Omakotitalojen asuntomurrot ovat yleistyneet

Talo
Asuntomurrot yleistyneet
Omakotitaloihin kohdistuvat ammattimaiset asuntomurrot ovat yleistyneet. Rikollisryhmä voi tehtailla jopa useita kymmeniä asuntomurtoja samalla alueella lyhyen ajan sisällä. Jos lähdet pääsiäisenä reissuun, huolehdi siitä, että kotisi on lukittu ja näyttää asutulta.

Pääsiäisenä matkalle pyrähtävän kannattaa lukita kodin ovet ja ikkunat huolellisesti, sillä pitkät pyhät ja tyhjät kodit ovat pitkäkyntisille ihanteellinen yhdistelmä.

Poliisin tilastojen mukaan etenkin omakotitalojen sarjamurrot ovat kasvussa. Lisääntyneen rikollisuuden taustalla on poliisin käsityksen mukaan ulkomaalaisten rikollisten määrän kasvu. Erityisesti niin kutsuttu hit and run -tyyppinen rikollisuus on yleistynyt.

– Tyypillisesti rikolliset tulevat ulkomailta Suomeen lyhyeksi aikaa ja tekevät useita kymmeniä murtoja samalla alueella useamman päivän aikana. Sen jälkeen he poistuvat maasta nopeasti, poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta kertoo.

Erityisesti raha, korut ja muu helposti kätkettävä tai rahaksi muutettava arvokas omaisuus kiinnostaa ulkomaisia rikollisia. Kotimaisille voroille kelpaavat myös elektroniikka, alkoholi ja aseet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Poliisin mukaan viime vuosina on ollut melko sattumanvaraista, mille alueille asuntomurrot keskittyvät.

– Toisinaan murtoporukat toimivat pääkaupunkiseudulla, toisinaan esimerkiksi Itä-Suomessa. Aktiivinen ryhmä voi tehtailla useita kymmeniä asuntomurtoja samalla alueella lyhyen ajan sisällä.

Kunnon lukot estävät avoimien ovien päivän

Kerrostaloihin murtaudutaan yleensä vääntämällä ovi auki sorkkaraudan, ruuvimeisselin tai muun työkalun avulla. Omakotitaloihin päästään sisälle usein takaoven tai terassin kautta.

– Paras tapa estää murto on huolehtia kodin lukitus kuntoon. Huippuluokan lukot etuovessa eivät auta, jos lapsikin osaa kiertää terassioven lukituksen. Reissuun lähtiessä murron riskiä voi pienentää yksinkertaisin keinoin. Jätä piha asutun näköiseksi ja pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikko, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä vinkkaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ammattimaiset rikollisryhmät pohjustavat joskus murtoja tekemällä tiedusteluretkiä. Jos omassa naapurustossa liikkuu epäilyttävä auto, sen rekisterinumero kannattaa kirjoittaa ylös, ja tarvittaessa poliisille voi tehdä vihjeilmoituksen epäilyttävistä liikkujista. Joskus varkaat saattavat jopa soittaa ovikelloa selvittääkseen, onko talo tyhjillään.

– Voi tuntua vähäpätöiseltä, jos epäilyttävä tyyppi käy kysymässä ovella turhanpäiväisiä, mutta se voi olla tärkeä vinkki, jonka avulla suuri murtosarja selviää. Joillain asuinalueilla on myös Facebook-ryhmiä, joissa vaihdetaan tietoa ja havaintoja, Tommi Reen kertoo.

Suomessa tehtiin viime vuonna noin 2600 asuntomurtoa, mikä tarkoittaa keskimäärin seitsemää murtoa päivässä*.

Yleisimmät murtautumistavat eri paikkakunnilla:

Helsinki:

1. Ovi avattu vääntämällä
2. Ikkuna rikottu
3. Oven ja karmin välistä sisään

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oulu:

1.Ovi avattu vääntämällä
2.Ikkuna rikottu
3.Oven ikkuna rikottu

Turku:

1.Ikkuna rikottu
2.Ovi avattu vääntämällä
3.Oven ja karmin välistä sisään

Tampere:

1.Ovi avattu vääntämällä
2.Ikkuna rikottu
3.Rakenteiden läpi

Lähde: Poliisin murtodata vuodelta 2015.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin estät asuntomurrot:

  • Kotivakuutus korvaa esimerkiksi murtomiehen viemiä tavaroita, mutta voron vierailusta aiheutuvaa turvattomuuden tunnetta ei mikään vakuutus kata. Siksi kodin suojaamiseen kannattaa panostaa.
  • Huolehdi kodin lukitus ajan tasalle. Suuri osa nykyaikaisista lukoista on takalukittuvia, mutta vanhoissa omakotitaloissa saattaa vielä olla käytössä vanhoja 60–70-luvun lukkoja, jolloin voi olla syytä päivittää koko ulko-ovi. Ulkoa lukittava turvalukko vaikeuttaa oven kautta murtautumista.
  • Laita ovet matkalle lähtiessä takalukkoon. Jos murtautuja on tullut sisään muualta kuin oven kautta, hän ei pääse poistumaan takalukitusta ovesta. Tällöin hänen on poistuttava saaliinsa kanssa hankalampaa reittiä, ja ainakin suurikokoisemmat tavarat jäävät todennäköisesti asuntoon.
  • Sulje kaikki ikkunat aina kotoa lähtiessäsi. Pidä ikkunat suljettuina myös öisin.
  • Kun lähdet lomalle, pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikko ja luomaan lumet pihasta. Pyydä häntä myös jututtamaan pihasi läheisyydessä liikkuvia tuntemattomia kuljeskelijoita. Naapurin lähestyminen säikäyttää asiattoman kulkijan todennäköisesti tiehensä.
  • Hyvin valaistu piha karsii omakotitaloihin kohdistuvia murtoyrityksiä. Saatavilla on sekä ajastimella että liiketunnistimella toimivia valaisimia, jotka voi kytkeä päälle myös lomalle lähtiessä.
  • Valjasta tekniikka avuksesi. Erilaisia hälytysjärjestelmiä on saatavilla itse asennettavista laitteista monipuolisiin kokonaisuuksiin, joita voi seurata ja ohjata älypuhelimella. Turvallisuusyrityksen kanssa voi tehdä vartiointisopimuksen, jolloin vartijan käy paikalla hälytyksen saatuaan ja tekee tarvittaessa ilmoituksen hälytyskeskukseen.
  • Liiketunnistimella toimiva kamera helpottaa hälytyksen syyn selvittämisessä, ja tallennuksista on jälkikäteen apua poliisille. Kameravalvonnasta kertova kyltti oman talon seinässä saattaa riittää karkottamaan tunkeutujat.
  • Älä mainosta tyhjää asuntoa sosiaalisessa mediassa, ja hoida vähintään some-tiliesi yksityisyysasetukset kuntoon.

* Lähde: Poliisin murtodata vuodelta 2015.

Lisätietoja:

Vahinkovakuutusyhtiö IF

www.if.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Lähde: Mynewsdesk