Omatekoiset ilotulitteet, ilotulitteiden itse rakentaminen ja korjailu ovat kiellettyjä

Sisustus
Ilotulitteita ei pidä koskaan rakentaa, korjailla tai parannella. Ilotulitteen ruuti ja sen apuaineet ovat herkkiä tulelle, iskulle, hankaukselle ja staattiselle sähkölle, jotka kaikki voivat sytyttää ruudin ilotulitetta käsiteltäessä esimerkiksi leikkaamalla, sahaamalla tai poraamalla.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa omatekoisten ilotulitteiden vaaroista. – Ei kannata edes harkita käyttävänsä ilotulitteina muita kuin kaupasta saatavia tuotteita. Kaupasta ostettuja ilotulitteita ei myöskään pidä millään tavalla muunnella tai yhdistellä. Vakavimmat ilotulitteisiin liittyvät onnettomuudet aiheutuvat omatekoisista virityksistä, korostaa yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesista. Muutenkin on syytä noudattaa ilotulitteen mukana tulevia ohjeita ja lukea ohjeet huolellisesti etukäteen.

Mitä teen, jos ilotulitteet eivät syty tai lennä

Jos ilotulite ei jostain syystä ole syttynyt tai lähtenyt esimerkiksi putkesta tai sille asetetusta tuesta, kannattaa olla äärimmäisen huolellinen sekä oman että katsojien turvallisuuden vuoksi.

Jos kumartuu ilotulitteen päälle, se voi räjähtää ampujaansa kohti vakavin seurauksin. Jos ilotulite ei toimi, pitää odottaa vähintään 10 minuuttia siitä, kun savuaminen on loppunut ja pysyä ohjeissa mainitulla turvaetäisyydellä. Toimimatonta ilotulitetta ei saa jättää roskakatokseen tai roskalaatikkoon, vaan se pitää palauttaa ostopaikkaan hävitettäväksi.

Ilotulitetta ei saa ampua, jos

  • Tulite ei ole ehjä
  • Tulitteen sytytyslanka ei näy kunnolla
  • Tulilanka on kastunut eikä syty kunnolla
  • Et ole aivan varma, miten tuotetta tulee käyttää
  • Olet alaikäinen
  • Sinulla ei ole suojalaseja
  • Olet humalassa

Ilotulitteiden tilaaminen verkossa ulkomailta ja lähettäminen postitse on kiellettyä

Ilotulitteiden kuluttajatuontia säädellään monin rajoituksin. Tukes muistuttaa, että monet eri rajoitukset estävät kuluttajaa tuomasta ilotulitteita ulkomailta. Laki säätelee ilotulitteiden maahantuontia, kuljettamista, myyntiä ja käyttöä monin tavoin. Osa rajoituksista koskee myös kuluttajia, jotka haluaisivat hankkia ilotulitteita ulkomailta omaan käyttöönsä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilotulitteiden tilaaminen verkossa ulkomailta ja lähettäminen postitse on kiellettyä. Ilotulitteiden kotimaisessa nettikaupassa voi tehdä ennakkotilauksen ja noutaa itse tilaamansa tuotteet virallisesta myntipisteestä. Ilotulitteiden kuljetuspalvelu, myös yksityinen, on sitä vastoin kielletty. Eli toisten puolesta ei saa noutaa ryhmätilauksia ja jakaa niitä tilaajille.

Suomeen saa tuoda omaan käyttöön CE-merkittyjä ilotulitteita, jotka ovat markkinoilla jossakin muussa EU- tai ETA-maassa ja joita täällä ei ole erikseen kielletty. ilotulitteen saa tuoda maahan ilman Tukesin maahantuontilupaa. Ilotulite on kuljetettava autolla koko matkan. Tuotteita voi tuoda omaan käyttöön esimerkiksi turistimatkalta Ruotsista tai Norjasta. Ilotulitteiden on kuitenkin oltava tyypiltään sellaisia, että ne eivät ole kiellettyjä Suomessa. Meillä kiellettyjä ovat muun muassa isot raketit ja muutamat kädessä pidettävät ilotulitteet sekä paukkupommit.

Ilotulitteita ei saa kuljettaa matkustajalautoilla eikä lentokoneessa. Tavallinen kuluttaja saa kuljettaa tieliikenteessä kotitalouden tarpeisiin vähittäismyyntipakkauksiin pakattuja vaarallisia aineita ja tuotteita, kuten ilotulitteita.

Eteläeurooppalainen ilotulite ei välttämättä toimi pakkasessa

Kannattaa ottaa huomioon, että Keski- tai Etelä-Eurooppaan tarkoitettu ilotulite ei välttämättä toimi Suomen kylmissä oloissa samalla tavalla kuin etelämpänä. Myöskään kansallisesti muualla hyväksyttyjä ilotulitteita, joissa ei ole CE-merkintää, ei saa tuoda Suomeen eikä käyttää täällä. Siksi ilotulitteita ei voi tuoda esimerkiksi Venäjältä. Toisin kuin EU- ja ETA-maissa, Venäjällä ilotulitteisiin ei sovelleta EU:n tuotemääräyksiä, jotka ovat Suomen ilotulitesäädösten perusta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tukes valvoo Suomessa myynnissä olevien ilotulitteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Ilotulitteiden käyttöä valvovat poliisit ja myyntiä pelastusviranomaiset. Rajavalvonnasta vastaa Tulli.

Ilotuliteturvallisuuskampanja

Ilotuliteturvallisuuskampanjan teemana #muistasuojalasit

Tukesin ilotuliteturvallisuuskampanja muistuttaa tänä vuonna suojalasien käytön tärkeydestä. Kampanjaan on haastettu mukaan julkkiksia ja viranomaisia, ja kuka tahansa voi osallistua kampanjaan ottamalla itsestään selfien suojalasit päässä ja julkaisemalla sen tunnisteella #muistasuojalasit.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), kuva: Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU