Omena on superfoodia – vaaleatkin hedelmät ovat superruokaa

Piha
Omena on terveyspommi, joka on suotta jäänyt mustikan varjoon. Omena päihittää supermarjat mm. siinä, että oikein varastoituna se säilyy talven yli myös sellaisenaan, eikä ravintoaineita valu hukkaan. Katso video!

”Mitä tummempi kasvis, sitä terveellisempi”, on moni kuullut sanottavan.

Asia ei kuitenkaan ole aivan näin. Myös vaaleissa hedelmissä, kuten omenoissa, on valtavasti terveellisiä ainesosia, jotka suojaavat muun muassa sydän- ja verisuonitaudeilta sekä ehkäisevät syöpää.

– Omenassa on paljon terveellisiä flavonoideja, ja omenan kuidun on todettu alentavan haitallista LDL-kolesterolia, kertoo kotitalousneuvoja Jenni Kunnaala Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan omena ehkäisee myös aikuistyypin diabetesta – mutta vain, jos omenan syö sellaisenaan kuorineen päivineen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Suuri osa omenan ravintoaineista sijaitsee kuorikerroksessa. Koko satoa ei siis kannata säilöä mehuksi tai soseeksi, vaan omenaa voi varastoida myös ihan sellaisenaan, Kunnaala vinkkaa.

Omena viihtyy hyvin viileässä ja pimeässä, kuten kellarissa. Omenaa varastoitaessa kannattaa pitää huoli, että säilöö vain terveitä ja vahingoittumattomia hedelmiä, jotta pilaantuneet eivät pääse tartuttamaan muita.

– Astioiden päälle kannattaa myös laittaa kannet, jottei omenan etyleeni aiheuta muiden kasvisten pilaantumista.

Eri omenalajikkeiden ravintoaineissa ei ole eroa


Omenoista voi löytää paljon eri aromeja, aivan kuin viineistäkin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Omenoiden maku saattaa kuitenkin vaihdella paljonkin. Jokainen osaa erottaa makean ja happaman, mutta tarkemmin maisteltuna syksyn hedelmästä on löydettävissä tusinan verran muitakin makuja.

– Omenoista voi löytää paljon eri aromeja, aivan kuin viineistäkin. Joistain omenista voi maistaa esimerkiksi muskottia, anista tai mantelin ja hunajan makua, Kunnaala kertoo.

Tarkan makuhermon maistelija voi löytää omenasta jopa voin, kerman tai juuston aromia.

– Omena sopii erinomaisen hyvin yhteen salaateissa esimerkiksi pähkinöiden, sellerin ja punajuuren kanssa. Sitä kannattaa kokeilla myös kastikkeissa possun, kanan ja riistan kaverina.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Omenan aromit pääsevät oikeuksiinsa erityisen hyvin myös pitkään haudutetuissa pataruoissa. Mausteeksi sopivat vaikka anis, kaneli, korianterinsiemenet, neilikka tai muskotti.

Lue myös: Omena on Superhedelmä – tiesitkö tämän omenan terveysvaikutuksista >

 

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto
Tämän materiaalin tuottamiseen on saatu Suomen valtiolta tukea.

MAINOS
MAINOS LOPPUU