Oksasilppurit testissä – löydä suosikkisi

Piha
Ennen oksasilppurin hankintaa on päätettävä, aiotko käyttää laitetta karkean, pensaiden alle levitettävän karikkeen vai kompostiin tarkoitetun kuivikkeen tekoon. Testasimme kohtuuhintaiset oksasilppurit!

↑ Kuva: Viking

Huom! Hinnat ovat vuodelta 2013.

Karkeaa kariketta pensaiden alle vai hienoa kuiviketta kompostisäiliöön? Päätöksesi perusteella voit valita joko terä- tai valssimallisen silppurin. Oksasilppurit ovat moottorikäyttöisiä työkaluja, joiden tehtävä on murskata puiden ja pensaiden oksia hakkeeksi tai pieneksi silpuksi. Oksasilppurit tuottavat silppua, jota käytetään mm. komposteissa.

Terälaitteet ovat nopeita, hienontavat puutarhajätteen hyvin ja meluavat eniten. Valssilaitteet käyvät alhaisilla kierroksilla, tekevät oksista karkeampaa haketta ja meluavat vähemmän.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oksasilppurit vaativat paljon virtaa. Watti energiaa, mikä lähestyy tavallisen 10–13 ampeerin sulakkeen rajaa. Kun 2 800 W:n oksasilppuri on käytössä, samaan sulakeryhmään ei voi liittää muita laitteita. Jos ostat 3 000 watin tai tehokkaamman silppurimallin, tarvitset 16 ampeerin sähköliitäntää.

Testasimme kuusi kohtuuhintaista laitetta, jotka katkovat 30–40 mm paksuja oksia. 3 cm paksun ja 60 cm pitkän oksan silppuaminen vie laitteilta noin 6–12 sekuntia.

Oksasilppurit testissä – näin me testasimme

Oksasilppurit testissä

Tehokkuus: painoarvo 40 %

Laitteen tehokkuus ei selviä pelkästään ilmoitetusta wattimäärästä. Sen huomaa myös terien kyvystä hienontaa oksat ja ajasta, jossa laite pystyy hakettamaan tietyn määrän puuta. Äänitaso kertoo myös, kuinka koville laite joutuu ja sen, kuinka kauan työhön menee. Arvioimme myös kestävyyttä tutkimalla, miten vankasti laitteet on rakennettu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Toiminnot: painoarvo 30 %

Kokeilimme, kuinka hyvin laitteet toimivat. Voiko esimerkiksi juuttuneen puuaineksen irrottaa laitetta purkamatta? Lisäksi vertai limme laitteita ja katsoimme, miten niiden toiminnot eroavat toisistaan, sillä varustelutasoissa on vaihtelua. Onko keruusäiliönä hakepussi vai puhaltaako laite hakkeen vain maahan?

Käyttö: painoarvo 30 %

Arvioimme laitteen käyttömukavuutta: Kuinka helppoa painikkeita ja kahvoja on käyttää, ja miten helposti laitetta voi siirrellä. Arvioimme myös turvallisuutta. Syöttölapion puuttuminen pudotti laitteen pisteitä.

Arvosanat

9–10 Ylivoimainen, parempaa ei löydy.
7–8 Oikein hyvä, laatutuote.
4–6 Tyydyttävä, kohtalaista tasoa.
2–3 Välttävä, keskitason alapuolella.
0–1 Ala-arvoinen, kannattaa välttää.

Lue tästä testitulokset:

NEO Eliet – vankka ja luotettava

Oksasilppurit testissä, NEO Eliet oksasilppuri

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Arvosana 8,1

Tilava säiliö ja hieno hake, josta saa hyvää kuiviketta, tekevät tästä laitteesta testivoittajan. Helppokäyttöisyys on sekin plussaa.

Tehokkuus: Kova muttei epämukava moottoriääni, joka ei ylly vaikka laite paiskii kovasti töitä. Terät hienontavat oksat tehokkaasti. Hienojakoinen hake sopii hyvin kompostiin.

