MAINOS

Omakotitalon energiatodistuksen hinta laski

Lämmitys

Olemassa olevan omakotitalon energiatodistus maksoi vuonna 2014 keskimäärin noin 300–360 euroa, kun vuonna 2013 todistus maksoi yli 500 euroa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Uudisomakotitalon energiatodistuksen hinta on noin 150–200 euroa, kun vuonna 2013 se oli hieman alle 300 euroa.

Hinnat ovat asettuneet hyvinkin kohtuulliselle tasolle, kun ottaa huomioon tarvittavan asiantuntijatyömäärän ja todistuksen hyödyt tulevalle talon asukkaalle. Tiedot perustuvat Motivan loppuvuonna 2014 toteuttamaan, energiatodistusten laatijoille suunnattuun kyselyyn.

Uusi ostaja hyötyy energiatodistuksen toimenpide-ehdotuksista

Energiatodistukset sisältävät paljon arvokkaita säästöehdotuksia, joilla rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa.  Olemassa oleville pientaloille laadituissa todistuksissa yleisimmin ehdotettuja keinoja olivat mm. yläpohjan lisäeristäminen ja ilmalämpöpumpun hankinta, mutta myös ikkunoiden, ovien sekä lämmöntalteenoton parantamisella saadaan aikaan säästöjä. Todistus antaa uudelle omistajalle hyödyllistä tietoa säästötoimista, jotka toteuttamalla voi parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja pienentää siten tulevaa energialaskuaan.

Alempi energiatodistuksen hinta laskee todistuksen hankimisen kynnystä

Energiatodistuksen laatii aina pätevöitynyt energiatodistuksen laatija.

Energiatodistuksen laatii aina pätevöitynyt energiatodistuksen laatija.

Energiatodistuksen voi tilata vaikka ei olisikaan myymässä taloaan. Talossa edelleen asuvalle on hyötyä rakennuksen käyttöön ja huoltoon liittyvistä ohjeista, jotka myös sisältyvät energiatodistukseen. Todistusten laatijat ovat antaneet ehdotuksia eniten lämmitykseen ja ilmanvaihtoon liittyen. Tärkeitä huomioitavia asioita ovat mm. lämmitysjärjestelmän oikeat säädöt ja tulisijan tehokas käyttö, ilmanvaihdon huolto (ilmavirtojen säätö ja kanavien nuohous) ja käyttö (mm. poissaolotilojen hyödyntäminen).

Energiatodistus tarvitaan myynnin ja vuokrauksen yhteydessä

Energiatodistus on tullut esittää myynnin tai vuokrauksen yhteydessä asuinkerrostaloille sekä vuonna 1980 tai sen jälkeen käyttöön otetuille pientaloille 1.6.2013 alkaen, sekä rivi- ja ketjutaloille 1.7.2014 alkaen. Vanhemmat eli ennen vuotta 1980 käyttöön otetut pientalot tulevat lain piiriin vasta 1.7.2017.  Energiatodistukset perustuvat rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin. Todistukset ovat pakollisia kaikissa EU:n jäsenmaissa uudisrakentamisessa sekä myynti- ja vuokraustilanteissa.

 

Näin tiedot kerättiin

Tiedot perustuvat Motiva Oy:n ympäristöministeriön toimeksiannosta toteuttamaan kyselyyn. Kysely lähetettiin lokakuussa 2014 yhteensä 171:lle energiatodistuksen laatijalle, jotka olivat toimittaneet energiatodistuksia Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn rekisteriin 1.6.2013 jälkeen. Kyselyyn vastasi 60 energiatodistuksen laatijaa eri puolilta Suomea.  Vastaajat olivat laatineet yli 2 300 energiatodistusta olemassa oleville omakotitaloille kesäkuussa 2013 voimaan tulleen rakennusten energiatodistusta koskevan lain mukaan. Vastaava kysely toteutettiin myös vuonna 2013, jolloin kysely lähetettiin yhteensä 50:lle ARAn rekisteriin energiatodistuksia toimittaneelle energiatodistuksen laatijalle, joista kyselyyn vastasi 44 laatijaa kautta Suomen.

 

Lisätietoja: www.motiva.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

asunnon myynti energian säästö energiatodistus kiinteistökauppa