Omenapuiden leikkaus – yrteistä apua moneen vaivaan

Omenapuita leikataan sadon ja puiden terveyden takia, mutta ihan joka kevät leikkauksia ei tarvitse tehdä. Yrteistä on paljon iloa paitsi mausteina myös hoitavina ja hyvää tekevinä kasveina.
Ulkona on nyt mukavaa puuhastella ja suunnitella tulevien viikkojen puuhia. Jo pelkkä ajatus siitä, mitä kaikkea saa tehdä, tuo hyvän mielen ja energisen olon. Puutarhanhoito on parasta mitä tehdä voi, niin sielulle kuin ruumiillekin. Ainoa, joka ei tykkää, on lääkevalmistajat, mutta se ei varmaan haittaa, jos hyvä olo ja mieli tulee muualta kuin pilleripurkista!
Kun suurimmat pakkaset alkaa olla (todennäköisesti) jo takana ja ennuste lupaa aikaista ja lämmintä kevättä, hiljalleen olisi hyvä katsella omenapuitakin sillä silmällä, tarvitseeko leikata vai ei.
Omenapuiden leikkaus ei ole ”pakko tehdä joka kevät” -juttu. Leikataan vain, jos on oikeasti tarvetta! Leikkaaminen ei ole mitään salatiedettä eikä niin vaikeaa kuin yleensä siitä kuulee puhuttavan. Malttia ja harkintaa sekä tervettä puutarhurinjärkeä käyttäen onnistut varmasti.
Miksi omenapuita leikataan?
Syitä on käytännössä kaksi: 1. sadon ja 2. terveyden takia. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun hommaa alkaa suunnitella ja tehdä.
Mitä leikkaamisella tavoitellaan?
- enemmän ja terveempää satoa
- puun kasvukuntoa ja kykyä kantaa satoa (= leikataan pois jyrkät oksakulman oksat, jolloin ne eivät repeydy sadon tai lumen painosta)
- ohjataan puunkasvua oikeaan suuntaan -> ei ylös, vaan sivuille ja alas -> muista, että aurinko paistaa ylhäältä ja kaikki valo tulee sieltä 😉
- puusta tulee ilmava, jolloin kasvusto kuivuu nopeammin sateen jälkeen ja näin säilyy terveempänä sekä pölyttäjät pääsevät myös työskentelemään paremmin (tämä voi muuten olla myös yksi syy siihen, jos omenapuusi kukkii, mutta ei tuota satoa)
- omenat tulevat aina ns. lyhytversoihin ja puun voimakas leikkaus taas kiihdyttää niiden kasvua pitkiksi, jolloin sato heikkenee
- vaakatasossa oleviin oksiin tulee luonnostaan aina enemmän lyhytversoja = enemmän satoa
Oikea leikkauskohta
Oikea leikkauskohta on oksankauluksen tyvestä, koska siinä kohtaa puulla on luonnostaan ”haavanhoitosoluja”, jotka kasvattavat nopeasti suojaavan arpikudoksen leikkauspinnan suojaksi. Niin kuin taas tästäkin huomataan, niin kasvit ja luonto ovat aika fiksuja.
Kun leikkaat tai typistät oksia, katso, että viimeinen jäljellejäävä silmun kasvusuunta on joko sivulle tai sivulle ja alaspäin osoittava. Leikkaa siitä n. 1–2 cm:n päästä oksa poikki.
Vanhan puun leikkauksesta:
- Jos pitää leikata paljon, kannattaa jaksottaa se useammalle vuodelle.
- Suunnittele rauhassa, mitä leikataan, mistä kohtaa ja milloin (= nyt vai ensi keväänä).
- Isojen oksien leikkaaminen on aina riski, harkitse tarkoin niiden leikkaamista. Mieti, leikataanko kokonaan, osittain vai voisiko oksan jopa säästää ja tukea.
- Etenkin voimakkaan leikkaamisen jälkeen puuhun kasvaa usein runsaasti vesiversoja. Ne on hyvä poistaa juhannuksen aikoihin. Ne lähtevät yleensä käsin kääntämällä tai ”vastakarvaan” vetäisemällä parhaiten pois.