Toiminnot: Laitteen mukana tuleva kapula oksien työntämiseksi syöttöaukkoon työntyy valitettavasti ohi. Keruusäiliö on tilava ja helppo tyhjentää, mutta multaa tms. voi singota myös hieman takaisin. Terän voi teroittaa ilman, että sen joutuu poistamaan irrotettavasta pyörästä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Käyttö: Vain 2 on/off-painiketta eikä muita kahvoja tai nappeja, joten laite on hyvin helppokäyttöinen. Teräkotelo näkyy pyöreän muoviruudun läpi, ja oksien jumiutumisen huomaa helposti. Laite on pai nava mutta seisoo tukevasti. Isot pyörät helpottavat siirtelyä.

 • Teho/aika: 2 500 W/11 s
 • Max. oksapaksuus: 30 mm
 • Hinta: 620 €
 • www.olenius.fi

 

Bosch AXT 23 TC – heti valmis

Oksasilppurit testissä

Arvosana 7,9

Bosch on valinnut ratkaisuja, jotka eivät helpota pelkästään laitteen kokoamista, vaan myös sen käyttöä. Karkea hake on hyvää kasvimaan katetta.

Tehokkuus: 23 TC on hyvin suunniteltu laite, joka pureskelee oksia pitämättä sen suurempaa melua. Aikaa sen sijaan kuluu paljon. Itse asiassa tuplasti niin kauan kuin testin edullisimmilta oksasilppureilta.

Toiminnot: Laite hienontaa materiaalin turbiinilla, joka leikkaa oksat lähes siivuiksi. Tuloksena on karkeaa haketta, joka sopii hyvin kateaineeksi, jos kasvuvauhti halutaan pitää rauhallisena. Mukavan iso keruusäiliö.

Käyttö: Sopii erityisesti niille, jotka eivät halua isoa kokoamisurakkaa. Laite on käyttökunnossa paketista otettaessa. Pysäytys- ja käynnistyspainiketta on helppo käyttää. Juuttuneen puuaineksen irrottamista varten on painike ja terien säätöä varten kahva.

 • Teho/aika: 2 300 W/12 s
 • Max. oksapaksuus: 42 mm
 • Hinta: 460 €
 • www.bosch.fi

 

Viking GE 150 – tehokas ja nopea

Oksasilppurit testissä

Arvosana 7,5

Viking-silppurin ulkonäkö poikkeaa muista, mutta laite on hyvin suunniteltu. Se voi kerätä tai heittää hakkeen maahan, tarpeen mukaan.

Tehokkuus: Moottorin hurina antaa hyvän kuvan laitteen laadusta, ja vaikutelma vahvistuu käytössä. Silppurin terät työskentelevät vakuuttavan tehokkaasti ja nopeasti. Hakkeen hienoudesta huolimatta laite on testin nopeimpia.

Toiminnot: Laitteen kokoaminen on melko hankalaa: se vaatii lähes neljä kättä. Mieti, haluatko asentaa heittosuojan hakkeen maahan heittoa varten, sillä laite voi heittää hakkeen myös säiliöön.

Käyttö: Terille pääsy puhdistusta ja huoltoa varten onnistuu helposti. Painikkeet ovat yksinkertaiset on/off-malliset. Iso suppilo ohjaa materiaalin tarkasti terille. Suppilo toimii kantokahvana. Laitteessa ei valitettavasti ole syöttölapiota, joka lisäisi turvallisuutta.

 • Teho/aika: 2 500 W/6 s
 • Max. oksapaksuus: 35 mm
 • Hinta: 400 €
 • www.elfving.fi

 

AL-KO New Tec 2500 R

 

 AL-KO New Tec 2500 R oksasilppuri

Testatun laitteen arvosana 7,4

Jos haluaa nopeasti ja hyvin hakettavan laitteen edulliseen hintaan, tämä laite on mainio valinta.

Tehokkuus: Laitteella on ilo tehdä töitä. Al-Ko tarttuu ripeästi kiinni ja hienontaa lehtipuiden oksat kompostia varten vauhdilla. Valitettavasti melutaso on melko korkea.

