Omakotitalon huolto syksyyn – 5 huoltovinkkiä

Talo
Syksyn ensimmäiset pakkaset ovat takanapäin. Omakotitalon omistajalla on nyt hyvä hetki tarkistaa kiinteistön kunto. Toimiiko talotekniikka suunnitellusti, onko sisätiloissa sopiva lämpötila, millainen on käyttövesiputkistojen kunto ja toimivatko salaojat moitteettomasti?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

– Ennaltaehkäisy on omakotitalon huollossa kaikkein tärkein toimi. Kosteusvauriot ja esimerkiksi putkistojen jäätyminen on estettävissä ennakoinnilla ja oikeilla toimilla. Vastuullinen omistaja seuraa kiinteistönsä veden ja sähkön kulutusta sekä putkistojen kuntoa ja huomaa ajoissa muutokset. Kokosimme yhteen viisi vinkkiä, joiden avulla omakotitalon huolto onnistuu ja kiinteistön kuntoa ylläpidetään näin syksyllä, tähdentää Uponor KOTI palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti.

Omakotitalon huolto syksyyn – 5 huoltovinkkiä

  1. Seuraa veden ja energian kulutusta säännöllisesti. Yllättävä vesivuoto voi löytyä seurannalla ennen mittavaa vesivahinkoa.
  2. Varmista, että ulkona ja välitiloissa sijaitsevat vesiputket eivät pääse jäätymään.
  3. Huolehdi hulevesien ohjauksesta ja varmista, että salaojat toimivat oikein.
  4. Puhdista lehdet ja roskat sadevesikouruista syksyllä ennen pakkasia ja uudelleen keväällä.
  5. Käytä vain luotettuja ammattilaisia LVI-alan töissä. Muista, että lämmitys- ja käyttövesiremontin voi tehdä myös talvella.

Vanhat lämmitys- ja käyttövesiputket ovat yksi suurimmista vesivahingon aiheuttajista omakotitaloissa. 

– Putkistojen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Vain viisitoista vuotta vanhoja putkia on jouduttu uusimaan, kun materiaalina ollut kupari ei kestänyt käytössä. Ennakointi kannattaa myös silloin, kun lähtee kotoa pois pidemmäksi aikaa. Päävesihana kannattaa aina sulkea. Ajoissa tehty putkiremontti vie vain muutaman päivän ja sen kustannukset ovat huomattavasti alemmat kuin vesivahingon korjauskulut, painottaa LVI-Putkilinkki Oy:n yrittäjä Jyrki Kourunen

Omakotitalon huolto

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Omakotitalon huolto tarpeen myös uusissa taloissa

Uusissa taloissa on usein paljon talotekniikkaa. Jos esimerkiksi talossa on lattialämmitys, sekin kaipaa huoltoa ja päivitystä samalla tavalla kuin tavalliset patterit. Jos lämpö ei riitä, voi syynä olla, ettei lattialämmitysjärjestelmää ole säädetty oikein. 

– Säätäminen ja järjestelmän tasapainottaminen on voinut jopa jäädä kokonaan tekemättä tai termostaatti voi olla rikki. Lattialämmityksen säätöjärjestelmät ovat kehittyneet huikeasti viime vuosina. Esimerkiksi Uponorin Smatrix ohjaa lattialämmitystä tarkasti ja se tuo mukanaan jopa 5-8 %:n säästöt energiankulutuksessa. Mukavuudesta ei tarvitse tinkiä, Uponorin Terhi Klemetti painottaa.

Uponor Suomi Oy, www.uponor.fi 

Lähde: ePressi.com, kuva: Uponor

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös: Talon huoltovinkit talven kynnyksellä, Pientalotohtori – syynissä 1950-luvun talo, Omakotitalo kaksion hinnalla – kyllä!, Omakotitalon kunnossapito – monen omakotitalossa muhii yllätys, säännöllinen tarkastus auttaa, Laadukaskin katto on helppo pilata – syyshuolto kannattaa, Kodin remontti saa panostamaan useita tuhansia euroja – riitatilanteet voivat tuplata kustannukset ja Remontointi on helpoin tapa nostaa kodin arvoa