Kirkkonummelainen pariskunta vaihtoi öljylämmityksen pellettiin, mutta säilytti vanhan kattilan ja vaihtoi vain polttimen.
Suuri, yli puolen kuution viikkosiilo sijaitsee määräysten mukaisesti pannuhuoneen viereisessä tilassa ja vetää 730 litraa pellettiä
Suuri, yli puolen kuution viikkosiilo sijaitsee määräysten mukaisesti pannuhuoneen viereisessä tilassa ja vetää 730 litraa pellettiä. Seinän läpi kulkeva syöttöputki vie papanat polttimelle.

Muutokset tehtiin keväällä 2006. Investointikustannukset jäivät hyvin kohtuullisiksi ja käytössä on syntynyt paljon säästöä.

 
Vuonna 1962 rakennetussa puutalossa on pinta-alaa 250 neliötä. Talossa on myös uima-allas, mikä selittää osaltaan reipasta öljynkulutusta – menekki on ollut noin 5 700 litraa vuodessa.
 
– Viidessätoista vuodessa öljyn hinta on kolminkertaistunut, joten vaihtoehtoja oli pakko miettiä. Pyysimme erilaisia tarjouksia ja tulimme pian myös ympäristökysymyksiin, jotka loppujen lopuksi painoivat vaa’assa aika paljon, Juhani Luukkonen kertoo.
 
Puulämmitys olisi merkinnyt melkoista halkosavottaa. Maalämpö olisi tullut investointina kalliiksi, sillä vesiputket ja vesipatterit olisi pitänyt vaihtaa suurempiin. Aurinkokeräimistä olisi riittänyt vain lisälämmöksi.
 
Luukkoset mieltyivät pellettiajatukseen. Puhdasta puuta olisi mukava ja helppo käsitellä. Jossain vaiheessa esiin nousi ajatus vanhan kattilan säästämisestä ja asiaa ryhdyttiin tutkimaan tarkemmin. Öljykattila on vuosimallia 1994 ja hyväkuntoinen.
 
– Hormin imu mitattiin ja vanhaan kattilaan teetettiin paikallisessa metalliverstaassa uusi luukku öljyluukun tilalle. Uusi poltin asennettiin vanhan öljypolttimen tilalle, Juhani kuvaa yksinkertaista asennusta.
 
Pelletit kulkeutuvat polttimelle syöttöputkea pitkin, joka tulee pannuhuoneeseen viereisestä varastohuoneesta seinän läpi. Viereisessä huoneessa sijaitsee suurehko 730 litran viikkosiilo, jota täytetään sankojen avulla talvella viikon välein ja kesällä jopa kahden kuukauden välein. Täyttämiseen kuluu aikaa suunnilleen 40 minuuttia. 500 kilon painoisia suursäkkejä toimitetaan kerralla kahdeksan ja kuljettaja siirtää ne kahden auton tallin toiselle autopaikalle, josta ne hiljalleen hupenevat.
 
Järjestelmä on toiminut moitteetta. Hyötysuhdekaan ei ole öljykattilasta kärsinyt, sillä tähän mennessä öljyä ja pellettiä on kulunut saman energiamäärän verran.
 
– Uusi järjestelmä on yllättänyt hyvin myönteisesti. Kaikki on toiminut, poltin ei ole kertaakaan sammunut; ei edes kesällä, jolloin se kävi vain vähän. Kattilan huolto vie kerran viikossa 10 minuuttia aikaa. Kesällä tuhkaus- ja nuohousväli kasvaa noin 2–3 viikkoon.
 
Investointikustannukset olivat 3 400 euroa siiloineen. Käyttökustannukset ovat vuodessa tippuneet puoleen, noin 4 000 eurosta noin 2 000 euroon. Muutokset maksavat itsensä takaisin jo vajaassa kahdessa vuodessa.