Istutusleikkauksesta
Yleensä puut on valmiiksi leikattuja ostettaessa, eikä niitä tarvitse erikseen leikata ensimmäisenä vuonna. Jos niin ei ole tehty, jokainen vastuuntuntoinen puutarhakauppias kyllä tekee sen pyydettäessä. Tuohon on olemassa tiettyjä ”nyrkkisääntöjä”, mutta se on myös hyvin lajikekohtainen asia. Varmempaa on siis katsoa, että se on jo tehty tai pyytää kauppiasta tekemään se. Ellei se onnistu, niin voisi olla hyvä harkita vaikka toista hankintapaikkaa.
Kuvittele, harkitse ja luota
Yksi hyvä keino suunnitella puun leikkausta on kuvitella, mitä haluat sen näyttävän sitten, kun se on iso ja vanha. Harkinta on aina hyväksi, se ei toki ole sama kuin tekemättömyys (eli ei nyt kymmentä vuotta kumminkaan harkita). Luota itseesi ja terveeseen puutarhurinjärkeesi, kyllä työ tekijäänsä opettaa ja neuvoo!
Katso video vanhan omenapuun leikkaamisesta ja sen perusteista:
Yrteistä on paljon apua
Yrttien suosio kasvaa kohisten koko ajan paitsi mausteina myös hoitavina ja hyvää tekevinä kasveina.
Laventeli: Laventelilla on antiseptisiä ja tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Murskaa kourallinen laventeleita kulhoon, jossa on kiehuvaa vettä. Höyrytä kasvoja kulhon yläpuolella.
Basilika: Basilikan uskotaan auttavan päänsärkyyn. Kun haluat rentoutua, laita basilikan lehdet kuumaan veteen ja tee itsellesi jalkakylpy.
Timjami: Timjami on luonnon oma voimakas antioksidantti. Juo sitä sitruunateehen laitettuna ennen nukkumaan menoa, kun kärsit flunssan oireista. Raskaana olevien on kuitenkin syytä välttää timjamia.
Sitruunamelissa: Sitruunamelissa auttaa lievittämään vilustamisen oireita sekä ehkäisemään flunssaa. Voit myös käyttää sitruunamelissaa hieromalla lehtiä suoraan esimerkiksi hyönteisten puremiin.
Persilja: Persilja vahvistaa vastustuskykyä. Syö yksi ruokalusikallinen revittyä persiljaa päivittäin. Persiljan pureskelu auttaa myös pahanhajuiseen hengitykseen.
Minttu: Minttu voi helpottaa jännityksen oireita, jotka tuntuvat vatsassa. Juo sitä teen muodossa tuoreen piparmintun kanssa lievittääksesi vatsakramppeja, pahoinvointia ja ilmavaivoja. Laita kourallinen minttua kulhoon, jossa on kuumaa vettä. Hengitä höyryä.
Rosmariini: Moni on käyttänyt rosmariinia kaamosmasennuksen sekä krapulan oireiden lievittämiseen. Flunssan tehdessä tuloa kokeile juoda lämmintä punaviiniä rosmariinin, kanelin ja neilikan kanssa.
Salvia: Ota salvia avuksi kurkkukipuun. Liota lehtiä noin puolessa desissä vettä ja kurlaa.
Aloe vera: Käytä aloe veran lehtien sisältämää nestettä auringonpolttamien hoitoon. Aloe veran aminohapot ja entsyymit auttavat ihoa korjautumaan. Aloe tuottaa myös happea, joten se on loistava valinta huonekasviksikin.
Oma yrttitarha kannattaa kasvattaa siis jo ihan terveyssyistäkin!
Jos sinulla ei ole paikkaa tai aikaa värkätä siemenistä omaa yrttitarhaa, ei hätää. Minulta saat ainakin kokoelman, jossa on hyvät ja käyttökelpoiset perusyrtit, valmiiksi esikasvatettuina. Kesäkeittiön parhaat yrtit -pakkaus sisältää oreganon, rosmariinin, sitruunatimjamin, persiljan ja sitruunamelissan taimet. Tämän valmiiksi esikasvatetut Kesäkeittiön parhaat yrtit -lajitelman löydät täältä >
Makujen ja elämysten täyttämää viikonloppua!
Puutarhurisi Juha
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >
Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
omenapuiden leikkaus omenapuu omenapuun hoito omenapuun taimi omenapuut yrtit yrtti yrttien kasvatusLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja