MAINOS

Olut kruunaa grillikesän – näin suomalaiset yhdistävät oluet grilliruokiin

Keittiö

Suomalaisten suosikkiolut grilliruokien kanssa on vaalea lager. Taloustutkimus selvitti suomalaisten näkemyksiä eri oluttyyppien sopivuudesta grilliruokien kanssa ja vaalea lager sopi parhaiten yhteen kahdeksasta ruoasta seitsemän kanssa. Kyselyssä vastaajia pyydettiin valitsemaan ne ruoat, joiden kanssa sopii vaalea lager, vehnäolut, tumma lager, porter tai stout ja India Pale Ale (IPA) tai American Pale Ale (APA).

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan suomalaisista lähes kaksi kolmasosaa yhdistää mieluiten grillimakkaran ja vaalean lagerin. Lähes yhtä usein vaalea lager sopii parhaiten broilerin lihan kanssa. Panimoravintola Bryggeri Helsingin keittiöpäällikkö Ali Suviala ei ylläty tuloksista:

– Vaalea lager on suomalaisten suosikki saunaoluena ja on yleistä, että sama olut valitaan myös ruoalle. Vaalea lager broilerin lihan kanssa on erinomainen valinta, mutta erilaisten makkaroiden kanssa voisi kokeilla välillä vaikkapa vähän reilummin humaloitua vaaleaa lageria eli pilsneriä ja vahvasti maustetuiden makkaroiden kanssa IPA- tai APA-olutta.

Suomalaiset ovat aktiivista grillauskansaa ja suosivat grilliruokien kanssa maailman suosituinta oluttyyppiä, vaaleata lageria. Vaalean lagerin suosio oli kyselyssä todella vankka. Grillimakkaran ja broilerin suosion lisäksi puolet vastaajista oli sitä mieltä, että vaalea lager sopi parhaiten myös lohen, porsaanlihan ja grillattujen kasvisten kanssa. Vaalea lager yhdistettiin muita oluita useammin myös äyriäisiin ja hedelmiin.

– Oluen ja ruoan yhdistämiseen voi hakea vaihtelua valitsemalla rasvaisen kalan kuten lohen kanssa vähän reilummin humaloitua pilsneriä ja bbq-kastikkeella maustetun rasvaisen porsaan lihan kanssa maltaisemman oluen kuten tumman lagerin tai kevyesti paahtuneen makuisen stoutin tai portterin. Äyriäisten kanssa voisi kokeilla tukevasti humaloitua pilsneriä tai IPA- tai APA-olutta, Suviala vinkkaa.

Kyselyssä vaalean lagerin ohitti ainoastaan tumma lager yhdistettynä naudanlihan kanssa. Ero vaaleaan lageriin oli hyvin pieni. Naudanlihan kanssa tumman lagerin yhdisti 43 prosenttia vastaajista ja vaalean lagerin 42 prosenttia. Kaiken kaikkiaan tummemmat oluet kuten porter ja stout sopivat suomalaisten mielestä ensisijaisesti yhteen naudanlihan kassa.

– Naudanlihalle, jota ei grillata täysin kypsäksi, vaan jätetään mediumiksi, sopii reilummin humaloitu, maltainen IPA tai APA. Samaten nämä oluet sopivat hyvin yhteen porsaanlihan kanssa, Suviala toteaa.

Vehnäolut on ruokapöytien moniottelija

Suomalaiset yhdistävät vehnäoluen mieluiten broilerin lihaan, mutta lähes yhtä usein myös grillattuihin kasviksiin. Lähes neljäsosa suomalaisista kannatti näitä makuyhdistelmiä.

– Mukava huomata aika monen valitsevan ruokapöytien moniottelijan ja todellisen kesäjuoman, vehnäoluen grilliruokien seuraan. Vehnäolut sopii erinomaisesti grillattujen kasvisten ja hedelmien kanssa, mutta vehnäolutta kannattaa kokeilla myös broilerin, grillimakkaran ja rasvaisten kalojen kuten lohen kanssa, Suviala toteaa.

IPA ja APA yhdistettiin luontevimmin naudan lihaan ja grillattuihin kasviksiin. Nämä yhdistelmät saivat kannatusta 15 prosentilta vastaajista.

– Hedelmäinen IPA tai APA toimii hyvin grillattujen kasvisten kanssa. Oma suosikkini grilliruoan ja oluen yhdistelmästä on grillattu härän entrecôte-pihvi ja savuolut, Suviala paljastaa lopuksi.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton teettämä tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa 9.−15.2.2016. Tutkimukseen vastasi 1073 suomalaista, jotka ovat iältään 18−70-vuotiaita. Tutkimuksen virhemarginaali on ±3,2 %-yksikköä.

Lisätietoja:

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

www.panimoliitto.fi | www.kohtuullisesti.fi | www.maljasuomelle.fi

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Captol Invest Oy, Oy Hartwall Ab, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy, Saimaan Juomatehdas ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan neljänneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.

Lähde: Deski, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

grillata grilliruoka lager oluet olut oluttyypit vehnäolut