Oma pizzauuni paistaa parhaat napolilaiset pizzat

KeittiöPiha

Tämän kesän ehdoton hitti suomalaisissa kesäkeittiössä on tulikuuma pizzauuni, joka paistaa rapeapohjaisia pizzoja mutta myös meheviä grilliherkkuja ja leivonnaisia. Nappa talteen täydellisen pizzan resepti jutun lopusta!

Italialaisen pizzerian uunista leijailee ravintolasaliin täyteläinen tuoksu, kun autenttiset herkut kannetaan puna-valkoruutuliinoin peitellyille pöydille iloisen puheensorinan säestyksellä. Italiassa todella tiedetään, miltä herkullisin pizza maistuu ja miten se valmistetaan.

Pizza alkaa olla myös suomalaisessa ruokapöydässä suosittu ateria, eikä sen paistamisessa tarvitse enää tehdä kompromisseja: ruostumattomasta teräksestä valmistettu pizzauuni lämmitetään tulikuumaksi, ihan niin kuin aidossa italialaisessa pizzeriassa, ja pizzoista tulee täydellisiä.

↑Pizzauunissa voi myös grillata esimerkiksi kalaa, kasviksia, lihavartaita ja pihvejä sekä paistaa leipiä ja leivonnaisia.

Perinteet ja innovaatiot yhdessä 

Italia on pizzojen kotimaa, joten parhaat pizzauunitkin tulevat sieltä. Puu- ja kaasu-uuneja valmistavan italialaisen Alfa Fornin pizzauunit ovat aivan huippua niin teholtaan kuin ulkonäöltäänkin, mutta silti niiden käyttäminen on helppoa ja turvallista.

Alfa on valmistanut huippulaatuisia pizzauuneja vuodesta 1977, ja niitä on paranneltu teknologian kehittyessä moderneiksi, ekologisiksi ja helppokäyttöisiksi.

Italialainen ruuanvalmistustaito kumpuaa kuitenkin vuosisatojen osaamisesta ja intohimosta, joten perinteitä kunnioitetaan ja kuunnellaan kehityksen rinnalla. Perinteiden ja teknologisten innovaatioiden yhdistelmästä syntyykin täydellinen pizzauuni, jolla kotikokki onnistuu valmistamaan kaikkein maittavinta ruokaa.

Useimmat Alfa-uunit lämpenevät puulla, mutta jos puulämmitys ei sovellu itselle, voi valita kaasukäyttöisen uunin. Valikoimista löytyy myös hybridimalleja, joita voi lämmittää joka kaasulla tai puilla.

Katso video Alfa-uunin käytöstä:

Jopa viidessä minuutissa kuumaksi

Forninox-teknologian avulla Alfa-pizzauunit keräävät tehokkaasti lämpöä ja kuumenevat nopeasti. Uuni voi olla valmis pizzan paistoon jopa viidessä minuutissa.

Luontevaa on sytyttää tuli uuniin puolisen tuntia ennen paistamista ja pilkkoa aineet sen kuumenemisen aikana. Pizzataikina tehdään reilusti etukäteen, yleensä edellisenä päivänä.

Lämpö pysyy teräskuvun ja monen eristekerroksen alla niin kauan kuin pizzakokki haluaa. Pizzan paiston ympärille kannattaa kerätä perhe ja ystävät, sillä pizzan valmistumisen seuraaminen on hauska ohjelmanumero niin omalle perheelle kuin vieraillekin – ja kaikkihan rakastavat ihanan täyteläistä ja rapeapohjaista pizzaa.

Pizzauunia huolletaan puhdistamalla säännöllisesti ja käsittelemällä metalliosat vaseliinilla. Myös suojapeitteen käyttöä suositellaan.

↑Alfa-pizzauunin voi halutessaan upottaa alustaan. On myös mahdollista hankkia elementtejä, joista saa muokattua tiettyyn tilaan sopivan integroidun uunin. 

 

↑Alfa-pizzauuni on kaunis design-esine, joka kohottaa kesäkeittiön aivan uudelle tasolle.

Ei mikään salaisuus: täydellisen napolilaisen pizzan resepti

Napolilainen pizza valmistettaan voimakkaiden liekkien loimussa – niiden pitää lyödä uunin katon halki. Sekä uunin pohjan että sisäpuolen lämpötilan tulisi olla noin 370 astetta, ja se mitataan laserlämpömittarilla.

Pizzauuni siis lämmitetään tulikuumaksi, mutta pizzaa paistetaan vain noin 60–90 sekuntia. Paiston aikana pizza pyöritetään kaksi kertaa, jotta se paistuu tasaisesti kaikilta reunoilta.

↑Paras pizza paistetaan kuumassa uunissa liekkien loimussa. Valmistuminen vie reilun minuutin, jonka aikana pizzaa pyöräytetään kahdesti.

Aineet

1 kg italialaista 00-jauhoa

6,3 dl vettä

30 g suolaa

1 rkl oliiviöljyä

1–3 g tuorehiivaa

1 rkl hunajaa tai mallasta

Valmistus

1 Kaada lämmin vesi kulhoon ja sekoita joukkoon hunaja, hiiva sekä ja öljy. Hiivan määrä ja kohotusaika vaihtelevat ulkolämpötilan mukaan: kesällä 1 g /6 h, talvella 3 g/24 h.

2 Kaada puolet jauhoista kulhoon ja sekoita tasaiseksi.

3 Lisää suola ja loput jauhot. Vaivaa tasaiseksi.

4 Odota, kunnes taikina on kohonnut kaksin- tai kolminkertaiseksi.

5 Kaada taikina leivonta-alustalle ja muotoile siitä noin 250 gramman palloja.

6 Anna taikinapallojen kohota uudestaan.

7 Venytä ja muotoile taikinapalloa sormissasi, kunnes siitä muodostuu halkaisijaltaan 30 sentin pizzapohja.

8 Lisää haluamasi täytteet ja paista.

Hanki oma Alfa Forni -pizzauunisi jälleenmyyjiltä: K-raudat, Carlson, Grillstore.fi, Pizzauuni.shop ja Stockmann.com. Hinnat vaihtelevat mallin ja varusteiden mukaan. Suositushinnat alkavat 1 195 eurosta.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Alfa Forni -pizzauuni Forninox italialainen pizza kesäkeittiö napolilainen pizza pitsa pitsaresepti pitsauuni pizzan resepti pizzauuni pizzeria pizzeriassa

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.idelux.fi/

Idelux Oy

Pälkäneentie 6

00510 Helsinki

Finland

 

Lue lisää: Idelux Oy