Omakotitalon lämpöremontti. Lämmitysjärjestelmä vaihtui kaukolämpöön.

Lämmitys

Kun kaupungin keskustassa sijaitsevaan omakotitaloon oli mahdollista saada kaukolämpö, omistajat eivät epäröineet. Lämpöremontti sujui kustannuksia lukuun ottamatta hyvin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kun kaukolämpöputken pää tuli kahdeksan metrin päähän talomme nurkasta niin päätös oli helppo tehdä, muistelee talon omistaja lämpöremontin alkusysäystä.

Samanaikaisesti koko talossa tehtiin perusteellinen remontti ja alakerran lattia oli päätetty vaihtaa uuteen.

– Eteiseen oli joskus asennettu laattalattia ja sen alle sähkölämmitys, mikä oli mennyt rikki. Lattia suorastaan hohkasi kylmää, omistaja kertoo.

Alakerran lattia purettiin, pohjaan kiinnitettiin putkisto ja päälle valettiin betoni. Mustaksi petsattu lankkuparketti on kelluva eli sen kiinnitys ei vahingoita alla kulkevia putkistoja. Samalla seiniä rumentavat sähköpatterit voitiin irrottaa ja viedä kierrätykseen.

Kaukolämmön liittymän toimittava yritys vetää putket pääverkosta talon seinään saakka ja siitä eteenpäin työn tekee putkifirma. Tässä talossa lämmönjakokeskus sijoitettiin kellariin, josta lattialämmitysputket vedettiin keskikerrokseen.

– Kaukolämpö on toistaiseksi edullisempaa kuin sähkö ja remonttikustannukset maksavat itsensä pikkuhiljaa takaisin pienentyneinä kuluina, omistaja toteaa.

 

Hajuton ja siisti lämmönjakokeskus ei vie paljon tilaa.  Lämmönjakokeskus liitetään seinän läpi tulevaan lämpöputkeen.

Hajuton ja siisti lämmönjakokeskus ei vie paljon tilaa. 

Lämmönjakokeskus liitetään seinän läpi tulevaan lämpöputkeen.

Uusi lämmitys saa koko talon myös tuntumaan lämpimämmältä.

– Lattialämmitys luovuttaa lämpöä tasaisemmin ja tehokkaammin. Esimerkiksi tuulettaessa lämpö ei karkaa niin helposti, koska tilassa on lämmin iso pinta.

– Valitsimme kaukosäätimellä toimivan lämmönvaihtajan, mikä säästi sähkötöissä. Joka huoneeseen ei tarvinnut asentaa erikseen säätimiä. Lämpötilaa on helppo säätää puolen asteen tarkkuudella, hän jatkaa.

Nyt on mukava astella lämpimällä lattialla ja kuuma vesi ei lopu kesken vaikka saunojia olisi kylässä enemmänkin. Vanha lämminvesivaraaja jouti pois, kun kuuma vesi tulee kaukolämpönä.

Työ sujui aikataulun mukaisesti mutta kustannusarvion reipas ylittyminen kiukutti asukkaita. Remonttia suunnitellessa kannattaakin pyytää kustannusarvio useammasta putkiliikkeestä ja valvoa työn edistymistä.

Tyylikäs lankkuparketti kätkee alleen lämmitys putket ja villasukat kävivät asukkaille tarpeettomiksi.
Tyylikäs lankkuparketti kätkee alleen lämmitysputket ja villasukat kävivät asukkaille tarpeettomiksi. 

Mitä maksoi?

Liittymä ja siihen liittyvät työt 3600 euroa
Lämmönvaihtaja, lattia lämmitys ja putkityöt noin 20 000 euroa (urakoitsijan alkuperäinen kustannusarvio oli 11 000 euroa)
Talon koko 160 m². 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kaukolämpö lattialämmitys lämmitys lämmitysjärjestelmä lämpöremontti