Toiminnot: Laite näyttää sangen pelkistetyltä, mutta se on varsin hankala koota. Koottuna ja oikein käytettynä se kuitenkin vaikuttaa hyvin toimivalta laitteelta, joka tuottaa vaivattomasti hienojakoista haketta.

Käyttö: Keveys tekee Al-Kosilppurista helpon siirtää ja parkkeerata, eikä laite vie paljon tilaa. Painikkeet ovat yksinkertaiset: on/off. Etummainen jalka on hieman tiellä keruulaatikkoa sovitettaessa. Alusta on helppo avata terille pääsyä varten. Laitteen mukana ei tule syöttölapiota. Keruulaatikon voi ostaa erikseen.

 • Teho/aika: 2 500 W/6 s
 • Max. oksapaksuus: 40 mm
 • Hinta: 230 €
 • www.al-ko.fi

 

Ryobi RSH 2455 – lähes kopio B&D:sta

 Ryobi RSH 2455 oksasilppuri

Arvosana 6,8

Laite muistuttaa rakenteeltaan ja toiminnaltaan hämmästyttävästi B&Dsilppuria. Tosin moottoriääni on parempi, ja mukana saa syöttölapion.

Tehokkuus: Sekä moottori että silppuri työskentelevät siedettävällä melutasolla. Laite on myös tehokas ja tekee työnsä rauhallisesti. Suhteellisen karkean hakkeen voi hienontaa toistamiseen.

Toiminnot: Ryobi-laitteessa on B&D-silppurin tapaan automaattinen palauttaja, joka vapauttaa kiinni juuttuneen materiaalin valssista. Valssin vastelevyn säätö onnistuu vain kuusiokoloavaimella laitteen koteloinnin läpi. Myös Ryobi käyttää valitettavasti keruupussia.

Käyttö: Käyttö muistuttaa paljon B&D:n ratkaisua. Pieni ero on se, että laitteen mukana saa kovasta muovista valmistetun syöttölapion. Valitettavasti se on 1 cm liian pitkä, mikä haittaa käyttöä hieman.

 

Black & Decker GS 2400 – karkeaa haketta

Black & Decker GS 2400 oksasilppuri

Arvosana 6,4

Konetta on helppo käyttää ja siirrellä ympäri pihaa. Oikein säädettynä laite leikkaa oksat karkeaksi hakkeeksi, joka sopii istutusten juurelle.

Tehokkuus: Vaikka moottoriääni ei ole kova, se ärsyttää enemmän kuin valssisilppurin rauhallinen ääni. Kone silppuaa materiaalin suhteellisen karkeaksi, ja jopa 30 mm paksut oksat silppuuntuvat yllättävän nopeasti.

Toiminnot: Kun oksat jumiutuvat koneeseen, laite ajaa automaattisesti taaksepäin. Peruutus onnistuu myös manuaalisesti. Vastelevyä voi säätää, jotta oksat silppuuntuvat kunnolla. Kerää pussiin, mutta laatikko olisi parempi.

Käyttö: Painikkeisiin ja kahvoihin tottuu nopeasti, joten laitetta on helppo käyttää. Laitteeseen ei kuitenkaan sisälly syöttölapiota, mikä on mielestämme turvallisuusriski. Kenenkään ei pitäisi työntää käsiään syöttöaukkoon. Tee syöttölapio itse.

 

Lue myös: Hyvät neuvot kalliit – oksasilppurin hallinta ja käyttö, Tee ainakin nämä puutarhatyöt helmikuussa, Piha ja puutarha – puutarhurille kunnon työkalut, Viherpeukalon muistilista – kesäkausi, Piha ja puutarha – puutarhatuotteita internetistä, Puutarhassa lasten huisketta ja hulinaa, Ostoksilla – puutarhan tärkeimmät työkalut, Asuntomessurakentajan kesäkuu menee pihatöissä ja Givernyn puutarhan kukkaloisto lumoaa