Omakotitalon viemäriputken sukitus – Viemäriremontti edullisesti sukittamalla

Talo

Omakotitalon viemäriremontti alkaa olla ajankohtainen, jos talossa on yli 30 vuotta vanhat valurautaiset viemäriputket. Perinteistä putkiremonttia halvempi ja nopeampi menetelmä on putkiston sukitus.

Kerrostalojen putkiremonteista tuttua sukitusteknikalla onnistuu nykyisin myös omakotitalon viemäriremontti. Sukitusmenetelmä on helpompi ja huokeampi vaihtoehto kuin viemäriputkien vaihtaminen kokonaan. Remontti on usein ohi noin viikossa eikä talon rakenteita tarvitse purkaa.

Melko usein viemärien uusimiseen tai korjaamiseen lähdetään vasta sitten, kun vahinko on jo tapahtunut. Vuonna 1964 valmistuneessa vantaalaisessa omakotitalossa katastrofi ei ollut kaukana. Viemäriputken ongelmien ensioireet tulivat esiin kymmenisen vuotta sitten tehdyn kattilaremontin yhteydessä. Viemäri meni tukkoon, kun sinne laskettiin kerralla paljon kuumaa vettä. Vesi ilmeisesti irrotti mennessään putkiin kertynyttä rasvaa. Tukoksen poiston yhteydessä tehty kuvaus paljasti, että putkisto alkoi olla viimeisillään.

Omakotitaloissa on käytetty valurautaputkia aina 1960- ja 1970-lukujen taitteeseen asti, jonka jälkeen muoviputket yleistyivät. Sukituksia tehdään pääasiassa valurautaputkistoon. Näitä kohteita Suomesta löytyy vielä satojatuhansia. Vanhan valurautaviemärin käyttöikä on yleensä 30–40 vuotta. Sukituksen jälkeen viemäri saa elinvuosia lisää yli 50.

IMG_0961_2 IMG_0947

Vanha viemäriputki rassauksen jälkeen. Porakoneeseen kiinnitettävä puhdistusketju näyttää tältä. 

Iso halkeama pääviemäriputkessa

Vantaalaisen omakotitalon viemäriputkiremontti päätettiin tehdä sukittamalla. Ensimmäisenä suojattiin muovilla kaikki tilat lattioita myöten. WC-istuimet ja lavuaarien viemäriputket irrotettiin remontin ajaksi. Joskus vanhat vessanpöntöt joudutaan vaihtamaan uusiin, koska vanhojen irrotus niitä rikkomatta ei onnistu. Mittavia purkutöitä ei siis tarvitse tehdä eikä kotoa tarvitse muuttaa remontin ajaksi pois.

Kun putkistoon päästiin esteettä käsiksi, tehtiin ns. kovakarstaus. Siinä rassattiin koko putken sisäpuoli porakoneeseen kytketyllä pitkällä vaijerilla, jonka päähän oli kiinnitetty viemärirassi. Lika imettiin suoraan viemäripuhdistusauton säiliöön. Tämän jälkeen putkisto kuvattiin erityiskameralla ja samalla mitattiin putkien pituudet. Kuvauksessa paljastui, että talon alla oleva pääviemäriputki oli haljennut usean metrin matkalta. Tästä olisi saattanut aiheutua iso vesivahinko.

IMG_0948

Mittauslaitteen päässä on valaisin ja kamera, jolla kuvataan putki.

Sukitus tehdään putki kerrallaan

Sukitus-sana kuvaa hyvin remonttimenetelmää. Puhdistetun viemäriputken sisään työnnetään paineella nylonhuopaputkilo, joka on käsitelty hartsin ja kovetusaineen sekoituksella. Sekoitus vaihtelee putken koon ja osittain vuodenajan mukaan – ratkaisevana erona on kovettumisaika. Sukkiakin on kolmea eri kokoa eripaksuisille putkille.

Itse sukitus tapahtuu putki kerrallaan. Ensin sukitetaan katolle vievä ilmaputki. Vaikka siellä ei liiku ”tavaraa”, ohjautuu ilmaputkeen viemärissä syntyviä kaasuja, jotka ajan mittaan syövyttävät myös ilmaputkea. Ilmaputken sukituksen jälkeen sukitetaan talon pääviemäriputki, joka on yleensä halkaisijaltaan talon paksuin putki.

Sukan työntäminen paineen avulla putkeen tapahtuu käänteisesti eli ensin koko sukka työnnetään sukkapallon sisään ja sukan ylempi pää kiinnitetään huolellisesti puhaltimen suulle. Toinen pää sukasta on laitettu umpeen. Kun sukan sisään aletaan puhaltaa paineella ilmaa, työntyy se viemäriputkeen ja kääntyy samalla nurinpäin, jolloin sileä pinta jää valmiin putken sisäpinnaksi. Kun koko sukka on puhallettu paikalleen, se saa jäädä kovettumaan yön yli.

Pääviemärin jälkeen alkaa sivuvetojen sukitus. Ennen sitä kovettuneeseen pääviemärin sukkaan tehdään sivuvetojen kohdalle erityisellä sukkaporalla reiät, jotta sivuputkien sukat pääsevät yhtymään pääviemäriin. Yhtymäkohta eli haarakappale voidaan tehdä kahdella eri tavalla. Erikseen mittatilauksena tehdyllä haaravahvikkeella liitoksesta saadaan tiivis ja kestävä. Vahvike laitetaan haarakohtaan ennen sivuvetoja eli työ tehdään viettosuunnan mukaan. Toinen vaihtoehto on ns. limisukitus: sivuhaaraan asennettava sukka tehdään hieman pitkäksi, jolloin sen pää ulottuu pääviemäriin asti. Ylitse tuleva osa hiotaan pois. Tämä tapa on nopeampi ja edullisempi.

 sukituskuva 20160307_081211

Kuvan ylälaidassa näkyy vanhan viemäriputken pitkä halkeama. Sukitetun putken haarayhteen erottaa kameran kuvassa pienenä saumana.

Kulut ja säästöt

Kun kaikki viemärit on sukitettu, tehdään vielä loppukuvaus. Sukituksen hyvä puoli on siinä, että vaikka sen ulkopuolella olevassa valurautaputkessa olisikin halkeamia, ei sillä ole lopputuloksen kannalta merkitystä, koska kovettunut sukka kantaa itse itsensä. Sukitustekniikalla saadaan yhtä kestävät putket kuin jos ne vaihtaisi kokonaan uusiin.

Sukitusremontin kesto ja hinta riippuvat paljon siitä, kuinka monta viemärihaaraa talossa on ja kuinka pitkiä vetoja putket ovat. Jokainen kohde on yksilöllinen, ja matkan varrella voi aina tulla yllätyksiä.

Vantaalaisen omakotitalon viemäriremontti kesti seitsemän päivää. Koko remontti maksoi 20 000 euroa, josta työn osuus on 65 %.

Remontin jälkeen kannattaa olla yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön, koska remontti saattaa alentaa vakuutusmaksuja. Jos vahinkoa joskus myöhemmin sattuisi, on vakuutusyhtiön maksuista tehtävä ikävähennys sitä pienempi mitä uudemmat putket talossa on. Tämä koskee sekä vesi- että viemäriputkia.

Teksti ja kuvat: toimitus

IMG_0993

Sukkapallo työntää sukan paineen avulla viemäriin.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

sukitus viemäri viemärin avaaminen viemärin sukitus viemäriputki viemäriputkiremontti viemäriremontti

Lisää samasta aiheesta

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: