MAINOS

Oma koti kehitysvammaisille nuorille

Talo

Vanhempien sitkeys palkitaan, kun kehitysvammaisten nuorten oma koti Kipparintalo viettää harjannostajaisiaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvään asumiseen. Näin totesivat kehitysvammaisten lasten vanhemmat, kun he miettivät missä heidän lapsensa asuvat aikuisina.

Vanhempien perustaman Savulaiset ry:n sitkeä työ palkitaan ensi syksynä, kun Kalasataman Kipparintaloon muuttaa 14 kehitysvammaista nuorta omaan, turvalliseen kotiin.

Oma koti ja hyvä elämä

Kehitysvammaisten nuorten vanhempien muodostaman Savulaiset ry:n mielestä jokaisella on oikeus omaan kotiin ja hyvään elämään. Vanhemmat haluavat toiminnallaan kiinnittää huomiota eritysasumiseen ja kehitysvammaisten elämän laatuun.

– Saan oman kodin, jonne voin joskus pyytää kavereita käymään. Ja samalla voin nauttia mukavasta elämästä, kertoo taloon muuttava Tommi Tyynilä iloisena.

Kipparintalon keskeinen sijainti Helsingin Kalasatamassa, hyvät liikenneyhteydet ja palvelujen läheisyys ovat kehitysvammaisillekin tärkeitä. Kipparintaloon tulee myös yhteiset oleskelu- ja keittiötilat. Nuoret asuvat omissa asunnoissaan, mutta paikalla on henkilökuntaa ympäri vuorokauden.

– Helsingissä on yksi vastaavanlainen talo, mutta tällainen vanhempien käynnistämä hanke on uutta, Leena Tyynilä sanoo.

Vanhemmat käynnistivät Kipparitalon rakennushankkeen

Hanke käynnistyi vanhempien yhteydenotosta Helsingin kaupungin sosiaalivirastoon. Setlementtiasunnot Oy valikoitui rakentamisen yhteistyökumppaniksi. Tontti saatiin Kalasatamasta, Kipparinkorttelista.

Varsinainen suunnittelu aloitettiin 2011, ja useiden vaiheiden jälkeen syksyllä 2013 järjestettiin urakkakilpailu, jonka perusteella hankkeen kokonaisurakoitsijaksi valittiin Fira Oy. Firan hankekehityksen avulla suunnitelmia hiottiin entistä kustannustehokkaammaksi.

Suunnitteluvaiheessa järjestettiin useita verstaita, joihin osallistuivat hankkeen osapuolet: Savulaiset, Helsingin kaupungin sosiaalitoimi, Setlementtiasunnot, Fira ja ARA.

Kipparitalo – tästä on kyse

Kipparitalo

Hanke käynnistyi vanhempien yhteydenotosta Helsingin kaupungin sosiaalivirastoon. (Kuva: savulaiset.fi)

  • Helsingin Kalasatamaan valmistuu syksyllä 2015 tuettuja vuokra-asuntoja 14:lle lievästi tai keskiasteisesti kehitysvammaiselle nuorelle.
  • Talo on saanut ARA:n rahoitusta ja sen omistaa Setlementtiasunnot, jolta Helsinki vuokraa talon.
  • Nuoret asukkaat tekevät vuokrasopimuksen kaupungin kanssa.
  • Paikalla on henkilökuntaa ympäri vuorokauden.

 

Lisätiedot: www.setlementtiasunnot.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

harjannostajaiset kehitysvammaiset nuoret tuettu asuminen vuokra-asuminen