyökalut kannattaa valita huolellisesti

Piha

Oksasakset, leikkuusakset tai ruususakset. Pienet puutarhasakset ovat puutarhurille yhtä tärkeät kuin vasara kirvesmiehelle. Testasimme kuusi eri mallia. Lue tulokset!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Oksasaksia on useita malleja, mutta päätyyppejä on kaksi.

Ohileikkaavissa saksissa on kaksi ristiin asetettua terää, jotka leikkaavat kuin keittiösakset. Tätä mallia käytetään useimpiin puutarhan askareisiin. Se sopii parhaiten tuoreiden, terveiden oksien leikkuuseen eli ruohomaisiin, pehmeisiin kasvinosiin.

Toisessa saksimallissa on alasin ja vain yksi leikkaava terä, joka leikkaa alasinta vasten. Sakset sopivat parhaiten kovien, kuivien ja kuolleiden oksien leikkuuseen. Useimmat selviävät ohileikkaavilla yhden käden saksilla ja käyttävät kahdelle kädelle tarkoitettuja selvästi isompia pensassaksia leikatessaan kovia ja kuolleita oksia.

Ehkä paras varustus olisikin yhdet molemmista saksimalleista ja tämän lisäksi pensassakset. Testasimme molemmat saksimallit ja valitsimme voittajan.

Oksasaksitestin tulokset 

Felco 2 – Puutarhurin suosikit

 Felco 2 oksasakset

Arvosana 8,9

Felcon kestävä klassikko on syystä puutarhureiden luottotyökalu ympäri maailmaa. Saksista huokuu ammattilaislaatu ja ajattomuus.

Toiminta: Sakset leikkaavat erinomaisesti ja siististi tuoretta oksaa. Tämän takaa partaveitsen terävä terä ja koko terän kattavan leikkuupinta.

Vankkuus: Valmistuslaatu ja materiaalivalinnat ovat erinomaiset ja vankat. Saksilla selviää hyvin suurestakin kuormituksesta, ja myös sellaisista töistä, joihin saksia ei oikeastaan ole edes tarkoitettu. Lisäksi saksien jopa pienimmänkin osan saa hankittua varaosana.

Ergonomia: Sakset ovat melko isot, mutta kahvat osuvat niin tiiviisti yhteen, että ne sopivat myös pienikätisille. Lukitus on vain toisella sivulla, mutta sen saa myös vasenkätisenä, joten kaikille löytyy sakset. Lukitus voi valitettavasti mennä päälle myös vahingossa. Kahvan sormikolo takaa hyvän otteen.

www.felco.com
www.jim-fi.com
Hinta: 60 €

Gardena Premium BP30 – 25 vuoden takuu
 Gardena Premium BP30 oksasakset

Arvosana 7,9

Tyylikkäät, hoikat ja hyvin rakennetut sakset hyvästä materiaalista, joille valmistaja lupaa 25 vuoden takuun.

Toiminta: Sakset leikkaavat mainiosti jopa 20 mm paksuja tuoreita oksia, kuten luvataan. Terässä on paikka teräslangan katkaisulle. Valmistajan saksistaan antama ruusuinen kuva kärsii kuitenkin hieman, sillä sakset eivät katkaise narua.

Vankkuus: Saksien laadusta ja odotetusta kestävyydestä ei voi valittaa. Varsinkin metallipinnat antavat vaikutelman teknisestä ylivoimasta. Gardenan kotisivujen mukaan teriä ja jousia saa varaosina, mikä on ilman muuta etu.

Ergonomia: Kahvojen päällysteenä on käytetty kahdenlaista muovia: ulkopuoli on verhoiltu yhdellä ja kämmentä vasten tuleva pinta toisella pehmeämmällä muovilla. Tehokas iskunvaimennin. Kahvat sopivat isoonkin käteen hyvin. Hyvä pikalukitus sopii vasen- ja oikeakätisille.

www.gardena.com
Hinta: 50 €

Gardena Comfort 8793 (alasinmalli) – Kaikenkokoisille Gardena Comfort 8793 oksasakset

Arvosana 7,1

Poikkeuksellinen muotoilu kätkee sisäänsä saksien avautumiskulman säätömahdollisuuden. Sakset voi sovittaa eri kokoisille käsille.

Toiminta: Leikkaa hyvin ja tehokkaasti kovia oksia. Terävässä terässä on hyvä tefloninen, liukumista estävä päällyste. Sakset on helppo sovittaa käden kokoon säätämällä terän avautumiskulmaa saksien keskellä olevasta nupista.

Vankkuus: Saksissa on vahva alumiinilejeeraus. Voimakas rakenne ja laatu vaikuttavat erinomaiselta käytännössä. Gardenan kotisivujen mukaan vain jousen saa varaosana.

Ergonomia: Kahvat ovat mukavat, jos leikkaajalla on keskikokoiset tai suuret kädet. Lisäksi säätömahdollisuuden ansiosta sakset ovat mukavat käyttää myös muun kokoisilla käsillä. Muovipäällyste on melko pehmeä. Iskunvaimennin vaikuttaa liian kovalta, jotta sillä olisi jonkinlaista merkitystä.

www.gardena.com
Hinta: 28 €

Fiskars Medium P92 – Kevyet & pyörivä Fiskars Medium P92 oksasakset

Arvosana 6,7

Kevyet sakset, pääasiassa keinomateriaalista valmistetut. Kekseliäs muotoilu seuraa käden liikkeitä saksia käytettäessä.

