Omakotitalon lämmitysremontissa asennettiin vesi-ilmalämpöpumppu

Talo

Jollain se talo pitää lämmittää. Alun perin talo on ilmeisesti lämmennyt öljyllä, sillä etuseinässä oli kaksi oravanmentävää pyöreää reikää, jotka myöhemmin oli tukittu. Orava siitä tuskin on mennyt, vaan lämmitysöljyn täyttöputket. Tästä lähti liikkeelle talon lämmitysremontti.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ilmeisesti 70-luvun aikana on siirrytty sähkölämmittäjäksi ja öljypannu on purettu pois yläkerran varastotilasta. Sama vesivaraaja köllöttää edelleen alakerrassa ja se on sinne asennettu jo talon rakennusvaiheessa. Viereen on tullut sähkömittari ja pykälää komeammat sulakkeet. Eli tuo 3 kuution vesivaraaja on lämmitetty sähköllä. Mikäs siinä vettä lämmittäessä, kun sähkö on ollut joskus halpaa, mutta ei enää.

Ovelaakin ovelampi viekas kiinteistövälittäjä tietysti ilmoitti lämmityskustannukset ”käyttö- ja lämmityssähkö 2000e/vuosi” Tuosta ei montaakaan kuukautta mennyt, kun sähkö alkoi kallistumaan entisestään.

Talo kulutti ja hävitti lämmitysenergiaa oikein huolella

Voivoteltuani tovin kalliita sähkölaskuja, otin puhelimen kauniiseen, melko karvaiseen käteeni ja selvitin Helsingin energialta kiinteistön energian kulutushistoriaa. Muistakaahan ihmiset, että sieltä saa tällaistakin palvelua.

Jopa itse energianeuvojakin pävitteli tämän kokoisen talon korkeaa energiankulutusta: n. 30 000kWh/vuosi. Energiayhtiöiden suuntaa-antavissa luvuissa mennään siis lukemissa kerrostalokaksio = 2000kWh, rivitalokolmio 8000kWh ja omakotitalo 18 000kWh. Suomeksi sanottuna talo kulutti ja hävitti lämmitysenergiaa oikein huolella.

Sähkön ollessa hintapiikissään, oli tuo juonikkaan kiinteistövälittäjän ilmoittama 2000 eur / vuosi kohonnut 3500 euroksi / vuosi.

Jos käytte talokaupoilla ja sydämellinen kiinteistövälittäjä, joka ajaa sinun asiaasi ja ajattelee juuri sinun parastasi, on ilmoittanut sähkön kuten yllä, niin pyytäkää se kilowattitunteina tai selvittäkää itse. Siitä saa myös hyvän neuvotteluvaltin ostotarjousta tehtäessä, olettaen että lukemat ovat isoja. Nollaenergiataloa ostetaessa ei näissä asioissa ole nyrkin puimisen paikka. Silloin valitetaan jostain muusta. Vaikka sitten tapeteista.

Paikalla juoksi tarjouksia tekemässä milloin putkimiehiä ja milloin maalämpöfirmoja

Lämmityskustannukset tuntuvat pieneltä asialta asuntonäytöllä, kun samaan aikaan rouva tai herra katselee harmaata tehosteseinää pullantuoksun leijaillessa sieraimiin. Lähes absoluuttinen fakta on se, että talon lämmittäminen maksaa ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Toinen, ei niin kova fakta on se, että se pullan tuoksu saattaa olla vain uuninpellille levitettyä kaardemummaa ja kanelia ja uuni hetkeksi päälle. Missä pullat?

Talon kellarissa on siis iso varaaja. Voiko sitä käyttää hyväkseen? Sitä, ja monta muuta kysymystä kysyi itseltään pieni likainen mieleni usean kuukauden ajan. Paikalla juoksi tarjouksia tekemässä milloin putkimiehiä ja milloin maalämpö-firmoja. Kaikilla oli muuten paras ratkaisu tähän. Oma ratkaisu. Loppuvaiheessa alkoi jo kyllästyttää ja naurattaa koko asia. Niistä kavereista ei ole pitkä matka keittiömyyjiin tai ehkä pahimpiin: automyyjiin. ”Tästä pirssi, ollu sokeella mummolla saaressa kauppakassina”

Oli otettava itse selko tästä asiasta

Paras paikka siihen on ehdottomasti Lämpöpumppufoorumi. Luin erittäin monta keskustelua ja lopuksi päädyin itse kirjautumaan palveluun ja kysymällä sillä ainoalla oikealla tavalla: tyhmänä.

