MAINOS

Oven maalaus piristää koko huoneen

SisustusTalo

Väriseinät ovat jo tuttu juttu, mutta mitäpä, jos toisit huoneeseen uutta ilmettä maalaamalla oven? Pienen pinnan väreillä uskaltaa leikitellä. Oven maalaus onnistuu varmasti, kunhan tekee riittävän pohjatyön ja valitsee oikeat välineet. Nappaa sisustussuunnittelijan vinkit talteen! (Kuva: Mikael Pettersson)

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Oven maalaus kannattaa, sillä maalattu ovi virkistää huoneen tunnelmaa. Kotiin tulee hauskalla tavalla ilmettä ja luonnetta, kun ovi on uskaliaan värikäs. 

Sisutussuunnittelija Meja Hynynen kannustaakin olemaan rohkea oven värin valinnassa.

– Ovien väreillä voi huoletta revitellä. Maalasin omaan kotiini kerran räiskyvän pinkin oven, joka oli aivan upea. Eräälle asiakkaalle tehtiin kirkkaan oranssi ja musta ovi tehosteiksi, Meja kertoo.

Ovet ovat yleensä valkoisia siksi, että valkoinen sopii kaiken kanssa. Valkoinen ovi on kuitenkin aika tylsä.

– Yhtä lailla musta ovi sopii minkävärisen seinän kanssa tahansa ja tuo kivasti kiinnostavuutta huoneeseen, Meja toteaa.

  

↑Ovien värit tukevat tilan tunnelmaa. Tässä pinkkien ja mustien pintojen vuoropuhelu tuo eteiseen ylellisyyttä. (Kuva: Mikael Pettersson) 

Kaikki ovet sopivat maalattavaksi

Nykyään on trendikästä, että seinän ylä- ja alaosa maalataan eri sävyihin, ja samaa kikkailua voi jatkaa oven maalaamisessa.

– Sekin näyttää hauskalta, että seinät ja ovet ovat samaa sävyä, eli ne maalataan saman sävykoodin maalilla, mutta toki eri maalityypeillä, Meja sanoo.

Pientä malttia kannattaa kuitenkin noudattaa.

– Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että joko seinä tai ovi maalataan kirkkaalla tehostevärillä, mutta ei molempia eri väreillä, Meja sanoo.

Oikeastaan maalata voi minkälaisen oven tahansa, eikä oven materiaalilla ole väliä. Ovi voi olla yhtä lailla perusmallinen laakaovi tai hieman koristeellisempi peiliovi.

– Oven voi maalata kokonaan tai esimerkiksi vain peilioven peiliosan. Usein kannattaa maalata myös karmit ja karmilistat oven kanssa samalla sävyllä, Meja neuvoo.

↑Kun ovessa toistuu sama väri kuin vaatekaapissa, katossa ja kattolistoissa, tilasta tulee yhtenäinen ja kiinnostava. Tässä sävynä on Teknoksen Prague Valentine T1540. (Kuva: Mikael Pettersson) 

Tartuntamaali pohjalle

Ovet maalataan kalustemaalilla, esimerkiksi Futura Aqua 20. Sitä ennen pohja hiotaan ja käsitellään tartuntapohjamaalilla, esimerkiksi Futura Aqua 3.

– Oven puupintaa ei tarvitse hioa esiin vaan riittää, että karheuttaa pintaa jonkin verran pohjamaalia varten, Meja neuvoo. Mahdolliset kolot ja reiät kannattaa myös kitata umpeen.

Myös maalatun mdf-oven voi käsitellä samalla idealla. Maalausväline valitaan sen mukaan, haluaako oveen näkymään siveltimen jälkiä vai ei.

Kaikkein tasaisin pinta syntyy vaahtomuovitelalla. Ensin voi levittää siveltimellä reilummin maalia pintaan ja sitten viimeistellä tasaiseksi telalla. Siveltimellä saa puolestaan vanhoihin oviin sopivaa luonnollista pintaa, Meja neuvoo.

Ennen maalauksen aloittamista ovi kannattaa irrottaa saranoiltaan ja tehdä maalaus vaakatasossa. Karmeja maalatessa maalarinteipillä suojataan ympäriltä ne pinnat, joita ei maalata. Teipit poistetaan varovasti, ennen kuin maalipinta ehtii kokonaan kuivua. Teippejä ei kannata jättää pitkäksi ajaksi kiinnittymään seinän pintaan.

↑Oranssi ja musta ovi antavat huoneeseen hauskasti luonnetta, ja värien leikki jatkuu laatikkohyllykössä. (Kuva: Santtu Laine)

Ovenkahva kerää katseita

Ovea voi maalauksen yhteydessä muokata uuteen uskoon muutenkin. Meja teki eräässä kohteessa ilmeettömästä laakaovesta korean peilioven liimaamalla siihen koristelistat.

– Vanhassa jugend-talossa oli eteisen välioveen vaihdettu laakaovi peilioven tilalle, mutta halusin palauttaa vanhan tunnelman. Tein siihen koristelistoista peilioven peilit ja maalasin sen jälkeen koko oven. Siitä tuli ihan aidon peilioven näköinen, Meja kertoo.

Ovenkahva tuo paljon luonnetta oveen. Jos ei jaksa lähteä maalaushommiin, voi hankkia perusmallisten kromikahvojen tilalle esimerkiksi ylelliset messinkiset tai modernit mustat kahvat.

– Uudet kahvat muokkaavat pikkurahalla oven ja koko huoneen tunnelmaa, Meja kertoo.

Kaikki jutun kuvat ovat Meja Desingin suunnittelemista kohteista.

Seuraa Mejaa somessa, IG: @mejadesign.fi ja FB: @mejadesign

 

Lue lisää: Uusi suosikkiväri – maalaa seinä tai huonekalu yllättävällä sävyllä

Tee suojaus ja rajaus huolellisesti ennen maalaamista – palkintona siisti lopputulos – Suomela

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

maalaaminen Meja design Meja Hynynen oven maalaus ovi tartuntapohjamaali teknos väriovi