Toiminta: Pyörivä kahva vaikuttaa aluksi oudolta, mutta siihen tottuu nopeasti. Fiskarsin mukaan pyöriminen vähentää lihaskuormitusta 25 %. Väitettä ei voi testata kuin laboratorio-oloissa, mutta epäilemättä siinä on jotakin perää.

Vankkuus: Saksien keveys miellyttää. Keveys johtuu mm. siitä, että kahvat ovat muovia. Ne ovat varmasti melko vahvat, mutta voivat toki murtua kovassa kuormituksessa. Tämän vuoksi saksia ei saisi puristaa yli arvojen.

Ergonomia: Rullaus takaa erityisen hyvän ergonomian, mutta haittana on, että vasenkätisen on mahdoton käyttää saksia. Lukitus on tehty oikeakätisille, ja se on sijoitettu hyvin. Palautusjousi vaikuttaa pienestä koostaan huolimatta toimivan erinomaisesti.

www.fiskars.fi
Hinta: 25 €

Wolf-Garten RR 5000 – Harmittavan tylsät Wolf-Garten RR 5000 oksasakset
Arvosana 6,3

Vankat sakset, mutta niiden tarkkuus ja terän terävyys ovat rajalliset. Vaikka sakset ovat uudet, ne eivät pysty katkaisemaan narua.

Toiminta: Sakset leikkaavat siististi tuoreet oksat. Jopa 20 mm paksujen ruusunoksien leikkuu sujuu suhteellisen helposti. Teräslangan leikkuukin onnistuu terän sisäreunassa, mutta yli kaksimillinen pellavalanka ei katkea.

Vankkuus: Sakset vaikuttavat vankoilta kevytmetallikahvoineen. Palautusjousi on piilotettu saksien laakeriin. Jousi ei toimi yhtä tehokkaasti kuin esimerkiksi Felcon ja Gardenan näkyvät jousimallit, ja jousi on myös vaikeampi vaihtaa.

Ergonomia: Kahvat ja niiden kulma suhteessa terään toimivat hyvin, mutta pehmeä päällyste puuttuu – se olisi tarpeen pitkään työskenneltäessä. Saksissa on hyvä kumivaimennin lukituksen yhteydessä. Molemmin puolinen lukitus on tiukahko ja hankala, mutta toimii säntillisesti.

www.hautalaservice.com
Hinta: 40 €

Park – Yllättävä alemalli

Park oksasakset

Arvosana 6,0

Taskukokoiset sakset yllättävät myönteisesti hintaansa nähden. Saksille annetaan viiden vuoden takuu, ja niiden terät ovat ruostumattomat.

Toiminta: Kauppojen monien halpissaksien laadusta ja alkuperästä ei aina tiedä. Nämä taskukokoiset sakset ovat paremmasta päästä. Terät ruostumatonta terästä. Yksinkertainen lukko toimii hyvin. Naru katkesi testatuista saksista parhaiten. Eli halpakin voi olla hyvää.

Vankkuus: Kahvojen valukevytmetalli ei vaikuta huippuvahvalta, mutta riittävän vankalta saksien leikkuukapasiteettiin nähden. Varaosia ei löydy – mutta kuka niitä kaipaa, kun sakset ovat näin halvat?

Ergonomia: Hyvään muotoiluun sisältyvät mukavat, liukumattomasta muovista tehdyt kahvat. Sakset sopivat erityisesti pienille käsille, mutta myös isoille. Liikuttavan yksinkertainen lukko toimii hienosti molemmilta puolin ja molemmilla käsillä.

www.starkki.fi
Hinta: 6,30 €

Näin testasimme

Toiminta: painoarvo 40 %
Tutkimme saksien muotoilua ja yksityiskohtia. Leikkaamme materiaaleja, joihin sakset on tarkoitettu ja sen paksuisia oksia kuin saksille suositellaan. Ohileikkaavien saksien ominaisuuksia arvioidaan myös koittamalla katkaista saksilla naru. Uusilla terillä sen pitäisi onnistua. Joissakin saksissa on myös katkaisukoukku, jota kokeilemme 1 mm:n teräslankaan.

Vankkuus: painoarvo 30 %
Kyseessä on työkalu, joka mahtuu taskuun, ja on näin aina käsillä, jolloin sitä on myös helppo käyttää tarkoituksensa mukaisesti. Tämän vuoksi on hyvä, jos oksasakset on rakennettu todella kovaa kuormitusta varten. Tutkimme saksien materiaaleja ja valmistuslaatua tarkasti ja annamme arviomme niiden kestävyydestä puutarhassa.

Ergonomia: painoarvo 20 %
Ergonomian kannalta on ratkaisevan tärkeää valita sopivan kokoiset sakset. Tämän lisäksi kannattaa katsoa kahvan muotoa ja päällystettä, lukituksen sijaintia ja iskunvaimennusta, joka estää kahvoja osumasta liian kovaa yh- teen ja puristamasta sormia.

Arvosanat:

  • 9–10 Ylivoimainen. Parempaa ei löydy.
  • 7–8 Oikein hyvä. Laatutuote.
  • 4–6 Tyydyttävä. Kohtuullista tasoa.
  • 2–3 Välttävä. Keskitason alapuolella.
  • 0–1 Ala-arvoinen. Kannattaa välttää.

Testin suorittaja:
Tee itse -lehti

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ohileikkaavat oksasakset oksasakset puutarhasakset tuotetesti