MAINOS

Omakotiliiton kansalaisaloite rakennuksen energiatodistuslain muuttamiseksi – Janne Kataja keulahahmoksi!

Yleinen

Uusi energiatodistus sisältää Omakotiliiton aloitteen mukaan monia epäkohtia, joista on päästävä eroon. Kansalaisaloite rakennuksen energiatodistuslain muuttamiseksi on saanut keulahahmoksi Janne Katajan. Katso linkki kansalaisaloitteeseen!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Janne tiimeineen tukee vahvasti Omakotiliiton kansalaisaloitetta ja kehottaa kaikkia asukkaita asuntotyypistä riippumatta kannattamaan kansalaisaloitetta energiatodistuksen muuttamiseksi.

Jos olet samaa mieltä, kannata kansalaisaloitetta viimeistään nyt

Kansalaisaloitteen kannattaminen on helppoa ja nopeaa netissä pankkitunnuksilla osoitteessa.  Kansalaisaloite.fi on oikeusministeriön ylläpitämä ja tuottama verkkopalvelu. Pankkitunnuksia tarvitaan, jotta allekirjoitus on varmennut ja virallinen.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/297.

Asialla on kiire, kantaa tulee ottaa heti, viimeistään 11.10.2013 mennessä.

Jo yli 33.000 asukasta on allekirjoittanut aloitteen ja aloitetta tukee lukuisa joukko kansalaisia, yrityksiä, järjestöjä ja päättäjiä. Lisätietoa https://www.facebook.com/Omakotiliitto ja www.omakotiliitto.fi

Talon arvo ei saa alentua lainsäädännön ohjaamana

Janne Katajan mielestä oma koti on tärkeä ja rakas paikka eikä sen arvo saa alentua lainsäädännön ohjaamana. ”Nyt näyttää siltä, että vanhojen talojen markkina-arvoa säädellään valtion toimesta, jotta rakennuskanta saadaan uudistumaan. Kuka kysyy mitä menetämme? Eri vuosikymmenten talot elävöittävät asumisympäristöämme ja kuvastavat sen aikakauden tyylejä ja rakennustapasuosituksia.

Muun muassa energiatodistuslain energiamuotokertoimet johtavat siihen, että sähkölämmitteiset talot näyttäytyvät todistuksessa huonossa valossa, on vaarana, että talojen arvo laskee tästä johtuen.”

Janne kehottaa: ”Arvosta asumistasi ja osallistu yhteiseen aloitteeseemme. Minäkin olen mukana!”

Energiatodistuksen epäkohdat: energiamuotokertoimet vääristävät, todistus liian kallis


Energiatodistuksen ongelmana on myös sen hankkimisen voimakas hinnannousu.

Energiatodistuksen perusongelmat ovat:

  • laskennallisen kulutusperustan ohella eri lämmitysenergiamuodoille määritellyt energiamuotokertoimet.
  • Energiamuotokertoimen johdosta erityisesti vanhoilla sähkölämmitteisillä omakotitaloilla (joita Suomessa on lähes puoli miljoonaa) laskennallinen kulutus osoittaa merkittävästi todellista kulutusta suurempaa kulutusta.
  • Sen johdosta myyntitilanteessa sähkölämmitteisen omakotitalon energialuokitus alenee.
  • Siten myös myyjän saama talon myyntihinta laskee.

Kun energiatodistuksen perustana ovat laskennalliset kulutustiedot, niin todistuksessa ei ole sellaista tarkkuutta että siitä olisi todellista hyötyä. Todistuksen käyttöarvoa on siksi luonnehdittu olemattomaksi.

Ruotsissa energiatodistus perustuu todelliseen kulutukseen

Energiatodistuksen ongelmana on sen hankkimisen voimakas hinnannousu. Edellisen energiatodistuslain tullessa voimaan energiatodistuksen hinta oli noin 100 euroa, nyt hinta vaihtelee jo 800:sta 2000 euroon, paritalossa hinnaksi on pyydetty jopa 3700 euroa. Todistuksen kustannus olisikin siksi hyödyllisempää käyttää itse rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen.

Lisätietoja: Suomen Omakotiliitto ry, www.omakotiliitto.fi

Omakotiliitto kannattaa oikeudenmukaisuutta ja ajaa energiatodistuslain muuttamista. Tule sinäkin mukaan vaikuttamaan! https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/297

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiatodistus energiatodistuslaki kansalaisaloite omakotitalon energiatodistus