Kun ensi kerran mainitulle foorumille menee lukemaan keskusteluja, on atmosfääri luotaantyöntävä.,eli että tiedät jo valmiiksi kaikki LVI-alan termit ja lyhenteet ja että taskussasi on vähintää putkarin paperit. No, minulla ei ollut. Mutta ei kysyvä tieltä eksy ja ei tässä olla ensi kertaa pappia seljässä ja lapiolla päähän joka tyhmiä kyselee – ja kaikki muut kuluneet sanonnat.

Minun ketjuni kasvoi yli kymmenen sivun mittaiseksi ja siellä konkarit pitkäjänteisesti neuvoivat varauksetta minua ja muita. Joskin välillä intoutuivat kiistelemään keskenään Oumannien ja muiden vempeleiden suunnilleen väristä.

Lopuksi löysin foorumille kirjautuneen henkilön, jolla oli ollut 2009 suunnilleen saman ikäinen ja kokoinen talo ja tismalleen sama ongelma. Hän oli päätynyt Ilmavesipumppuun (ja käynyt saman tarjousrumban lukuisten yritysen kanssa läpi). Otin häneen yhteyttä yksityisviestillä ja kirjoiteltuamme tovin olin vakuuttunut ilmavesipumppujärjestelmästä ja sen sopivuudesta meidän ranchille.

Lämminvesivaraaja ja VILPpi

Lämminvesivaraajaksi valitsin ruotsalaisen Värmebaronin valmistaman Elomax 250 hybridivaraajan. Se on sellainen 60 cm leveän vaatekaapin kokoinen varaaja, jonka sisuksista löytyy 250 litran patterivesisäiliö ja sen sisuksista vielä erikseen 100 l käyttövesisäiliö.

Hybridivaraajaksi sitä kutsutaan siksi, että tähän on mahdollista liittää muita energiamuotoja jälkikäteen ja kaikkien lämmitysmuotojen ohjaus onnistuu samalla vehkeellä, eli tällä lämminvesivaraajan ohjauksella. Eli yksinkertaistettuna vaikka niin, että yksi vanhempi käskee kaikkia lapsia pukemaan haalarit päälle. Eikä niin, että toinen sanoo ”uikkarit jalkaan” ja toinen ”pilkkihaalarit jalkaan”. Näin yksi pohtii hommat valmiiksi ja optimoi talon lämmityksen mahdollisimman järkevästi.

Jo pelkästään lämminvesivaraajan vaihtaminen olisi tuonut säästöä sähkönkulutukseen, mutta kun aletaan säästää, niin silloin ei euroja pihdata. Samaan syssyyn hommasin Toshiban ilmavesilämpöpumpun, eli kavereiden kesken VILPin. Kilowatteja tässä kalliissa tuulettimessa on 11 ja laite on kahden propelin invertteripumppu. Invertteri tarkoittaa sitä, että se ei käynnisty ja sammu on/off –henkisesti, vaan pyörii hissukseen syssyllä ja talvipakkasilla sitten vähän kovempaa. Eli tuottaa juuri sen verran lämpöä kuin on tarve.

Maalämpö jäin tässä tapauksessa

No miksi sitten en päätynyt maalämpöön? Olin jo siihenkin kääntymässä, mutta tuntuu, että tässä maassa siitä on tullut jonkinlainen uskonto. Kaikki vannovat maalämmön nimeen, aivan kuten 70-luvulla öljylämmityksen nimeen. Muistattehan sloganin ”Öljylämmitys on oikein”?

Eräs toverini totesi mainiosti, että tuon kokoiselle talolle maalämpöjärjestelmä on aivan liian isosti mitoitettu. Ja totta, niinhän se on. Kyllä sen pitää pienemmälläkin vaivalla lämmetä.

Minua on oikein alkanut naurattaa se asia, että rakennusmääräysten alati kristyvässä viidakossa talojen pitäisi kohta lämmetä pelkällä kynttilällä, niin silti kaikki hommaa, eli ”laittaa” maalämmön. Eikö siinä ole ristiriita?

No mutta se siitä jorinasta.

RemonttinalleTyönalle (työn alle) on 3 lapsen isä ja innokas remontoija, rakentaja ja hermojen menettäjä, joka pitää balalaikka-musiikista.

Projektia voi seurata myös Työnallen blogista osoitteessa suurtapintaremonttia

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiaremontti hybridilämmitys ilmavesilämpöpumppu lämminvesivaraaja lämmitysjärjestelmä lämmitysjärjestelmät lämmityskustannukset lämmitysremontti


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: